Museer risikerer at lukke efter millionlån: Mulig løsning klar til sommer

Flere museer er blevet pålagt at tilbagebetale millionlån fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Nu venter regeringen at præsentere en løsning til sommer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skabte vrede og nervøsitet i museumsverden, da Arbejdsmarkedets Feriefond sidste år krævede at få tilbagebetalt millionlån, som blev givet til over 30 museer og kulturinstitutioner. Langt de fleste museer anså nemlig pengene som donation og ikke som et reelt lån.

Sidenhen har der været stor usikkerhed omkring sagen, og hvem der skulle betale pengene tilbage. Skal museerne selv betale? Eller kommer der en håndsrækning fra staten?

quote Vi er blevet gjort opmærksom på, at nogle af de lån, måske kan have et problem i forhold til om, der er ulovlig statsstøtte

Troels Lund Poulsen (V), beskæftigelsesminister

Derfor venter regeringen inden den 1. juli i år at præsentere en bæredygtig løsning i sagen om millionlån til flere museer, der risikerer at lukke, hvis de selv skal betale pengene tilbage.

Det oplyser beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) efter et samråd i beskæftigelsesudvalget onsdag til TV ØST.

- Vi er blevet gjort opmærksom på, at nogle af de lån, måske kan have et problem i forhold til om, der er ulovlig statsstøtte. Det er det, vi nu er ved at undersøge. For en lang række af lånene vil der ikke være noget problem, siger Troels Lund Poulsen. 

Gense indslaget: Der er grund til bekymring hos middelaldercentret ved Nykøbing Falster og i andelslandsbyen Nyvang nær Holbæk. Op mod 30 kulturinstitutioner landet over står til at skulle betale millioner af kroner tilbage til en fond, Penge de troede de fik som donationer. Hos Andelslandsbyen i Nyvang undrer man sig:

- Vi skal have undersøgt sagen for at sikre, at vi fremadrettet holder hånden under de institutioner, som har haft mulighed for at låne penge, men hvor vi også sikrer, at de ikke bliver mødt af en EU-statsstøtte-tilbagebetalingskrav, tilføjer ministeren.

Lån på mere end 72 millioner kroner

Her i regionen drejer det sig om Middelaldercentret ved Nykøbing Falster, Andelsbyen Nyvang ved Holbæk og Danmarks Borgcenter i Vordingborg, som tilsammen har modtaget lån fra Arbejdsmarkedets Feriefond på mere end 72 millioner kroner.

Det er vel at mærke lån, som kulturinstitutionerne ikke havde regnet med at skulle betale tilbage, da de er blevet givet som 25-årige rente- og afdragsfrie lån med mulighed for forlængelse. 

Peter Vemming
Læs også
Manglende politisk handling kan ende med at tvinge museer til at lukke
Peter Vemming
Læs også
Manglende politisk handling kan ende med at tvinge museer til at lukke

- Løsningen er først og fremmest at sige til museerne, at de har skrevet under på et lånedokument. Der ved de jo, at de skal betale de penge tilbage. Det, der så er udfordringen for nogle af vores institutioner og museer, er, at de har meget vanskeligt ved at indfri de lån i den tidsmæssige lomme, som de skal, siger Troels Lund Poulsen og fortsætter:

- Derfor arbejder jeg på, at vi inden sommerferien kan præsentere en løsning, som både sikrer, at der ikke nu er et statsstøtte problem, men også sikrer, at de institutioner, som har fået ydet de her lån, kan få lov til at blive tilbagebetalt under nogle vilkår, som giver mening.

Minister har ingen planer om lukninger

Den pludselige opkrævning af pengene skyldes, et politisk flertal bestående af Venstre, Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti tilbage i 2014 besluttede at overføre 280 millioner kroner fra Arbejdsmarkedets Feriefond til statskassen.

Dermed fik fonden brug for de penge, de havde lånt ud. 

middelaldercenter_-_dennis_christensen3.jpg
Læs også
Kæmpe regning: Middelalder-centret skal betale lån tilbage
middelaldercenter_-_dennis_christensen3.jpg
Læs også
Kæmpe regning: Middelalder-centret skal betale lån tilbage

- Jeg tror, det er muligt at finde en løsning. Det er en svær øvelse, vi er i gang med, men jeg er meget optimistisk om, at vi nu får håndteret Arbejdsmarkeds Feriefonden og de tilbagebetalinger på en måde, der sikrer, at man både lever op til det lånedokument, man har underskrevet, men også sikrer, at institutionerne ikke går konkurs, siger Troels Lund Poulsen og tilføjer:

- Mit budskab er, at regeringen ikke har nogen planer om at lukke museer på baggrund af den ulykkelige situation, der nu er blevet skabt.


Nyhedsoverblik