Mød Harley-entusiasterne: - For mig er det livet

I vores serie ”Mig og Harley” møder du en række mænd og kvinder, der alle er bidt af en gal Harley-Davidson.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ronny Skau, 52 år og Snubbi, 10 år

”Verden suser forbi, og det lyder som hjertebanken. Det er bare så dejligt.”

Når Ronny Skau suser afsted på sin Harleyl, er det ofte med hunden Snubbi i den speciallavede taske på siden af motorcyklen. Eller Snubbi Den Femte, som hunden rent faktisk hedder, fordi alle Ronnys hunde gennem tiden har lydt samme navn. Trods motorbriller og kasket ser det ud til, at Snubbi nyder turen lige så meget som sin ejer.

Ronny har kørt motorcykel, fra han var 18 år og fik sin første Harley i 1990. Han er vild med den maskine og ikke mindst det sociale samvær i Harley-Davidson klubben med ture, hygge og fælles nørklen med motorcyklerne. En gang Harley – altid Harley.

Ronny Skau
Ronny Skau Foto: Ulrik Westphal

Ib Johansen, 61 år, lastbilchauffør

”For mig er det livet. Det er det, jeg står op og fungerer for hver dag.”

Ib Johansen er formand for Harley-Davidson Club of Denmark, distrikt Sjælland.

Han skiftede knallerten ud med sin første Harley, allerede da han var 17 og endnu ikke havde kørekort, og som 19-årig var han med til at stifte den klub, som han i dag er distriktsformand for. Dengang var de otte, i dag er der 6.500 medlemmer på landsplan.

Klubben laver rigtig mange arrangementer for medlemmerne, og Ib er med til det meste. Men på de lange ture er teltet dog skiftet ud med et hotel for Ibs vedkommende. Han er med for køreturens skyld, ikke for at bo i telt.

Ib Johansen
Ib Johansen Foto: Ulrik Westphal

Anne-Mette Larsen, 57 år, omsorgshjælper

”Jeg elsker at køre, jeg elsker min motorcykel. Jeg bliver bare glad og føler frihed.”

Til hverdag arbejder Anne-Mette Larsen som omsorgshjælper i Næstved, og det med omsorgen for andre slipper hun ikke, når hun trækker i hjelm og lædertøj. Udover at være bestyrelsesmedlem er Anne-Mette nemlig Harley-klubbens madmor og nyder at lave gammeldags mad til kammeraterne.

Harley-Davidson har været i Anne-Mettes liv, fra hun var 19-20 år og sad bag på kærestens motorcykel. De var begge to på MC-træf, en måned efter Anne-Mette havde født.

Først da Anne-Mette blev skilt som godt 40-årig, tog hun selv kørekort og anskaffede sig senere en Harley, som hun var hunderæd for at køre på i starten.

Anne-Mette Larsen
Anne-Mette Larsen Foto: Ulrik Westphal

Pia Ellebirke, 62 år, blæksprutte i en børnehave

”Harley fylder det meste af mit liv – det er lige før jeg skal have min seng op i klubhuset.”

Som mange andre MC-entusiaster har Pia Ellebirke kørt motorcykel, fra hun var helt ung. Men først da hun i en moden alder møder en mand, der kører Harley-Davidson, får hun selv sin første Harley. For hun gider i hvert fald ikke sidde bag på.

- Det er fedt at køre motorcykel uanset hvad, siger Bettina.

Men for hende er Harley noget helt specielt.

- Det er en kultur for sig selv med et stærkt fællesskab. Du er aldrig alene, du møder og snakker med andre Harley-folk, og så er der en enorm hjælpsomhed. Vi er som én stor familie.

I dag er Pia næstformand i Harley-Davidson Club, distrikt Sjælland, og de fleste af hendes venner er i samme båd.

Pia Ellebirke
Pia Ellebirke Foto: Ulrik Westphal

Flemming Kramer, 46 år, taxichauffør

”En tur på motorcyklen og jeg glemmer alt andet. Det er en frihed, jeg ikke oplever andre steder.”

