Mor efter Kundby-pigens dom: Det var et råb om hjælp

Den 17-årig pige fra Kundby fik seks års fængsel, efter hun blev kendt terrorplaner mod to sjællandske skoler. Pigens mor er skuffet over dommen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Retten i Holbæk idømte i dag en 17-årig pige fra Kundby seks års fængsel, efter hun tirsdag blev kendt skyldig i anklager om at planlægge bombeangreb mod to skoler.

Fra sit pigeværelse i den vestsjællandske by Kundby forsøgte den dengang 15-årige pige i efteråret 2015 at tage kontakt med Islamisk Stat og organisationens leder.

Hun fik hul igennem til flere militante islamister, og i løbet af ganske kort tid blev hun radikaliseret. Det skete efter en rejse til Tyrkiet i sommeren 2015

Hun satte sig siden for at gennemføre et bombeangreb mod Sydskolen i Fårevejle, hvor pigen var blevet mobbet. Angrebet skulle rettes mod en gallafest på skolen i januar 2016. Bomben skulle indeholde sprængstoffet TATP.

TV ØST talte med pigens mor kort efter strafudmålingen. Pigens mor ønsker at være anonym, TV ØST er dog bekendt med hendes identitet.

- Jamen som familie har vi det okay, altså vi er selvfølgelig stadigvæk skuffet over, at hun i det hele taget blev kendt skyldig, men når hun kunne risikere at have fået forvaring, så er vi jo lettede, siger Kundby-pigens mor.

Hvorfor var det så vigtigt at undgå forvaringsdommen? 

Læs også
Kundby-pigen får seks års fængsel for terrorplaner
Læs også
Kundby-pigen får seks års fængsel for terrorplaner

- Fordi det er tidsubestemt, og det ville være skrækkeligt, hvis man vælger at sætte et barn på 17 år i forvaring. Det kan man ikke byde nogen. Det kan man ikke byde et barn. Så havde det været mere hensigtsmæssigt at yde noget støtte og vejledning, inden det kom så vidt, siger hun.

Har 14 dage til at anke dommen

Der er nogen, der måske ville tænke, at seks år er for mild straf i forhold til det, hun er blevet dømt for. Hvad tænker du om det?

- Det synes jeg absolut ikke, at det er. Tværtimod. Jeg ville gerne have haft den meget længere ned. Så det må folk gerne tænke, siger hun.

Men kan du ikke se det fra det synspunkt, at det er en meget alvorlig ting, som hun har haft gang i?

- Nej, det kan jeg faktisk ikke. Jeg synes ikke, der har været så meget i det, som det er blevet gjort til. Hun var langt, langt fra (at bombe de to skoler red.), og hun havde ikke intentionerne om at bombe noget som helst. Så nej, det kan jeg ikke. Det har været et råb om hjælp, som jeg har sagt tidligere, og det mener jeg stadigvæk, siger hun

Hvordan kan du være sikker på det?

- Fordi jeg kender min datter bedre, end de andre inde i retten gør, siger hun. 

Læs også
Hør Kundby-pigen på skjult optagelse: Taler om at bombe de vantro til gallafest
Læs også
Hør Kundby-pigen på skjult optagelse: Taler om at bombe de vantro til gallafest

Hvordan ser du fremtiden for jeres familie?

- Nu kan vi se fremad, det har vi ikke kunne de sidste 16 måneder, der har alting været usikkert. Så nu kan vi begynde at glæde os til at få hende hjem igen, selvom der går nogle år endnu. Men der er håb forude, siger hun.

Pigen har nu 14 dage til at beslutte sig for, om hun vil anke sagen eller ej.


Nyhedsoverblik