Morgenpost: Borgmesterkandidat og hendes røde cykel havner i shitstorm

Spidskandidater i boksekamp, borgmesterkandidat i shitstorm og en idé om resultatløn til borgmestre. Her får du overblikket i valgkampen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Godmorgen og velkommen til onsdagens morgenpost. 

I dag kommer vi blandt andet forbi en idé fra Liberal Alliance om at indføre resultatløn til borgmestre, et overset valg og en socialdemokratisk borgmester, der spiller skuespil.

Husk, du finder som altid dagens debatter og andre politiske arrangementer i bunden af morgenposten. I dag kan du blandt andet opleve en duel på ord og meninger mellem to spidskandidater til regionsrådsvalget, hvor ringdommeren er den tidligere verdensmester i boksning Jesper D. Jensen.

Trafikken fylder i valgkampen på Stevns

Vi begynder i Stevns Kommune, hvor infrastrukturen fylder en stor del i valgkampen.

quote De presser flere biler ud på vejene, og det er vores infrastruktur slet ikke gearet til

Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns), borgmester i Stenvs Kommune

Tirsdag aften sendte TV ØST debatprogrammet Dit Valg fra Rema 1000 i Store Heddinge, hvor borgmester Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns), Steen S. Hansen (S) og Anette Mortensen (V) diskuterede fremtiden for kommunen.

Emnerne var mange, men selv når politikerne debatterede emner som ældrepleje og børnepasning, så tittede trafikspørgsmålet frem. De tre kandidater var blandt andet enige om, at takstomlægningen af dyrere billetter til bus og tog var urimelig.

- De presser flere biler ud på vejene, og det er vores infrastruktur slet ikke gearet til. Det er en ommer, sagde borgmester Mogens Haugaard Nielsen.

Du kan se hele debatten lige her:

Steen S. Hansen mente ikke, at kommunen havde handlet med rettidig omhu for at sikre lave takster for at køre med bus eller tog i kommunen og mente samtidig ikke, at man havde gjort nok for at sikre bedre trafik på lokalbanen. Her pegede han på Mogens Haugaard Nielsen, som han mente havde forholdt kommunalbestyrelsen vigtige oplysninger.

Mogens Haugaard Nielsen afviste dog kritikken.

Borgmester spiller skuespil

Må politikerne i den kommunale valgkamp gerne vise selvironi og spille skuespil?

Svaret er ja, hvis man spørger Louise Schack Elholm (V) og Rasmus Horn Langhoff (S). Tirsdag aften i analyseprogrammet på TV ØST Analysen med Elholm og Langhoff blev de enige om vigtigheden af, at de politiske kandidater både viser sine seriøse sider og sjove sider frem for vælgerne.

I forbindelse med valgkampen har borgmesteren i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen (S), lavet en video, hvor han øver sig på at klippe røde snore over og viser desuden en skuffe, hvor han har forskellige sakse, som han bruger til formålet.

- Den er meget humoristisk og selvironisk, og den selvironi appellerer til mig, sagde Rasmus Horn Langhoff.

Du kan gense programmet fra tirsdag aften lige her: 

 

Analysen med Elholm og Langhoff bliver sendt på TV ØST i den sene nyhedsudsendelse klokken 22.30 hver mandag til torsdag frem til kommunalvalget.

DF vil fratage udlændinges opstillingsret

Vi smutter videre til Dansk Folkeparti, som ikke ønsker at se udlændinge på stemmesedlen til lokalvalg, før de har bestået en udvidet danskprøve.

I dag kan man nemlig stille op til kommunal- og regionsvalg, hvis man uden afbrydelse har opholdt sig i Danmark i mindst tre år. Men sådan skal det ikke være i fremtiden, mener Dansk Folkeparti ifølge TV2.

quote Vi er for længst blevet enige med vores naboer i EU om, at alle EU-borgere har ret til at stemme til lokalvalg og valg til Europa-Parlamentet

Sofie Carsten Nielsen (B), udlændingeordfører

Derfor skal Folketinget torsdag førstebehandle et beslutningsforslag fra partiet om, at udlændinge kun skal have lov til at stille op til kommunal- og regionsvalg, hvis de har bestået en udvidet danskprøve.

Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) siger, at hans parti helst havde set, at man skal være dansk statsborger for at stemme og stille op til kommunal- og regionsvalget. Men det synspunkt står Dansk Folkeparti alene med i Folketinget.

- Derfor prøver vi med en lidt mildere model, hvor vi siger, at man som minimum må kunne blive enige om, at man skal kunne tale og forstå dansk for at deltage i det danske demokrati. Derfor lægger forslaget op til, at man skal bestå en danskprøve som minimum, siger han til TV2.

349.489 udenlandske statsborgere er i år ifølge TV2 berettiget til at stille op ved kommunalvalget. 138.312 af dem er fra ikkevestlige lande.

Radikale Venstres udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, forsvarer udlændinges ret til at stille op ved valget.

- Vi er for længst blevet enige med vores naboer i EU om, at alle EU-borgere har ret til at stemme til lokalvalg og valg til Europa-Parlamentet, når de har ophold, og de har været tre år i et andet EU-land, siger hun til TV2.

Borgmesterkandidat havner i shitstorm

I den nordvestlige del af regionen nærmere bestemt Kalundborg Kommune har et meget lokalt stormvejr ramt Socialdemokratiets borgmesterkandidat.

quote Verden falder jo ikke sammen. Det var en sjov tanke, der opstod, og Martin Damm kører jo Mercedes

Gunver Jensen (S), borgmesterkandidat i 

Gunver Jensen, som hun hedder, har på sin Facebookprofil og hjemmeside delt en hjemmelavet valgplakat af hende selv og den siddende borgmester, Martin Damm (V).

Plakaten beskriver, hvordan Martin Damm kører dyr bil, mens Gunver Jensen kører på sin fine røde cykel.

Den retorik har affødt mange vrede kommentarer på Facebook og fået hovedpersonen til at beklage over for Sjællandske.

- Havde jeg vidst, at det her ville afstedkomme så mange reaktioner af den art, tror jeg ikke, at plakaten var blevet til noget. Men altså verden falder jo ikke sammen. Det var en sjov tanke, der opstod, og Martin Damm kører jo Mercedes, mens jeg altid har benyttet mig af min cykel. Det vil jeg nok blive ved med, siger Gunver Jensen til avisen. 

LA vil sætte borgmestre på resultatløn

Vi tager lige en afstikker ud af regionen og ind til hovedstaden. Her leger Liberal Alliance ifølge Berlingske med tanken om at sætte borgmestrene i Københavns Kommune på resultatløn.

For hvis ikke borgmestrene efter to år på posten leverer varen og opfylder de mål, som er blevet opstillet af Borgerrepræsentationen for den kommende valgperiode, så skal halvdelen af borgmesterens løn i stedet gå til godtgørende formål inden for borgmesterens område.

Men forslaget møder dog ikke den store opbakning.

Socialdemokratiets gruppeformand, Lars Weiss, betegner det som studentikost og siger til avisen, at det nuværende system, hvor politikerne skal stå til ansvar for vælgerne hvert fjerde år, er at sammenligne med resultatløn.

Valget ingen taler om

Hvis man har trillet ned ad hovedgaden det seneste stykke tid, så har det været svært at undgå synet af de mange forskellige valgplakater, der minder os alle sammen om kommunal- og regionsvalget den 21. november.

Men en lang række borgere skal faktisk sætte tre kryds til valget. Flere steder skal der nemlig også vælges nye medlemmer af kommunens ældreråd – kun Slagelse og Kalundborg har allerede deres kommende ældreråd på plads.

Connie Jensen, Næstved
Læs også
Her er valget, ingen taler om
Connie Jensen, Næstved
Læs også
Her er valget, ingen taler om

Kommunens ældreråd rådgiver byrådet, hver gang de kommer med forslag, som har konsekvenser for de ældre borgere. Det kan være nedskæringer i hjemmeplejen, men det kan også være højden på kantsten, som kan være svære at komme over med en rollator.

