Morgenpost: At man kan finde på at lave sådan en sviner over for sit parti, det er illoyalt

En illoyal venstrekvinde, et valgløfte fra en borgmesterkandidat og en dansk skuespiller fra Langt fra Las Vegas. Her får du overblikket i valgkampen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Se, nu stiger solen, og du har klikket dig ind på torsdagens morgenpost. Velkommen til.

Her får du det politiske overblik i valgkampen, og i dag skal vi blandt andet forbi en i venstrekvinde, som beskyldes for at være illoyal overfor sit eget parti.

Vi skal også forbi kommuner, som hyrer lobbyister for at få udflyttede arbejdspladser, hvilket ifølge en ekspert er ulovligt.   

Husk, du finder dagens debatter og andre politiske arrangementer i bunden af morgenposten. I dag kan du blandt andet opleve børnevalg og en anderledes debat styret af en kendt skuespiller fra den danske sitcom Langt fra Las Vegas.

Lad os komme i gang.

Håndslag til 20 millioner kroner

Vi begynder på det sydlige Sjælland, hvor de to borgmesterkandidater i Vordingborg Kommune, den nuværende borgmester Michael Seiding Larsen (V) og Mikael Smed (S), onsdag i udsendelsen Dit Valg på TV ØST erkendte, at der skal gøres endnu mere på skoleområdet.

De to har allerede givet hånd på at afsætte 20 millioner kroner til at løfte niveauet i folkeskolen.

 - Helt konkret er det sådan, at vi nedsætter et udvalg, hvor vi får kigget på 0-18 år området, og hvor vi gør noget ordentligt for folkeskolen, sagde Mikael Smed (S).

Du kan se hele debatten lige her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ud over håndslaget om at afsætte flere millioner arbejder de to borgmesterkandidater på at lave et udvalg med fokus på folkeskolen.

- Strukturen er som den skal være, men indholdet skal være bedre. Det er der en bred enighed om i hele kommunalbestyrelsen. Vi vægter det her området højt, og der er meget fokus på det, sagde nuværende borgmester, Michael Seiding Larsen (V).

Illoyal venstrekvinde bør smides ud af partiet

Vi fortsætter syd på. For i nabokommunen er en venstrekvinde kommet i mediernes søgelys efter en noget opsigtsvækkende opfordring midt i valgkampen.

Venstrekvinden Janne Hansen opfordrer nemlig vælgerne til at stemme på Guldborgsundlisten for at undgå, at Dansk Folkeparti snupper borgmesterkæden i Guldborgsund Kommune.

quote Det er skadeligt for partiet, og det kan gå hen og blive eksklusionsgrund

Rasmus Horn Langhoff (S)

- Jeg anbefaler, at man stemmer på Guldborgsundlisten, for de tager ret markant afstand fra at sætte Dansk Folkeparti på borgmesterposten, udtalte Janne Hansen til TV ØST.

Den opfordring blev både kaldt skadelig og illoyal, da folketingspolitikerne Rasmus Horn Langhoff (S) og Louise Schack Elholm (V) diskuterede sagen i onsdagens udgave af Analysen med Elholm og Langhoff på TV ØST.

- Det er skadeligt for partiet, og det kan gå hen og blive eksklusionsgrund, sagde Rasmus Horn Langhoff (S).

Du kan gense programmet lige her: 

 

Venstre i Guldborgsund går selv efter borgmesterposten, men partiet har ikke endegyldigt afvist, at partiet på valgnatten kan ende med at pege på René Christensen (DF) som borgmester.

- Det er skræmmende, man kan finde på at lave sådan en sviner over for sit eget parti, det er meget illoyalt, fastslog Louise Schack Elholm (V).

Analysen med Elholm og Langhoff bliver sendt på TV ØST efter den sene nyhedsudsendelse hver mandag til torsdag frem til kommunalvalget. 

Kommuner hyrer lobbyister for at få udflyttede arbejdspladser

Nu står den på lobbyarbejde i Slagelse Kommune, som kan være på kant med loven.

