Morgenpost: Borgmester kaster valgkampen direkte ind i stormvejret

Løsrevne valgplakater, to borgmestre i stormvejr og trecifret millionbeløb til branding. Få hele overblikket her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Du har klikket dig ind på valgkampens allerførste morgenpost, hvor du finder dagens vigtigste nyheder fra kommunal- og regionsrådsvalget.

Som noget helt nyt introducerer TV ØST nemlig morgenposten, hvor du i alle ugens hverdage bliver præsenteret for en artikel, der samler op på valgdøgnet og giver dig de seneste nyheder og reaktioner fra valgkampen.

Der bliver også plads til de skæve valghistorier, ligesom du i bunden af artiklen finder dagens debatter og andre politiske arrangementer.

Nå, lad os så komme i gang med morgenposten.

Ingolf rev valgplakater løs

Vi begynder med valgplakaterne, der som noget nyt i år først måtte sættes op lørdag klokken 12.00. Det var Folketinget, som den 21. februar 2017 vedtog en ændring af vejloven og privatvejloven, der netop ændrede begyndelsestidspunktet for ophængning af valgplakater.

Men Folketinget kunne ikke stoppe stormen Ingolf, der flere steder rev valgplakater løs. Derfor får kandidaterne de kommende dage lidt at se til, når plakaterne i lygtepælene og andre steder skal strammes til.  

Vi bliver ved valgplakaterne. For i Slagelse fik flere kandidater i weekenden fjernet deres valgplakater i boligområdet nordbyen.

Lørdag hængte det socialdemokratiske byrådsmedlem Ali Yavuz, der igen stiller op til byrådet i Slagelse Kommune, omkring 30 plakater op på blandt andet Albert Ibsensvej, Jacob Dampsevej og Kierulffsvej. Men de røg ned igen, og det var ifølge kandidaten selv ikke på grund Ingolf.

- Klokken 14.30 fik jeg en opringning om, at de var har blevet taget ned. Et vidne har set nogle unge gøre det, fortæller Ali Yavuz til Sjællandske.

Men det var ikke kun Socialdemokratiet, der angiveligt fik fjernet plakater lidt for tidligt. Helle Blak fra SF fik ifølge Ali Yavuz også fjernet et par valgplakater. Sagen er meldt til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Borgmestre i stormvejr

Stormen, som søndag ramte store dele af regionen, fik to borgmestre ud i blæsevejret.

Søndag eftermiddag skrev Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune, på sin Facebookprofil, at han sad til krisemøde med beredskabet om vandstanden i Isefjorden. Vurderingen var, at vandstanden ville nå samme højder som under stormen Urd. 

landsby_afg_indslag.jpg
Læs også
Spidskandidater strides om livet i de mindre bysamfund
landsby_afg_indslag.jpg
Læs også
Spidskandidater strides om livet i de mindre bysamfund

I Slagelse Kommune kom borgmesteren endnu længere ud i stormvejret.

Her stod Stén Knuth (V) sammen med beredskabet ved Næsby Strand, hvor vandet søndag aften var brudt igennem den lokale kystsikring. Borgmester mødte for - med sine egne ord - at yde moralsk opbakning til beredskabet og de lokale. 

- Næsby Strand har før stået i den her situation, og det er rigtig skidt. Jeg håber snart, vi får lavet de diger, som vi i mange år har snakket om at lave. Jeg har i løbet af dagen haft en dialog med dem herude, og de siger "gør nu noget, borgmester", fortæller Stén Knuth til TV ØST og tilføjer:

1471414001_undervisning1_770x330.jpg
Læs også
Bitre slagsmål overskygger politikken i Slagelse
1471414001_undervisning1_770x330.jpg
Læs også
Bitre slagsmål overskygger politikken i Slagelse

- Jeg forstår dem godt, og det er også derfor, jeg er herude.

Og på den måde kastede borgmesteren valgkampen direkte ind i stormvejret.

Det lovede de

I forbindelse med kommunalvalget bringer TV ØST en række udsendelser, hvor vi undersøger, om borgmestrene her i regionen har holdt det, de lovede, da de for fire år siden tilkæmpede sig borgmesterkæderne.

Det første program drejer sig om Sorø Kommune, hvor borgmester Gert Jørgensen (K) under valgkampen i 2013 lovede, at hvis han blev borgmester, så ville han indføre en shuttlebus for at lette landområdernes adgang til offentlig transport.

Men hvordan gik det så? Har han holdt sit valgløfte eller er borgmesterkæden hoppet af? Det kan du se i nyhederne klokken 19.30.

Kommuner har brugt et trecifret millionbeløb på at sælge sig selv

Dagens forsidehistorie fra Jyllands-Posten handler om kommunernes branding.

