Morgenpost: - Det er valgkamp, og Søren giver den lidt for meget gas

En isoleret Venstremand, inklusion i folkeskolen og en borgmester med ringe chancer for at blive genvalgt . Her får du dagens overblik i valgkampen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Velkommen til ugens sidste morgenpost, som giver dig overblikket i kommunal- og regionsrådsvalget.

Der er fire dage tilbage af valgkampen, og det bobler med historier, så lad os bare komme i gang.

I dag skal vi blandt andet forbi et markant byrådsmedlem fra Venstre, der er blevet sat på plads af sit eget parti, ærgerlige landmænd og partier, som bruger private oplysninger indhentet af Facebook til at målrette annoncer op til kommunalvalget.  

Husk at du som altid finder dagens debatter og andre politiske arrangementer i bunden af morgenposten. I dag kan du blandt andet møde landets erhvervsminister i det nordvestsjællandske landskab eller plante et demokratisk håb med Alternativet.

God fornøjelse.

De bliver invalideret

Vi begynder i Kalundborg Kommune, hvor et af de helt store temaer i valgkampen har været inklusion og lærermangel i folkeskolerne.

Det blev derfor også diskuteret heftigt, da debatprogrammet Dit Valg på TV ØST gæstede DagligBrugsen i Snertinge og afholdt debat mellem borgmesterkandidaterne Martin Damm (V) og Gunver Jensen (S).

quote Jeg tænker både eleven og familien. De bliver simpelthen invalideret af det her

Gunver Jensen (S), borgmesterkandidat i Kalundborg Kommune

Mange forældre mener ikke, at kommunen gør nok for at finde de rette tilbud til børnene. Og de er utilfredse over sagsbehandlingstiderne. Foreningen Bedre Psykiatri kalder inklusionen i kommunen en spareøvelse, der tager for lidt hensyn til det enkelte barn.

I dag skal 96 procent af alle elever i Kalundborg Kommune gå i en almindelig skoleklasse. En inklusionsstrategi som begge kandidater er enige i fungerer fint, men så alligevel ikke.

For 75 procent af lærerne oplever, at der er elever i klassen, der ikke får den rette hjælp til at håndtere inklusionselever, som de har brug for. Og 50 procent af lærerne mener, de ikke har de tilstrækkelige kompetencer til at klare opgaven.

- Vi skal huske den situation, vi kom fra. Der var vi Danmarksmestre i eksklusion, sagde Martin Damm (V) og påpegede, at Kalundborg Kommune har været den kommune i landet, der har inkluderet færrest i normalskolen.

Du kan se eller gense hele debatten lige her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gunver Jensen (S) mener ikke, at kommunen er gået for langt med deres inklusionsstrategi. Der hvor problemet er opstået er ifølge hende fordi, det er gået for hurtigt.

- Inden vi startede inklusionsstrategien, var der 600 elever i vores specialskoler. I dag er der 300. Det betyder, det er gået for hurtigt, og det er det for de børn, som er kommet ind og er inklusionsbørn. Men det er også gået for hurtigt for dem, der er i den almindelige folkeskole. Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange lærere og elever, der synes, det er en hård nød at knække. Og jeg tænker særligt på dem, som er kommet forkert ind, som vi som kommune er alt for længe om at få fjernet fra den almindelige skole og få puttet ud i de tilbud, de så har behov for. Jeg tænker både eleven og familien. De bliver simpelthen invalideret af det her, sagde Gunver Jensen.

En sikker vinder

Vi bliver i Kalundborg Kommune, hvor den siddende borgmester Martin Damm (V) ligner en sikker vinder forud for tirsdagens kommunalvalg.

Martin Damm er nemlig gået i valgforbund med de fem borgerlige partier, der alle vil pege på ham som borgmester. Ifølge Martin Damm er det en fordel, fordi vælgerne dermed ved, hvad de vil få.

quote Der er lige et valg, der skal overstås, og der er ikke nogle, der ved, hvordan stemmerne vil fordele sig

Rasmus Horn Langhoff (S), folketingspolitiker

Men kritikere siger, at aftalen blandt de borgerlige partier udgør et demokratisk problem, fordi valget nærmest er afgjort, inden vælgerne har sat deres kryds.

I torsdagens udgave af Analysen med Elholm og Langhoff på TV ØST splittede emnet de to folketingspolitikere.