Det viser sig nemlig, at flere kommuner ifølge Jyllands-Posten har brugt skattekroner på at hyre lobbyister til at hjælpe dem med at vinde kampen om de statslige arbejdspladser, som regeringen vil have flyttet ud af hovedstadsområdet.

Avisen har en række eksempler. I Tønder Kommune er 325.000 skattekroner blevet brugt på at hyre kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese. Det skulle hjælpe med at lokke en skattestyrelse til byen. Og Slagelse Kommune har siden marts 2016 betalt pr-bureauet Rud Pedersen 24.000 kroner om måneden for at lobbye for flådestationen i Korsør. 

Henrik Høegh
Læs også
Borgmesterkandidat kæmper for statslige arbejdspladser på landsmøde
Henrik Høegh
Læs også
Borgmesterkandidat kæmper for statslige arbejdspladser på landsmøde

Kommunernes brug af skattekroner på lobbyister er i strid med kommunalretten. Det vurderer Klaus Josefsen, der advokatfuldmægtig i Printz Advokatfirma og ekstern lektor i kommunalret på Aarhus Universitet, overfor Jyllands-Posten.

Samme konklusion når Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, ifølge Jyllands-Posten.

Borgmesterkandidat giver garanti mod fyringer

Vi bliver i Slagelse Kommune, hvor valgkampen onsdag aften trak flere spidskandidater til et vælgermøde i det tidligere 10. klasses center i Torvegade.

Her var cirka 150 socialrådgivere, lærere, sygeplejersker og personale i hjemmeplejen mødt op for at høre Socialdemokratiets borgmesterkandidat give et ægte valgløfte.

quote Og så skal det være slut med fyringsrunder, hvis jeg bliver borgmester

John Dyrby (S), borgmesterkandidat i Slagelse Kommune

John Dyrby (S), som borgmesterkandidaten hedder, sagde ifølge Sjællandske, at man via centralisering har glemt at gøre brug af energien hos medarbejderne ude omkring. Han tilføjede desuden, at han vil lade det være op til medarbejderne at komme med forsalg til, hvordan arbejdet kan tilrettelægges bedre.

- Og så skal det være slut med fyringsrunder, hvis jeg bliver borgmester, sagde John Dyrby ifølge avisen ved vælgermødet.

Den udmelding undrede Michael Gram fra Fair Balance sig dog over.

- Du siger, at de penge, der skal lægges ud til virksomhederne, skal skaffes ved at skære ned på den centrale administration. Det må vel så betyde fyringer og dårligt arbejdsklima, sagde Michael Gram ifølge avisen.

Din skat har lav prioritet hos kandidater

Hvor ofte tænker du over den skat, som du betaler?

I landspolitik har skat til tider været et altoverskyggende emne, men sådan er det ikke i den kommunale valgkamp.

quote I dag er den kommunale skatteprocent forsvundet fra valgkampen, der i stedet koncentrerer sig om de store velfærdsområder

Ulrik Kjær, professor i statskundskab fra SDU 

Det viser en rundspørge foretaget af Politiken Research, hvor flere end 3.100 kandidater til byråd landet over har svaret. Her er kandidaterne blevet bed om at udpege et emne, som har deres første-, anden- og tredjeprioritet ved valget. Og der viser sig et klart billede.

For på førstepladsen over vigtigste emner lander folkeskolen, mens skat og grundskyld dumper ind på sidstepladsen.

- I dag er den kommunale skatteprocent forsvundet fra valgkampen, der i stedet koncentrerer sig om de store velfærdsområder, siger professor i statskundskab Ulrik Kjær fra SDU til avisen.

Det sker i dag

06.00: Valg på P4 Sjælland

P4 Sjælland sender live radio fra forretningen Kunst og Håndværk i Buerup.

08.00: Børnevalg

Det er valg i børnehøjde, når bibliotekerne i Næstved inviterer børnene til at se nærmere på de demokratiske processer, på en sjov og anderledes måde. Kandidaterne, der er på valg, er børnebogsfigurer, og der kan stemmes i bibliotekernes åbningstid.

