Morgenpost: Der er sket ting, som ingen vidste noget om, før medierne ringede

Politikere vil have mere magt, et omdiskuteret torv og halalslagtet kød i børnehaver og på plejehjem. Her får du dagens overblik i valgkampen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var nok flere af kandidaterne til kommunal- og regionsrådsvalget, der tog sig en pause fra valgkampen tirsdag aften, da herrelandsholdet i fodbold bankede Irland 5-1 og dermed kvalificerede sig till VM i Rusland i 2018.

Men bare rolig, hvis du også satte valgkampen på pause, så får du her onsdagens morgenpost, som giver dig overblikket i valget, der efterhånden er gået ind i sin afgørende fase.

I dag skal vi blandt andet forbi politikerne, der vil have mere magt, et omdiskuteret torv og halalslagtet kød i børnehaver og på plejehjem.

Husk, at du som altid finder dagens debatter og andre politiske arrangementer i bunden af morgenposten. I dag kan du blandt andet diskutere politik med en pølse i mundvigen, blive klogere på erhvervspolitikken i Næstved eller høre unges løsninger på udfordringerne i provinsen.

Lad os så få fløjtet dagens morgenpost i gang.

God kamp.

Handelsdrivende op i det røde felt

Vi giver bolden op på et noget omdiskuteret torv i det centrale Ringsted, der ifølge flere byrådspolitikere og politiske iagttagere kan få afgørende betydning for kommunalvalget i Ringsted Kommune.

Torvet har skabt vrede blandt byrådspolitikere og handelsdrivende, og tirsdag aften var ingen undtagelse. Her diskuterede borgmesterkandidaterne i kommunen, den nuværende borgmester Henrik Hvidesten (V) og udfordreren Per Flor (S), igen torvet i valgdebatten Dit Valg på TV ØST.

Ringsteds nye torv til over 44 millioner kroner er historien om vrede, butiksejere og politiske uenigheder. 

Selvom det kniber med forretningslivet i byen, så kører det for Ringsted Outlet, som ligger uden for byen. Men står det til Henrik Hvidesten (V) har han et ønske om at trække folk fra outlettet ind til byen, lige som han vil have flere aktiviteter ind i bymidten.
Selvom det kniber med forretningslivet i byen, så kører det for Ringsted Outlet, som ligger uden for byen. Men står det til Henrik Hvidesten (V) har han et ønske om at trække folk fra outlettet ind til byen, lige som han vil have flere aktiviteter ind i bymidten.

Nedslidte kloakrør under det daværende torv og et ønske om at klimasikre byen mod ekstrem regn gav i 2015 et stort flertal i byrådet blod på tanden til en omfattende omlægning af hele torvet. Med det nye torv må 38 centrale parkeringspladser lade livet. Det har især fået de handelsdrivende op i det røde felt.

I den oprindelige aftale var politikerne enige om at forbyde al bilkørsel gennem torvet. Men efter massiv kritik kunne butiksejerne alligevel ånde lettet op. Borgmesteren og hans kolleger i byrådet trak nemlig i land på det punkt.

Du kan se hele debatten lige her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Men i marts indtog de første gravemaskiner torvet på trods af flere hundrede underskrifter mod projektet. Klager til ombudsmanden og socialdemokraterne, der undervejs valgte at vende ryggen til aftalen.

- Grunden til, at Socialdemokratiet gik ud af det projekt var fordi, de ikke ønskede, der skulle køre biler over torvet, sagde Henrik Hvidsten (V).

Men den udmelding var socialdemokraternes borgmesterkandidat ikke enig i.

- Jeg mener ikke, det var grunden til, vi gik ud af det projekt. Det var fordi, vi ikke ville bruge penge på at flytte vejen, sagde Per Flor (S).

DF vil stoppe brug af halalkød

Vi losser bolden ind i køkkenet, hvor der udvikler sig en del røg, og Venstre sætter ind med en halalfinte.

I Odsherred Kommune, der ledes af borgmester Thomas Adelskov (S), støtter Venstres borgmesterkandidat Morten Egeskov nemlig et foreslog fra Dansk Folkeparti om at stoppe, at der bliver serveret halalslagtet kød i børnehaver og plejehjem.

Det er ikke set i andre kommuner, at Venstre støtter et forslag om en såkaldt halalfri kommune.

Men ifølge de to folketingspolitikere Rasmus Horn Langhoff (S) og Louise Schack Elholm (V) er opbakningen til forslaget et forsøg på at skabe splid mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, som hidtil har kørt parløb. Det fastslår de i tirsdagens analyseprogram på TV ØST Analysen med Elholm og Langhoff.

