Myndighederne til Anita fra Vordingborg: Du er her ulovligt

Anita Pedersen har en thailandsk mor og dansk far og er født og opvokset i Danmark. Men nu har hun fået brev om, at hun opholder sig i landet ulovligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er en rystet kvinde, som er i røret.

- Jeg er chokeret og ked af det. Det er jo forfærdeligt at føle sig fremmed i sit eget land. Jeg føler mig virkelig alene, siger 29-årige Anita Pedersen.

Hun er barn af en thailandsk mor og dansk far, født på Næstved Sygehus og opvokset i Nyråd ved Vordingborg.

quote Det er jo forfærdeligt at føle sig fremmet i sit eget land

Anita Pedersen

Men for to dage siden modtog Anita Pedersen et brev fra Udlændingestyrelsen, hvor hun fik at vide, at hun ikke har noget opholdsgrundlag i Danmark, og hun opholder sig i landet ulovligt.

Dansk ved en fejl

Ved fødslen blev Anita Pedersen registreret som dansk i CPR-registreret, og hun fik tildelt et dansk pas.

Men her begik myndighederne  en fejl. Den nyfødte pige skulle aldrig have været dansk statsborger, for hvis man er barn af en udenlandsk mor og dansk far, som ikke er gift, får man moderens statsborgerskab. Og Anita Pedersens forældre var ikke gift.

Læs også
Efter 29 år i Danmark: Anita Pedersen har aldrig været dansk
Læs også
Efter 29 år i Danmark: Anita Pedersen har aldrig været dansk

I 29 år har Anita Pedersen haft dansk pas og statsborgerskab. Beskeden om myndighedernes fejl fik hun i februar 2017 ved et tilfælde. Her fik hun også at vide, at hun nu er thailandsk statsborger. Anita Pedersen har aldrig været i Thailand.

Så, hvad gør man, når man pludselig får at vide, at man ikke officielt er dansker, men thailænder?

Anita Pedersen søgte den 7. marts 2017 svar hos Udlændingestyrelsen på blandt andet, hvilket opholdsgrundlag hun nu har, og om hun må fortsætte med at arbejde. Svaret i brevet fra den 14. marts lød:

Angående dit opholdsgrundlag, så kan jeg oplyse dig, at du ikke længere har et opholdsgrundlag i Danmark, at du således opholder dig i Danmark ulovligt, at du har processuelt ophold, og at du ikke må arbejde i Danmark.

Føler sig ladt i stikken

quote Det stresser mig helt vildt, at jeg nu er ulovligt i mit eget land

Anita Pedersen

Den ændrede virkelighed for Anita Pedersen tærer på hende psykisk. 

- Det stresser mig helt vildt, at jeg nu er ulovligt i mit eget land. Hvilke konsekvenser har det for mig, kan jeg komme ind på socialrådgiveruddannelsen, som jeg har ville søge ind på i et år, hvordan skal jeg klare mig, hvis jeg ikke må arbejde? 

Anita Pedersen har mange spørgsmål, og udover hendes nye situation, er hun er frustreret over, at systemet 'lader hende i stikken'.

- Det er så uproffesionelt og inkompetent. Hver gang jeg får én besked, så bliver jeg bare fyldt med tusind nye spørgsmål, men jeg får ingenting at vide, medmindre jeg selv spørger, og selv her er det en kamp, siger Anita Pedersen. 

- Hver gang jeg ringer til Indfødsretkontoret og Udlændingestyrelsen får jeg en ny i røret, selvom jeg beder om at tale med samme person som sidst, siger Anita Pedersen.

- Ingen tager ansvar. Og det var jo deres fejl.

Nu skal Anita Pedersen søge om opholdstilladelse, da hun ifølge Udlændingestyrelsen ikke har noget opholdsgrundlag i Danmark. Desuden skal hun i dag forbi Næstved Politistaion og havde taget anigtsfoto og fingeraftryk, da det er lovkrav, hvis du er over 18 år og søger opholdstilladelse som tredjelandsstatsborgere.

Anita Pedersen
Læs også
Anita ville hjælpe søster - og mistede sit statsborgerskab
Anita Pedersen
Læs også
Anita ville hjælpe søster - og mistede sit statsborgerskab

Nyhedsoverblik