- Det er for eksempel også meget populært i kommunerne at indføre rehabilitering, hvor man i stedet for at hjælpe de ældre, hjælper dem til at hjælpe sig selv. Det er klart, at når man ændrer sin ældrepolitik på den måde, så er det rigtig vigtigt, at ældrerådet bliver hørt, siger Gunnar Gjelstrup, der er lektor i statskundskab ved Københavns Universitet, til TV ØST.

Det sker i dag

06.00: Valg på P4 Sjælland

P4 Sjælland sender live radio fra Ringsted Ny Friskole.

16.00: Statsministeren besøger Slagelse

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger onsdag eftermiddag Slagelse. Mød ham på gaden sammen med borgmester Stén Knuth (V) til en snak om politik.

Rosengade, Schweizerpladsen, Casinotorvet, Rådhuspladsen, Nytorv og Gl. Torv, 4200 Slagelse

17.30: Søren Gade besøger Rønnede

Mød Søren Gade (V) når han sammen med borgmesterkandidat Ole Vive (V) pakker varer i Rema 1000 og efterfølgende spiser valgflæsk og klokken 18.00 holder valgmøde på Café Højen.

Rema 1000, Vordingborgvej 532, 4683 Rønnede + Cefé Højen, Symbiosen 2, 4683 Rønnede

18.00: Kampen for sociale rettigheder

Enhedslisten Lolland inviterer til valg- og lyttemøde med musik, dans, sang og skipperlabskovs med skarpe skud

Adresse: 3F, Havnegade 19, 4900 Nakskov

18.30: Valgmøde på Fejø - De store spørgsmål

Alle atten opstillede partier er inviteret til debatmøde på Fejø. Læs om aftenens fem temaer på Fælleskabet Fejøs Facebookside.

Adresse: Fejø Skole, Herredsvej 190, 4944 Fejø

19.00: Standup og politisk debat om børneområdets fremtid

BUPL Sydøst inviterer til show med standupkomikeren Mette Frobenius, efterfulgt af politisk debat.

Kultunariet, Søndergade 12, 4690 Haslev

19.00: Kulturpolitisk debataften

Drøft kulturpolitiske emner med lokalpolitikere fra Guldborgsund og Lolland kommuner, når Teatret Masken, Nørregade Teatret, Fuglsang Kunstmuseum, Ensemble Storstrøm og Museum Lolland Falster inviterer til debataften.

Adresse: Nørregade Teatret, Banegårdspladsen 1, 4930 Maribo

19.00: Vælgermøde om miljøpolitikken i Odsherred Kommune

Miljø- og Energilandsbyen Stenstrup inviterer til vælgermøde. Temaet for aftenens møde er miljøpolitikken, men også de enkelte kandidaters mærkesager præsenteres.

Adresse: Stenstrup Forsamlingshus, Stenstrupvej 41, 4573 Højby

19.00: Valgmøde om trafik og infrastruktur

Venstre Stevns inviterer til valgmøde om trafik og infrastruktur på Stevns. MF'er Kristian Pihl Lorentzen (V) kommer og fortæller om arbejdet i Folketingets Transportudvalg. Tilmelding på mail til bjarniel@stevns.dk eller telefon 20 70 90 90.

Strøbyhallen, Lendrumvej 3, Strøby

19.00: Valgmøde på Jungshoved Skole

Jungshoved Lokalråd inviterer til valgmøde.

Jungshoved Skole, Jungshovedvej 46, 4720 Præstø

19.00: Boksekamp

Spidskandidaterne til regionsvalget Heino Knudsen (S) og Egon Bo (LA) i duel på ord og meninger. Ringdommer er tidligere verdensmester i boksning Jesper D. Jensen.

Vordingborg Bokseklub, Torvestræde 5, 4760 Vordingborg

19.50: Dit Valg på TV ØST

Direkte debat på TV ØST og Facebook med borgmesterkandidaterne Michael Seiding Larsen (V) og Mikael Smed (S)

Netto, Ugledigevej 156, Ørslev, 4760 Vordingborg


Nyhedsoverblik