- Det plejer ikke at være liberal politik at kræve forbud, så jeg tror, hans motiv er at forsøge at splitte det flertal, der er i kommunen, hvis han imødegår Dansk Folkeparti, så kan det være, man kan få dem vristet lidt væk fra Socialdemokratiet, sagde Rasmus Horn Langhoff.

Hvis det kunne lykkes Morten Egeskov (V) at lave en alliance med Dansk Folkeparti, ville han stå stærkt i forhold til at vinde borgmesterposten i kommunen.

- Jeg tror da bestemt, han ser en mulighed for at få en alliance, og så må man jo overveje, om det er noget, man kan se sig selv i, og han har jo tydeligvis fundet nogle argumenter, som han kan bruge til at stå på mål for det her, siger Louise Schack Elholm.

Analysen med Elholm og Langhoff bliver sendt på TV ØST efter den sene nyhedsudsendelse hver mandag til torsdag frem til kommunalvalget. 

Stadig i tvivl? Tag kandidattesten

Så er der halvleg. 

Lad os lige tage en kort pause fra de mange historier i valgkampen. For det kan være svært at bevare overblikket og finde ud af, hvem man skal stemme på.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunal- og regionrådsvalget den 21. november, kan du tage kandidattesten her på TV ØST og se, hvem du er mest enig med.

Testen giver dig også mulighed for at dykke dybere ned i kandidaternes holdninger til en lang række emner og politiske spørgsmål - også helt lokalt.

Husk, at testen kun er lavet til inspiration. Du kan læse mere om kandidaterne fra samtlige kommuner lige her, og her finder du debatter eller andre politiske arrangementer.

Forældre freder skoler

I Næstved Kommune giver forældrene det gule kort til politikerne på skoleområdet.

Politikerne bliver i et fællesbrev fra bestyrelserne på samtlige kommunalskoler advaret om at røre ved skolerne. Efter indførelsen af den omstridte skolestruktur, hvor alle skole blev samlet i seks store enheder, har skolerne nemlig brug for fred, mener bestyrelserne.

 - Der er valg, og skoledebatten er et vigtigt emne, siger Rikke Milan Nielsen, formand for bestyrelsen på Susåskolen, om tidspunktet for deres udmelding til Sjællandske.

- Strukturen skal have en chance. Det er svært at måle effekten efter halvandet år, siger hun.

Politikerne vil have magten tilbage

Nu skal vi videre til kandidaterne til regionsrådet i Region Sjælland, der vil have bolden lidt mere i stedet for administrationen.   

quote Når vi konstaterer, at noget ikke fungerer, så har vi pligt til at reagere. Og der er flere gange sket ting, som ingen på det politiske niveau vidste noget om, før medierne ringede

Peter Jacobsen (DF), formandskandidat til Region Sjælland

Forleden skrev Jacob Torfing, professor ved Institut for Samfund og Globalisering, Roskilde Universite, i et debatindlæg i Politiken, at de folkevalgte i kommunerne har mistet grebet om de afgørende politiske beslutninger og overladt rorpinden til embedsværket. Han mente, at den udvikling kan og skal vendes.

Det samme lader til at være tilfælde hos regionsrådskandidaterne, som vil have magten tilbage.

- Vi er politiske ledere af en politisk organisation. Vi er nødt til at presse regionen fladere, der er otte led mellem os og gulvet og dem på gulvet. Det kan vi ikke være bekendt, sagde Christina Wedell-Neergaard (K) ifølge Nordvestnyt under et valgmøde i Ringsted.

Den udmelding blev bakket op af kandidater fra blandt andre Socialdemokratiet og Liberal Alliance, mens formandskandidaten fra Dansk Folkeparti, Peter Jacobsen, ifølge avisen sagde:

- Når vi konstaterer, at noget ikke fungerer, så har vi pligt til at reagere. Og der er flere gange sket ting, som ingen på det politiske niveau vidste noget om, før medierne ringede. 

Sorø og Kalundborg skraber kulturbunden

I de dødende minutter af morgenposten triller vi ind i kulturens verden, hvor Sorø og Kalundborg kommuner ifølge Kristeligt Dagblad skraber bunder, når det kommer til at bruge penge på kultur.

