Morgenpost: - Det, at der er lavet et budget mellem de to herrer, det er jeg skuffet over

En skuffet borgmester, en halv velfærdsprocent og så en kandidat i Slagelse, der følger dig, hvor du går. Få hele overblikket fra valget lige her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Du har klikket dig ind på tirsdagens morgenpost, hvor vi serverer alt, hvad du skal vide om valgkampen, på et sølvfad.

Vi skal forbi alt fra en borgmester, der har det en anelse for koldt på toppen, en bustur gennem Slagelse og en modig spidskandidat i Holbæk.

Først skal vi dog lige forbi Rema 1000 i Nykøbing Falster i Guldborgsund Kommune. Mandag aften var der nemlig valgdebat mellem John Brædder (Guldborgsundlisten), Bo Abildgaard (S) og René Christensen (DF). Tre herrer, som alle hungrer efter borgmesterkæden.

Det helt store samtaleemne var, hvad pengene skal bruges til. Som bekendt, har nuværende borgmester John Brædder ikke haft meget at skulle sige, da Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti flere gange har lavet en undvigelsesmanøvre og vedtaget budgetter uden om borgmesteren.

quote Det, at der er lavet et budget mellem de to herrer, det er jeg skuffet over - at mine tætteste samarbejdspartnere gennem syv år, laver noget uden om

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune

- Det, at der er lavet et budget mellem de to herrer, det er jeg skuffet over - at mine tætteste samarbejdspartnere gennem syv år, laver noget uden om. Virkeligheden er, at hvis du kigger på de budgetter, så er der forskel. Og det er, at vi ønsker at have penge til kerneområderne nu og her, lød det fra John Brædder.

Men der var åbenbart en grund til slalomløbet uden om Brædder.

- Udfordringen var politiske uenigheder. I budgetoplægget fra borgmesteren prioriterede man ikke ældreområdet eller folkeskolen. Derfor lavede vi et andet politisk projekt, lyder det fra borgmesterkandidat, René Christensen (DF).

Og Bo Abildgaard (S) følger trop:

- Jeg vil gerne sige, at der er to partier, der har skaffet penge til ældreområdet. Det er Dansk Folkeparti og os socialdemokrater. Det har borgmesteren ikke villet deltage i. Der, hvor vandene skilles, er, hvordan man har bygget budgettet op, lyder det fra Bo Abildgaard.

Se hele debatten lige her:

Og med det sagt går vi videre til de øvrige nyheder.

De peger ikke fingre af hinanden

Vi lægger ud med en historie fra Nordvestnyt om Liberal Alliance, som ikke vil pege på Søren Kjærsgaard (V), så han kan få en tredje tur i borgmester-manegen.

- Vi peger ikke på Søren Kjærsgaard. Vi sagde det ikke fra starten, fordi det var vigtigst for os at signalere, at vi gerne vil have et samarbejde med de borgerlige partier – herunder Venstre, siger Christian Ahlefeldt-Laurvig (LA) til avisen.

Han understreger over for avisen, at det altså ikke handler om, at Søren Kjærsgaard er et dårligt menneske. Men han er bare ikke en særlig god leder.

- For os skal en borgmester være formand for en bestyrelse. Det skal være én, der kan sikre, at de væsentlige beslutninger bliver truffet af den samlede bestyrelse, siger Christian Ahlefeldt-Laurvig.

quote Vi peger ikke på Søren Kjærsgaard

Christian Ahlefeldt-Laurvig (LA), byrådskandidat, Holbæk Kommune

Dermed står borgmesteren altså lidt alene på toppen.

Lige nu ser det nemlig ud til, at der kun er Dansk Folkeparti tilbage, som måske vil vende tommelfingeren opad for Søren Kjærsgaard.

I begyndelsen af november udtalte Socialdemokratiets spidskandidat, Christina K. Hansen, at de ikke ville pege på borgmesteren. For som hun sagde:

- Vi ønsker en retning, hvor velfærden bliver prioriteret, og den opgave mener vi ikke, at den nuværende borgmester har løftet. 

