Mor til 13-årig planlagde blå mandag: Det handler om at få alle i klassen med

En forfatter har langet ud efter forældrene, som planlægger de unges blå mandag. Nu svarer en mor på kritikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forældre skal holde sig fra at planlægge de unges blå mandag. 

Det mener forfatteren Kristina Aamand fra Præstø, som i et debatindlæg i Jyllands-Posten langer ud efter forældrene.

"Blå mandag skal altså markere, at nu starter noget nyt – således også voksenlivet, som ifølge traditionen tager sin begyndelse ved konfirmationen. Kilde: Kristendom.dk. Guddødemig om det så ikke viser sig, at der sidder blå mandag-forældreråd og planlægger hele balladen for ungerne. Som om begivenheden er en slags udvidet mødre- og legegruppe," skriver Kristina Aamand i debatindlægget.

Men nu svarer en mor på kritikken. Ericha Lindholm fra Næstved er mor til Maximus på 13 år, der netop er blevet konfirmeret. 

Er der hvis der sker noget

I dag er hun med i København sammen med andre forældre, på den blå mandag, som hun selv har været med til at planlægge for Maximus og hans kammerater.

- Vi har givet klassen nogle forslag til, hvad de kan lave på blå mandag og bedt dem om at vælge, hvad de gerne ville. Så på den måde har de unge selv bestemt, hvad de skal. Vi har hjulpet med det praktiske, siger Ericha Lindholm til TV ØST.

quote Det handler for os om at få alle med. Det er en ny klasse, som er blevet lavet her i syvende klasse, så det betyder, at det ikke er børn, der har kendt hinanden i mange år

Ericha Lindholm, mor til 13-årig

Hun og de andre forældre er med i København på dagen, men de er ikke sammen med børnene. De er til at finde, hvis der sker noget.

- Det er ikke sådan, at vi går rundt sammen med dem. Hvad de laver, når de går rundt selv, ved vi sådan set ikke. Der kan de jo i princippet drikke sig fulde, hvis de vil det. Det er ikke sådan, at vi begrænser dem, men vi er der, hvis der sker noget, siger hun.

Artiklen fortsætter efter indslaget

Se eller gense indslaget: En lokal forfatter kritiserer forældre til blå mandag for at være for omklamrende.

Blå mandag er ikke det samme

Ifølge Ericha Lindholm er der flere grunde til, at hun og andre forældre har valgt at planlægge den blå mandag.

- Det handler for os om at få alle med. Det er en ny klasse, som er blevet lavet her i syvende klasse, så det betyder, at det ikke er børn, der har kendt hinanden i mange år. Så der er det også vigtigt, at der er nogle voksne med til at sikre, at alle er med, og give alle en god dag, fortæller Ericha Lindholm.

Blå mandag er ikke en dag, som betyder meget for de unge, mener hun, og det betyder også, at de unge ikke selv nødvendigvis tager initiativet til at planlægge dagen.

- Blå mandag betyder ikke det samme for de unge mere, som det gjorde engang. De får nyt, dyrt tøj året rundt, så det er ikke som engang, hvor det betød meget på blå mandag. Hvis ikke vi hjalp dem, så er jeg ikke sikker på, de ville komme afsted, siger hun.

Erica Lindholm mener selv, at hun er med til at sikre, at alle de unge får en god blå mandag.
Erica Lindholm mener selv, at hun er med til at sikre, at alle de unge får en god blå mandag. Foto: TV2 ØST

Ansvar starter i børnehaven

Ifølge Ericha Lindholm er forældrenes deltagelse i blå mandag også et udtryk for, at det er en anden tid i dag.

- Da vi var børn, var vi vant til at tage bus og tog alene. Sådan har børnene det ikke i dag. Vi kører dem meget rundt til ting. De har måske aldrig prøvet at tage bussen eller toget alene, og nogle af dem ved måske ikke engang, hvor Tivoli ligger i København. Vi vil gerne sikre, at alle kan komme med, så derfor hjælper vi dem, siger hun.

Hun er dog helt enig med forfatteren i, at man bør overveje at give de unge mere ansvar. Men det skal ikke ske mandagen efter konfirmationen.

- Jeg er helt enig i, at vi skal tænke over, om vi måske gør for mange tjenester for vores børn og giver dem for lidt ansvar, men det starter allerede i børnehaven, og det kan man ikke pludselig begynde med på blå mandag. Vi er med i dag, for at give dem en god dag, siger hun.

konfirmation
Læs også
Forfatter til forældre: Hold jer fra de unges blå mandag
konfirmation
Læs også
Forfatter til forældre: Hold jer fra de unges blå mandag

Nyhedsoverblik