- Jeg synes, det er meget demokratisk, at man ved, hvem partierne peger på, jeg synes, det kan være problematisk, hvis vælgerne regner med, at det parti man stemmer på støtter én kandidat, og så viser det sig på valgaftenen, at de lige pludselig peger på en helt anden kandidat, for så får vælgerne slet ikke det, de havde regnet med, da de afgav deres stemme, sagde Louise Schack Elholm (V).

Du kan se eller gense hele programmet lige her: 

I Analysen Elholm og Langhoff tager vores vært Ivan Nielsen fat på de aktuelle historier i valgkampen sammen med folketingspolitikerne Louise Schack Elholm (V) og Rasmus Horn Langhoff (S).

Men selv om de borgerlige partier har lavet en forhåndsaftale, så kan vælgerne ikke regne med, at den bliver overholdt, sagde Rasmus Horn Langhoff (S):

- Der er lige et valg, der skal overstås, og der er ikke nogle, der ved, hvordan stemmerne vil fordele sig, så det er fint nok at lave en aftale i god tid, men det er jo ikke noget, der er juridisk bindende.

En knap så sikker vinder

Borgmester i Holbæk Kommune, Søren Kjærsgaard (V), ligner til gengæld ikke en sikker vinder.  

Kjærsgaard ser nemlig ud til at have mistet det sidste håb om at blive genvalgt, fortæller P4 Sjælland. Dansk Folkeparti har som det eneste parti nægtet at afvise, at de kunne pege på Venstremanden som borgmester. 

Søren Kjærsgaard
Læs også
Liberal Alliance afviser at give borgmesterkæden til Søren Kjærsgaard
Søren Kjærsgaard
Læs også
Liberal Alliance afviser at give borgmesterkæden til Søren Kjærsgaard

Men af frygt for, at det skal afholde vælgerne fra at stemme på Dansk Folkeparti på tirsdag den 21. november siger to byrådskandidater fra partiet nu, at de ikke vil pege på Søren Kjærsgaard som borgmester. 

Hej du, det er sidste chance for at brevstemme i dag

Er du forhindret i at stemme ved kommunalvalget på tirsdag, så er det sidste mulighed for at brevstemme i dag, fredag.

quote Jeg vil opfordre til, at man kigger i kalenderen og sikrer sig, at man kan stemme 

Simon Emil Ammitzbøll (LA), økonomi- og indenrigsminister

Det kan du gøre ved at møde op på Borgerservice i din kommune og stemme.

- Jeg vil opfordre til, at man kigger i kalenderen og sikrer sig, at man kan stemme, udtaler økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) i en pressemeddelelse.

I nogle kommuner er det muligt at brevstemme på biblioteker eller andre steder. Det kan du finde ud af ved at kontakte kommunen eller ved at gå ind på kommunens hjemmeside. Man skal blot huske gyldig legitimation.

Partier bruger Facebook-data om til dig under valget

Du har med stor sandsynlighed fundet frem til den her artikel via Facebook, hvor din aktivitet gemmes.

Nu viser det sig, at flere partier bruger private oplysninger indhentet af Facebook til at målrette deres annoncer op til kommunalvalget. Det skriver Politiken.

Ved hjælp af Facebooks overvågning af, hvor brugerne bevæger sig, målretter politikkerne deres annoncer til de borgere, der bor i deres kommune.

Det sker på trods af, at flere af partierne er kritiske over for indsamling af persondata på internettet.

teaser_pict_kv32.jpg
Læs også
Ved du heller ikke, hvem du skal stemme på? Så tag vores kandidattest
teaser_pict_kv32.jpg
Læs også
Ved du heller ikke, hvem du skal stemme på? Så tag vores kandidattest

Et af partierne er Det Konservative Folkeparti, der blandt andet var modstander af daværende justitsminister Søren Pinds (V) ønske om at genindføre den såkaldte sessionslogning.

Alligevel mener partiets it-ordfører, Anders Johansson, at det er helt i orden, at for eksempel Konservative på Frederiksberg benytter sig af de oplysninger, som Facebook indsamler om danskerne, til at annoncere på Facebook.

Facebooks indsamling af persondata er langt mere indgribende end den indsamling af data, som Venstre-regeringen ville genindføre, siger Jesper Lund, der er formand for It-Politisk Forening.

Socialpolitik fylder for lidt på dagsordenen

Når valgkampen drøner afsted, kan det være nogle gange være svært at bevare overblikket i alle de indslag, artikler, læserbreve, vælgermøder og alle mulige andre politiske arrangementer.

