Muligt flertal udenom regeringen: Ekstra milliarder til svage kommuner

Flere partier er positive overfor S-forslaget om at sende ekstra to milliarder kroner til kommuner, der fik for lidt i udligningstilskud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der skal kompenseres for den store regnefejl i den kommunale udligningsordning. 

Det mener Socialdemokratiet, der vil gå til bords i finanslovsforhandlingerne med forslaget om, at der skal sendes to milliarder kroner ekstra afsted til de kommuner, der ikke fik nok i udligningstilskud. 

Magnus Heunicke
Læs også
S vil kuppe finanslovsforhandlinger:
Overfører millioner til svage kommuner
Magnus Heunicke
Læs også
S vil kuppe finanslovsforhandlinger:
Overfører millioner til svage kommuner

Men det ser ud til, at Socialdemokratiet ikke er ene om den holdning. For der tegner sig et muligt flertal udenom regeringen for det forslag, som blandt andre også Dansk Folkeparti er positivt stemt overfor. 

- Set i lyset af, at man giver de andre kommuner penge, ja så mener jeg også, at man bør kigge den anden vej, siger Susanne Eilersen (DF), kommunalordfører og medlem af folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer. 

Giver god mening

Susanne Eilersen hentyder til det faktum, at der i regeringens økonomiaftale med Kommunernes Landsforening også indgik aftaler om kompensation til de kommuner, der har fået for meget i tilskud.

- Når man i kommuneaftalerne har fundet penge til at give til dem, der fejlagtigt har fået pengene, så synes jeg, det giver god mening, at man så også finder en pose penge til de kommuner, som skulle have haft pengene, siger Susanne Eilersen (DF).

Konkret foreslår Socialdemokratiet, at der tilføres to milliarder kroner til kompensation. Det vil betyde, at kommunerne i vores område får tilført sammenlagt 737 millioner kroner.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

SAGEN KORT:

  • Borgere uden uddannelse - herunder udlændinge - udløser cirka 40.000 kroner i støtte til en kommune i udligning om året.
     
  • Indenrigsministeriet har ikke opgjort udlændinges uddannelsesniveau siden 2016, og derfor har de puttet alle udlændinge i samme kasse, 'uden erhvervsuddannelse', og derfor har samtlige udlændinge udløst det samme tilskud til kommunerne.
     
  • Med støtte fra Rockwool-fonden gennemførte Danmarks Statistik i 2016 en undersøgelse af uddannelsesniveauet blandt udlændinge i Danmark. Den viste, at udlændinge i Danmark er bedre uddannet end etniske danskere.
     
  • Det betyder blandt andet, at hovedstadskommuner med ressourcestærke udlændinge har fået kompensation på bekostning af landets øvrige kommuner.
 
  • Sagen har kostet kommunerne mange penge, over 2,5 milliarder over 10 år.
 
  • I foråret 2018 brød forhandlinger i Folketinget om en ny udligningsordning sammen på grund af uenighed.
 
  • I juni 2018 indgik en overgangsordning for udligning i regeringens økonomiaftale med Kommunernes Landsforening. Det betød kompensation til kommuner, der har fået for lidt, men også en kompensation til de kommuner, der har modtaget tilskud fejlagtigt. Ordningen gælder for 2019 og 2020.
 
  • I september 2018: Socialdemokratiet går til finanslovsforhandlingerne med forslaget om ekstra kompensation til de kommuner, der ikke har fået tilstrækkeligt tilskud.

Kilder: DR.dk, Sjællandske, Nordjyske

Susanne Eilersen er forsigtig med at sige, at Dansk Folkeparti direkte bakker op om forslaget. 

 - Vi vil gå i dialog med Socialdemokratiet om, hvordan de havde tænkt sig, det skulle være og selvfølgelig også høre regeringen, hvad det angår. Og så fører det måske til en dialog, der kan føres ind i finanslovsforhandlingerne, siger hun. 

Skal ny ordning til

Hun mener helt grundlæggende, at posen skal rystes, og at der skal laves en ny udligningsordning.

- Det her viser med al tydelighed, at den reform, vi har i dag, den er forældet, og den er alt for indviklet, og derfor opfordrer jeg endnu engang ministeren til at udarbejde et helt nyt analysearbejde, hvor man kan starte helt forfra og lave en helt ny udligningsreform, der passer til den samfundsstruktur, vi har i dag, siger hun.

Udover Dansk Folkeparti er også Alternativet og Enhedslisten positive overfor Socialdemokratiets forslag.

Holger Schou Rasmussen
Læs også
Lolland vil sagsøge staten efter fejl i udligning
Holger Schou Rasmussen
Læs også
Lolland vil sagsøge staten efter fejl i udligning

Nyhedsoverblik