For mens Herning Kommune ifølge avisen ligger helt i top og bruger 2.291 kroner på kultur pr. indbygger, så indtager Sorø og Kalundborg kommuner en anden- og fjerdeplads over de kommuner, som bruger færreste på kultur. De bruger henholdsvis 992 kroner og 1.054 kroner på kultur pr. indbygger.

quote Hvis borgerne er utilfredse med kulturbudgettet, så kan man ikke gøre andet end at sørge for at vælge nogle andre politikere ind ved kommunalvalget næste gang

Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Det viser en analyse, som Magisterbladet har lavet på baggrund af tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der blandt andet omfatter kommunernes udgifter til musik, biblioteker og kunst.

- Ofte udlægges det som et problem, når der er forskelle mellem kommunerne, men man må huske på, at det er sådan set derfor, vi har dem. Det viser, at politikken tilpasses de lokale behov og ønsker, og hvad kommunerne har råd til og ønsker at prioritere, siger Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til Kristeligt Dagblad og tilføjer:

- Hvis borgerne er utilfredse med kulturbudgettet, så kan man ikke gøre andet end at sørge for at vælge nogle andre politikere ind ved kommunalvalget næste gang.

Tak for dagens kamp. Men husk nu at den store finale først bliver spillet tirsdag den 21. november, hvor du har en vigtig rolle, når der skal sættes kryds.

Det sker i dag

06.00: Valg på P4 Sjælland

P4 Sjælland sender live fra Café Stevnen i Store Heddinge.

14.00: Pølser og politik ved pølsevognen

Kom og få en pølse og en politisk snak med 3F'ere, der er kandidater til byrådet i Næstved.

Pølsevognen ved vandtårnet på Østre Ringsvej, Næstved

15.00: Mød Peter Skaarup og Per Nørhave (DF) i Ringsted

Mød DF'ere i Ringsted i eftermiddag når Peter Skaarup, Per Nørhave, lokal spidskandidat, og andre DF-kandidater fører valgkamp på gaden.

16.00: Unges lokale løsninger på lokale udfordringer

Guldborgsund Ungdomsråd og frivillige fra Stubbekøbing Fællesværk inviterer lokale unge til workshop, for at komme med ideer, der løser lokale udfordringer og behov. Bedste idé præmieres med 5000 kr., som skal bruges til at virkeliggøre den i det lokale fællesværk.

Arrangementet arrangeres i samarbejde med Ungdommens Røde Kors.

Stubbekøbing Fællesværk, Torvet 1, 1. sal, Stubbekøbing

17.00: Vælgermøde på Aleris-Hamlet Hospitalet

Velkommen til vælgermøde, hvor emnerne blandt andet er samarbejdet mellem offentlige og private sygehuset, og meget mere.

Aleris-Hamlet Hospitalet, Haslevvej 13, Ringsted

18.00: Vælgermøde om erhvervspolitikken i Næstved Kommune

Næstved Erhvervsforening inviterer til vælgermøde med spidskandidaterne til kommunalvalget.

Ny Ridehal, Grønnegades Kaserne, Grønnegade, Næstved

19.00: Paneldebat på Bavneskolen i Dalby

Dalby og Omegns Borgerforening inviterer kandidater fra hvert parti, som er repræsenteret ved kommunalvalget 2017, til paneldebat.

Aulaen i afsnit 30, Bavneskolen, Bavnestræde 36, Dalby, Haslev

19.00: Klassisk valgdebat på Haslev Bibliotek

Center for Kultur, Frivillighed og Borgerservice inviterer, i samarbejde med AOF og LOF i Haslev, til valgdebat.

Haslev Bibliotek, Jernbanegade 62, Haslev

19.00: Vælgermøde i 4440 Mørkøv

Mød de lokale kandidater i Mørkøv. Temaerne for debatten er blandt andet byudvikling, offentlig transport, forskelsbehandling mellem Holbæk og de små byer og opgradering af skolen.

Mørkøv Hallen, Skamstrupvej 7, Mørkøv

19.00: Debatmøde om det gode ældreliv

LOF og Kalundborg Bibliotek inviterer til debatmøde med repræsentanter fra de politiske partier. Aftenens tema er "Det gode ældreliv".

Gørlev Bibliotek, Algade 35, Gørlev

19.00: Temaaften om veteranpolitik

Mød Michael Seiding Larsen (V), borgmester Vordingborg, Charlotte Bisserup Bechfeldt, folketingskandidat og best. medlem i foreningen Støt Soldater & Pårørende og Jakob Ellemann (V), MF og politisk ordfører, der alle taler om veteranpolitik.

Soldaterhjemmet, Vestervej 3, Vordingborg

19.50: Dit Valg på TV ØST

Direkte debat på TV ØST og Facebook med borgmesterkandidaterne Ole Vive (V) og Knud Erik Hansen (S)

Rema 1000, Ringstedvej 6, Haslev


Nyhedsoverblik