Nogle gange er det bare lettere lige at få overblikket ved at klikke sig gennem en kandidattest og tanke lidt inspiration til valget på tirsdag den 21. november.

hvis du savner overblik eller stadig er i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunal- og regionrådsvalget, så kan du tage kandidattesten her på TV ØST og se, hvem du er mest enig med.

Testen giver dig også mulighed for at dykke dybere ned i kandidaternes holdninger til en lang række emner og politiske spørgsmål - også helt lokalt.

Men det er ikke kun TV ØST, der lokker med kandidattest. Hos fagforeningen Socialpædagogerne, mener man, socialpolitik fylder for lidt på dagsordenen til kommunalvalget.

Derfor har Socialpædagogerne lavet en socialpolitisk kandidattest. Den kan du prøve lige her.

Kommune køber for få lokale fødevarer

Så skal vi en tur ud på landet, ud blandt landmændene.

I Nordvestsjælland går der nemlig nogle lidt ærgerlige landmænd rundt, og det kan kandidaterne til kommunalvalget i Odsherred Kommune godt fornemme.  

På et vælgermøde onsdag aften i Vig Forsamlingshus, som Odsherred Landboforening arrangerede, kom kommunen under beskydning fra flere byrådskandidater med landbrugserfaring. Kandidaterne mente, at Odsherred Kommune køber alt for få lokale fødevarer.

quote Kommunen vil sælge sig selv på fødevarer, men den køber ikke selv lokalt. Det er torskedumt

Mathias Hansen (V), byrådskandidat i Odsherred Kommune

- Kommunen vil sælge sig selv på fødevarer, men den køber ikke selv lokalt. Det er torskedumt, sagde Mathias Hansen (V) på vælgermødet ifølge Nordvestnyt.

- Det bliver en udfordring med EU-udbuddene, hvis vi tvinger kommunen til at købe lokalt, sagde Torben Møller fra Odsherred Listen.

Paw Pedersen fra Dansk Folkeparti så ifølge avisen desuden idéen om lokale fødevarer på kommunale institutioner som en metode til at undgå halalslagtet kød.

Venstremand isoleret af eget parti

Venstres Søren Revsbæk i Næstved Kommune er kommet i centrum i skoledebatten, efter han meldte ud i Sjællandske, at han vil have rullet overbygningen på folkeskolerne tilbage på de enkelte matrikler.

quote Det er valgkamp, og Søren giver den lidt for meget gas

Kristian Skov-Andersen (V), borgmesterkandidat i Næstved Kommune

Skolestrukturen fra 2016 er stadig er et emne, som skaber debat. Nu også på tværs af partiet Venstre.

For udmeldingen fra Revsbæk er nemlig ikke Venstre officielle holdning, fastslår borgmesterkandidat Kristian Skov-Andersen (V) overfor Sjællandske.

- Det er valgkamp, og Søren giver den lidt for meget gas, siger Kristian Skov-Andersen til avisen.

Søren Revsbæk selv mener dog, at hans synspunkt flugter fint med Venstres politik og tager ifølge avisen kritikken med ro.

Der sker i dag

07.00: Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) besøger Kalundborg

Mød Brian Mikkelsen og lokale kandidater, til kommunal- og regionsrådsvalget for Det Konservative Folkeparti, på stationen fredag morgen. Efterfølgende tager ministeren og kandidaterne på virksomhedsbesøg i kommunen.

Kalundborg Station

11.00: Enhedslisten fremviser deres bud på en solidarisk udlignings- og refusionsreform

Søren Kolstrup og Per Markmøller, Enhedslisten Lolland, fremviser deres beregninger på en ny solidarisk udlignings- og refusionsreform, efter partiets principper.

3F, Østergade 29, 4930 Maribo

14.00: Alternativet Guldborgsund planter Demokratisk Håb

Alternativet inviterer borgere i Guldborgsund til at komme med visioner og idéer til de fællesskaber og initiativer, der kunne udvikles, hvis Guldborgsund Kommune blev forsøgszone for borgerløn.

Kulturforsyningen, Voldgade 1, 4800 Nykøbing Falster

18.30: Venstre Stevns inviterer til valgflæsk

Hvad kan vi regne med og hvad er tomme ord? Det er aftenens emne, når der serveres valgflæsk. Middagen nydes i selskab med venstre-kandidaterne Anette Mortensen og Carl Skou. Pris for mad og en øl/vand er 99,- kr./deltager.

Restaurant Lanterna, Vemmetoftevej 2, Rødvig

God weekend


Nyhedsoverblik