Valgkampen følger dig i hælene

Vi fortsætter med en bustur fra Aarhus til København, som forskningschef i sociale medier ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Jakob Linaa Jensen, i fredags var med på.

Da bussen kørte gennem Slagelse, dukkede der pludselig valgkampsannoncer op for en kandidat i Slagelse Kommune på de hjemmesider, forskeren var inde på med sin mobil.

Og det er et oplagt eksempel på, at kandidaternes kampagner er langt mere målrettede end før, skriver Kristeligt Dagblad.

- Det er ikke kun teknologien for internet-annoncering, der giver nye muligheder for geolokal markedsføring. Også i forhold til hvor man hænger sine plakater på busskure og lygtepæle, bliver der i dag gjort et meget professionelt og målrettet arbejde for at placere sig der, hvor det har størst effekt, siger han til avisen.

Så pointen er altså, når man som bruger af for eksempel Facebook har givet tjenesten lov til at registrere, hvor man befinder sig, så er man ekstra modtagelig overfor annoncer fra kandidater.

quote Tørklæderne er en hæmsko for børnenes muligheder for at blive integreret

Githa Nelander (DF), Næstved Kommune

Da kandidater i Slagelse selvfølgelig har størst interesse i at blive lagt mærke til i Slagelse Kommune, så kodes annoncerne til at poppe op, så snart man bevæger sig inden for kommunens grænser.

Så er du advaret.

Tørklædedebat i Næstved

Fra bustur til byråd. 

Vi skal videre til Sjællandske og historien om Githa Nelander (DF), der mener, at tørklæder skal forbydes i skolerne i Næstved Kommune.

Derfor har hun nu stillet forslag til byrådet om at undersøge, om det egentlig er muligt at forbyde religiøse tørklæder.

- Jeg ser jo i beskæftigelsesvalget, at det er svært at integrere kvinder – blandt andet på grund af religiøs hovedbeklædning. Og det går videre til børnene, hvis vi ikke gør noget. Tørklæderne er en hæmsko for børnenes muligheder for at blive integreret, siger Githa Nelander til avisen.

Githa Nelander har ikke selv en fornemmelse af, hvor stort problemet er.

Byrådet skal diskutere sagen i aften, men hun forventer ikke selv at få flertal for sit forslag.

En halv velfærdsprocent

Vi slutter med velfærdsprocenten. Med andre ord en skattestigning på yderligere et halvt procentpoint, som den socialdemokratiske spidskandidat i Holbæk, Christina K. Hansen, mener er tiltrængt.

- Jeg synes, det er modigt at gå ud og sige, man vil hæve skatten med et halvt procentpoint, siger Louise Schack Elholm (V) i mandagens udgave af Analysen med Elholm og Langhoff.

quote Jeg synes, det meget tydeligt siger, at den her skatteforhøjelse skal øremærkes velfærd

Rasmus Horn Langhoff (S)

Men er det den rigtige taktik at kalde en skattestigning for en velfærdsprocent? Det var der delte meninger om.

- Jeg synes, det meget tydeligt siger, at den her skatteforhøjelse skal øremærkes velfærd, så på den måde synes jeg, der bliver kommunikeret meget klart og tydeligt, lød det fra Rasmus Horn Langhoff (S).

Men Louise Schack Elholm mener, det bliver for ukonkret.

- Vi får ikke fortalt specifikt, hvad pengene skal gå til, så det er uhåndgribeligt. Hun siger, det giver mere velfærd, men hvordan?

Analysen med Elholm og Langhoff bliver sendt på TV ØST efter den sene nyhedsudsendelse hver mandag til torsdag frem til kommunalvalget. 