For mens børn og ældre har mærket besparelser mange steder i landet, har de fleste kommuner brugt skattekroner på at sælge sig selv.

Nogle har købt sig et nyt slogan, mens andre har lavet film, udviklet fortællingen om kommunen og uddelt bolsjer og navnesutter - alt sammen for at reklamere for sig selv og få borgere og virksomheder til at flytte til netop deres kommune, skriver Jyllands-Posten mandag.

Avisen har søgt aktindsigt i kommunernes udgifter til branding, bosætningskampagner og erhvervstiltrækning i denne valgperiode, det vil sige siden den 1. januar 2014. 88 af landets 98 kommuner har svaret, og de samlede udgifter beløber sig til 205 millioner kroner.

De fleste af udgifterne er efter min bedste vurdering spildte penge, vurderer Jesper Bo Jensen, ekspert i bosætning og direktør i Center for Fremtidsforskning.

- Man kan ikke brande sig til at tiltrække indbyggere. Kommunerne skal i stedet sørge for at have nogle gode tilbud til børnefamilier - sørge for, at institutioner og skoler er rangeret godt, og at de områder, som man udstykker til beboelse, ligger geografisk fornuftigt, siger han.

Hver femte vælger er ny

Inden vi hopper videre til dagens debatter og politiske arrangementer, kan vi lige nå at runde en stor gruppe nye vælgere. I weekenden satte TV ØST nemlig fokus på nye vælgere, som for første gang kan stemme til kommunal- og regionsrådsvalget. Det er unge, der er fyldt 18 år, og så er der de nye danskere. Flygtninge eller indvandrere, der har boet i Danmark mere end tre år, som også mulighed for at stemme nu.

Så hvis du ikke nåede at fange de historier i nyhedsstrømmen, så kommer der lige her.

Først var der Ulrik Kjær, professor på Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, som fremhævede, hvor vigtigt det er at have fokus på unge vælgere. Cirka hver femte vælger er nemlig ny i vores område, viser tal fra Kommunernes Landsforenings, KL. Den historie finder du her.

Og i samme strøm var der historien om gymnasieeleverne Sara Bylling Rasmussen og Oskar Hagelin Christensen fra Vordingborg Gymnasium, der for første gang kan stemme, men som begge er bange for at vælge forkert.

Det sker i dag

 

10.00: Ole Hansen (S) åbner Valgcafé i Tølløse

Byrådskandidat for Socialdemokratiet, Ole Hansen, åbner egen valgcafé

Adresse: Jernbanevej 6, 4340 Tølløse

18.00: Regionens politik i øjenhøjde

AOF Østsjælland og Socialdemokratiet i Faxekredsen inviterer til valgmøde. Fokus er på regionspolitik, hvor det europæiske også spiller en rolle i forhold til regional udvikling, herunder Femern Bælt forbindelsen. Valgmødet forestås af Jens Georg Bagge og Freddy Blak, begge regionskandidater for Socialdemokratiet i Slagelsekredsen. Mødet arrangeres som et spise-møde.

Adresse: AOF Øst Center, Slagterivej 17, 4690 Haslev

kv17-valgkalender-stor
Læs også
Den store valgkalender
kv17-valgkalender-stor
Læs også
Den store valgkalender

19.00: Valgmøde om tidlig indsats i Kalundborg

BUPL, FOA og Kalundborg Lærerkreds inviterer til debatmøde om tidlig indsats.

Adresse: Rynkevangsskolen, musiklokalet, Møllevej 10, 4400 Kalundborg

19.00: Lokalområdet i Karrebæksminde til debat

Lokalråd Karrebæksminde inviterer til valgmøde, med lokalområdet på dagsordenen.

Adresse: Karrebæk Skole, Kirkebakken 41, 4736 Karrebæksminde

19.00: Tybjerghus Café Valgmøde

Lokalrådet og Landsbyforeningen har arrangeret aftenens vælgermøde.

Adresse: Tybjerghus, Smedebakken 32, 4160 Herlufmagle

19.30: Valgmøde med fokus på seniorer
Højskolen Marielyst inviterer til debat med spidskandidater til byrådsvalget i Guldborgsund Kommune og regionsrådsvalget i Region Sjælland.

Adresse: Højskole Marielyst, Bøtøvej 2, 4873 Væggerløse

19.50: Dit Valg på TV ØST

Direkte debat på TV ØST og Facebook med borgmesterkandidaterne Carsten Rasmussen (S) og Kristian Skov-Andersen (V)

Adresse: SuperBrugsen Fensmark, Næstvedvej 2, 4684 Holmegård

Hav en forrygende mandag og god valgkamp.


Nyhedsoverblik