Bibliotekerne i Næstved Kommune

17.00: Fight Night i Vig

Der er lagt op til nærkampe om velfærd, ældrepleje og nærdemokrati, når de to borgmesterkandidater Thomas Adelskov (S) og Morten Egeskov (V) dyster mod hinanden. Slaget ledes af Klaus Bondam, skuespiller og tidligere borgmester i Københavns Kommune, bandt andet for Teknik- og Miljøforvaltningen.

Torvehallen, Vig

18.00: Caféaften om kommunens daginstitutioner

BUPL Midtsjælland inviterer lokalpolitikere, forældre og pædagoger til at mødes og debattere forholdene i daginstitutionerne. Tilmelding senest den 6. november på mail: dta@bupl.dk.

Lynge Forsamlingshus, Topshøjvej 2, 4180 Sorø

19.00: Valgmøde med spidskandidaterne

Kom og mød spidskandidaterne, når LO Sjælland og FTF Region Sjælland inviterer ansatte på regionens sygehuse til valgmøde.

Ringsted Kongrescenter, Nørregade 55, 4100 Ringsted

19.00: Velfærdssamfundet på kanten – løser Slagelse kommune sin opgave?

Flakkebjerg Efterskole og Sjællandske Medier inviterer til debat med borgmesterkandidaterne John Dyrby Paulsen (S) og Sten Knuth (V). Tilmelding senest den 7. november på mail: jc@fepost.dk.

Flakkebjerg Efterskoles hal, Slagelsevej 13, 4200 Slagelse

19.00: Hvad vil vi med Møn?

MønNU og SOL, Stege og Omegns Lokalråd, inviterer til vælgermøde. Det handler om Møns Fremtid - politisk og kulturelt.

Møns Museum, Storegade 75, 4780 Stege

19.00: Regionsvalgmøde for ansatte på regionens sygehuse

Kom og mød spidskandidaterne til regionsrådsvalget, når LO Sjælland og FTF Region Sjælland inviterer ansatte på regionens sygehuse til valgmøde.

Ringsted Kongrescenter, Nørretorv 55, 4100 Ringsted

19.00: Vores fælles folkeskole

Kalundborg Lærerkreds indbyder politikerne til at fortælle om deres holdninger og visioner for folkeskolen.

Rynkevangsskolen, musiklokalet, Møllevej 10, 4400 Kalundborg

19.00: Gå i dialog med din partikandidat om autisme og andre handicap

Landsforeningen Autisme Kreds Storstrøm og DH Faxe inviterer til dialogmøde med de lokale partiers kandidater. Mødelokalet er handicapvenligt og alle er velkomne.

Vibeengskolen, Hjerterum, Vibeeng Allé 2, 4690 Haslev

19.00: Paneldebat om partiernes visioner for skoleområdet

Skolebestyrelserne i Faxe Kommune inviterer politikerne til debat omkring visioner for skoleområdet i kommunen.

Nordskovskolen, Bækvej 9, 4690 Haslev

19.00: Borgermøde med borgmester- og spidskandidater

Nørre Vedby Forum inviterer politikere og borgere til borgermøde. Kandidaterne giver deres bud på hvorfor borgerne på Nordvest Falster skal sætte sit X ved dem, og der er mulighed for at stille spørgsmål og komme med kommentarer.

Nørre Vedby Hallen, Vigvej 8, 4840 Nørre Alslev

19.00: Den Politiske Salon Go' Dialog på Holbæk Teater

De opstillingsberettigede partier i Holbæk inviterer, sammen med Holbæk Teater, til valgdebat. Billetter bestilles på teatrets hjemmeside www.het.dk/. Det er gratis at deltage.

Holbæk Teater, Vimmelskaftet 27, 4300 Holbæk

19.50 Dit Valg på TV ØST

Direkte debat på TV ØST og Facebook med borgmesterkandidaterne Holger Schou Rasmussen (S) og Henrik Høegh (V)

Kvickly, Krøyers Gård 23, 4900 Nakskov


Nyhedsoverblik