Historisk museum frygter ny omfartsvej: Kan skade berømt forfatters hjem

Folkene på den historiske gård Tersløsegaard er bekymrede for, at en ny omfartsvej vil spolere stedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Midt i landsbyen Tersløse ved Dianalund finder man et stykke danmarkshistorie. Her boede Ludvig Holberg, der er blevet kaldt den danske litteraturs fader, fra 1743 og indtil sin død.

Gården var Holbergs hovedsæde, og har i snart 300 år ligget uforstyrret på landsbyens højeste sted. 

Men i horisonten truer en ny omfartsvej.

quote Kommer man kørende to lastbiler imod hinanden her, så må vi fodgængere springe for livet

Katja Axelsen, Dianalund

- Det kommer til at gå lige på den anden side, hvor det grønne begynder, så skal det bag om de huse der, og så skal det krydse kammergavevej, og så skal det køre i en linje op til Dianalund og ødelægge det helt fantastiske kulturlandskab, vi har her, siger Flemming Pade, der er formand for Ludvig Holberg Museet Terløsegaard.

Omfartsvej er tiltrængt

Beboerne i Tersløse har længe sukket efter en omfartsvej. Tusindvis af bilister og lastbiler bruger nemlig den smalle vej gennem byen som pendlerrute mellem Dianalund og Sorø, og i løbet af et døgn kører der i gennemsnit 1200 lastbiler igennem byen.

- Kommer man kørende to lastbiler imod hinanden her, så må vi fodgængere springe for livet, siger Katja Axelsen, der bor i byen og er med i udviklingsrådet for Dianalund. 

Læs også
Håndværkere genopfører det nedbrændte Sparresholm Gods
Læs også
Håndværkere genopfører det nedbrændte Sparresholm Gods

Rådet arbejder for en omfartsvej øst om Tersløse men i en anden strækning end den, som kommunen arbejder med. Her mener man ikke, at planerne om at østlig omfartsvej skal opgives. Derimod skal der tages andre hensyn til gården.

quote Skal man ud for at kigge på andre linjeføringer, så bliver det til en helt anden pris

Jens Nygaard (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Sorø Kommune

- Stod det til, hvad vi foreslår, så kommer der en vold op mod Tersløsegaard, som vil tage noget af lyden, og man kan meget nemt lave noget pænt beplantning, så det bliver pænt at kigge på stadigvæk, siger Katja Axelsen.

Venstre: Alt er stadig i spil

Planen for omfartsvejen er netop nu i høring, men vejen må helst ikke blive dyrere end de omkring 40 millioner kroner, som politikerne har afsat. Ruten ved Tersløsegaard er en af de billigste.

- Det er det, budgettet holder til nu. Skal man ud for at kigge på andre linjeføringer, så bliver det til en helt anden pris, og så må vi jo se, hvad de siger på borgermødet, hvad borgerne de ønsker, men det er det, som byrådet har sat af nu. Men alt er stadig i spil, siger Jens Nygaard (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Sorø Kommune.

Den 4. maj har Sorø Kommune indkaldt til borgermøde. Her har Flemming Pade tænkt sig at give sit besyv med.

- Det, der er foreslået her, er ikke god for Tersløsegård. I vores optik der skal man hellere flytte den længere væk, eller også skal man ikke lave den, siger Flemming Pade til TV ØST.


Nyhedsoverblik