Se mandagens analyse lige her:

 

Det sker i dag

Vælgermøde med fokus på kloakering og spildevand
1. januar tiltræder et nyvalgt byråd. I aften har du chancen for at høre kandidaternes og partiernes holdning til Faxe Kommunes håndtering af kloakering og spildevand.
Kl. 19.00-21.00
Adresse: Førslev Forsamlingshus, Førslev Bygaden, Haslev

Hør bud på Det Nye Moderne Sakskøbing
Sakskøbing Handelsstandsforening har inviteret borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) og arkitekt Philip Rasmussen til at give deres visionære bud på, hvordan Sakskøbing kan se ud om få år. Alle er velkomne.
Kl. 19.30
Adresse: Hotel Saxkjøbing, Torvet 9, Sakskøbing

Valg på P4 Sjælland
Live radio fra Det Gamle Rådhus i Holbæk.
Kl. 6.00-10.00

Valgflæsk i Café Solsikken
Venstre i Kalundborg inviterer til stegt flæsk med persillesovs, efterfulgt af debatmøde om kultur, foreninger og frivillighed i Kalundborg Kommune.
Kl. 17.00-20.30
Adresse: Café Solsikken, Skibbrogade 52, Kalundborg

Mød Enhedslistens Folkekor 2017 på Axeltorv
Koret vil erindre om de store løfter ved at synge en nyformulering af sangen "Glemmer du, så husker jeg". Sangen vil blive omdelt på Axeltorv, så alle kan deltage i folkekoret.
Kl. 12.30
Adresse: Axeltorv, Nakskov

Politisk debat om det gode, lokale ungeliv
Unge fra Nakskov Gymnasium og HF inviterer lokalpolitikerne fra Lolland Kommune inden for i den røde stol. Debatten er arrangeret i samarbejde med Ungdommens Røde Kors.
Kl. 16.00-17.00
Adresse: Nakskov Fællesværk, Tilegade 41, Nakskov

Valgmøde for de studerende på HHX (ZBC)
Vælgermøde med debat med 1. og 3. års-klasserne.
Kl. 10.30-13.00
Adresse: HHX Næstved, Handelsskolevej 3, Næstved

Dit Valg på TV ØST – i aften fra Ringsted Kommune
Direkte debat på TV ØST og Facebook med borgmesterkandidaterne Henrik Hvidesten (V) og Per Flor (S).
Kl. 19.50-20.20
Adresse: Føtex, Klosterparks Allé 10, Ringsted

Demokratidag for de studerende på Slagelse Gymnasium
I forbindelse med kommunalvalget kommer Clement Kjersgaard til Slagelse Gymnasium og holder foredraget "Er demokratiet i krise?". Foredraget er en del af demokratidagen, som Ræson står for. Senere er der paneldebatter med spidskandidaterne fra de opstillede partier.
Hele dagen
Adresse: Slagelse Gymnasium og HF Kursus, Willemoesvej 2, Slagelse

Radikale Venstre byder studerende på studenterbrød
I forbindelse med Demokratiets Dag, inviterer Radikale Venstre i Slagelse til studenterbrød og debat på Gymnasiet.
Kl. 11.30-12.30
Adresse: Slagelse Gymnasium og HF Kursus, Willemoesvej 2, Slagelse

Fyraftensmøde om kommunalvalget
Er du klar til kommunalvalget? Hvis ikke, så kom til fyraftensmøde, mød kandidaterne og få afklaret din tvivl, før det vigtige kryds skal sættes den 21. november.
Kl. 16.30-18.20
Adresse: Idrætshallen på Sorø Akademi, Søgade, Sorø

Fyraftensmøde og valgcafé i Bio Bernhard
De tre V-kandidater til kommunalvalget i Præstø, Bo Manderup, Peter Ole Sørensen og Karina Fromberg, inviterer til fyraftensmøde og en snak over kaffen. Finansminister, Kristian Jensen (V), kigger inden for kl. 18.00.
Kl. 17.00-19.00
Adresse: Bio Bernhard, Adelgade 41, Præstø


Nyhedsoverblik