Lars kæmper mod tabu: Mænd kan også få fødelsdepression

Helt op til ti procent af nybagte fædre får en fødselsdepression. Lars Schwartz fra Nakskov fik selv lidelsen. Det har han skrevet en bog om for at hjælpe andre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gråd. Tager han på? Hvordan ved jeg, om han har det godt?

Der sker meget, når man bringer et barn ind i denne verden, og der er mange tanker, når man står med et lille barn i armene for første gang.

Men kort tid efter, at Lars Schwartz´ søn Noah kom til verden i 2004, gik der skår i glæden.

- Vi glædede os meget til at blive forældre. Det var noget, vi så frem til med glæde, fortæller Lars Schwartz til TV ØST. 

- Men jeg fik en fødselsdepression, tilføjer han.

quote Det første stykke tid kunne jeg ikke andet, end at ligge i fosterstillingen og græde

Lars Schwartz, far

En lidelse Lars Schwartz og konen aldrig havde hørt om kunne ramme mænd. Men det gjorde den. Det tog ham fire år at finde balancen igen.

- Det første stykke tid kunne jeg ikke andet end at ligge i fosterstillingen og græde, siger han.

Rammer 10 procent af alle mænd

Fødselsdepression blandt mænd blev først italesat i 2002. Siden da er der lavet flere studier om lidelsen. 

- Vi ved fra studier, at omkring 10 procent af alle mænd rammes af en fødselsdepression. Hos kvinder er det omkring 12-14 procent, fortæller Svend Aage Madsen, chefpsykolog på Rigshospitalet, der har forsket i lidelsen til TV ØST.

Derfor mener Svend Aage Madsen, at man skal tage lidelsen alvorligt.

- Det er alvorligt, fordi det er en kæmpe belastning for en ny familie. Det gør ondt at have det så dårligt, og så kan de sætte spor i barnets udvikling, siger Svend Aage Madsen

Når Far Taber Sutten

Det er 12 år siden, at Lars Schwartz blev far for første gang. I fire år var han deprimeret.

quote  Det er alvorligt, fordi det er en kæmpe belastning for en ny familie. Det gør ondt at have det så dårligt, og så kan de sætte spor i barnets udvikling

Svend Aage Madsen, chefpsykolog på Rigshospitalet

Efter flere års tilløb har han nu udgivet en bog om fædre og fødselsdepressioner: Når Far Taber Sutten. Bogen er Lars Schwartz' fortælling om depression og angst i faderskabet. Familielivet. Og om at bryde tabuet.  

- Fordi det er så stort et tabu, så mener jeg, at jeg nærmest er forpligtet til at give de erfaringer videre, jeg har, siger han.

Svend Aage Madsen har skrevet forordene til bogen. Lars Schwartz var også med i et af chefpsykologens første studier om fødselsdepressioner. Og bogen her er et vigtigt skridt for lidelsen.

- Det, at mændene vil træde frem, har stor betydning for andre mænd, der har det på den måde – at jeg er ikke alene, og jeg kan genkende noget af det, der sker her, siger Svend Aage Madsen.

Undersøger Næstved og Odsherred

Lige nu har Svend Aage Madsen gang i endnu et projekt. Her er 30 kommuner i hele landet med. I vores region er det Næstved, Odsherred og Kalundborg.

Studiet går ud på at screene alle kommende og nybagte forældre ved at give dem et spørgeskema, så lidelsen fanges i tide.

Lys for enden af tunnelen  

I dag 12 år senere har Lars Schwartz hans kone to børn. Noah og Jasmin. Familien har vendt skuden, og glæden ved at være far vokser dag for dag.

- Det er fantastisk at være far. Det er jo det vilde ved en depression. Man kan være helt nede og vende, men med den rigtige behandling så kommer man ovenpå igen, fortæller Lars Schwartz.

Som forfatter og som far, håber Lars Schwartz , at hans bog får betydning for andre end ham selv.


Nyhedsoverblik