Flemming Kramer har kun haft sin Harley i godt tre år, men han har været fascineret af lyden og udseendet, siden han var en lille purk. Da han var ung, var den for dyr, og så havde Flemming – med egne ord – lige et svinkeærinde med villa, Volvo og vovse.

Så først da han blev skilt, blev drømmen til virkelighed. Og Flemming er solgt.

Det bedste er selvfølgelig at ”tøffe derudaf med armen i karmen” som Fleming udtrykker det.

Men også det fantastiske fællesskab og den store hjælpsomhed blandt Harley-entusiaster vægter højt på tilfredsheds-skalaen. For slet ikke at tale om de mange træf, hvor man kan dyrke en fælles passion, blive inspireret af de andres motorcykler og drømme lidt.

Flemming Kramer
Flemming Kramer Foto: Ulrik Westphal

Bettina Degnebolig Linding, 57 år, pædagogmedhjælper

”Lige da jeg satte mig op på Harley’en første gang, tænkte jeg: Fuck, den er stor den her.”

Det er seks år siden, at Bettina Linding næsten ikke turde køre på en Harley-Davidson, men frygten varede ikke længe. I dag beskriver pædagogmedhjælperen fra Sorø en tur på motorcyklen sådan her:

- Man sidder bare og slapper af og er i sin egen verden, når man cruiser derudaf.

Bettina er gift med Kim Linding, som hun mødte gennem Harley-klubben. I flere år sad hun bare bag på og blandede sig i kørslen, men i dag rejser de verden tynd sammen på deres motorcykler. De er begge vilde med at holde ferie på to hjul og gider ikke ligge på en strand.

Bettina Degnebolig Linding
Bettina Degnebolig Linding Foto: Ulrik Westphal

Kim Linding, 61 år, produktionsleder i entreprenørfirma

”Der er ikke to Harley’er, der er ens. Alle sætter deres eget præg på den.”

Selv om Kim Linding fra Sorø har kørt på motorcykel, fra han var 18, så fik han først en Harley i 2006. I årene fra han var 30 til 50 gik tiden med hus og familie, men da han var 55, skulle det være.

I dag er Kim gift med Bettina Linding, som også kører Harley. Alle deres ferier bliver brugt på motorcykel. De har været hele seks gange i USA, de har været i Spanien, Italien, Grækenland og sågar i Rusland på motorcykel.

Når det ikke er sæson for at køre på motorcykel, går tiden med at pudse, polere og lave om på motorcyklen. Den er jo det kæreste eje.

Kim Linding
Kim Linding Foto: Ulrik Westphal

Jeanette Hestehave, 47 år, projektleder i ejendomsbranchen

”Det er fedt at blive blæst igennem og opleve naturen. Og du kan gøre det lige, når det passer dig.”

Jeanette Hestehave har et krævende og travlt job til hverdag, men efterhånden bruger hun al sin fritid på sin motorcykel og Harley-Davidson-klubben. Det fascinerer hende, at der er så mange forskellige mennesker i klubben fra alle samfundslag. Og hun synes, at hele miljøet er så hyggeligt.

Man skulle ikke tro det, men det er faktisk kun to år siden, at Jeanette købte en Harley og tog motorcykelkørekort – i nævnte rækkefølge.

Harley’en er en ungdomsdrøm, der hang ved op igennem livet. Så da hendes søn flyttede hjemmefra, og hun var single, sprang hun ud som Harley-entusiast. Og Jeanette går all in på sin nye hobby.

Jeanette Hestehave
Jeanette Hestehave Foto: Ulrik Westphal

Jens Halby Pedersen, 59 år, anlægsgartner

”Nu kommer jeg i klubben hele tiden – det er enormt sjovt. Jeg har fået et helt nyt liv med motorcyklen.”

Da Jens Halby Pedersen fra Nykøbing Sjælland første gang kontaktede Harley-klubben og kørte sammen med dem en dag, var det grænseoverskridende. I dag kommer han til så mange arrangementer som muligt, og han er den i distrikt Sjælland, der kørte flest kilometer sidste år. Nemlig 22.000 kilometer. 

Jens købte sin første motorcykel i 2014, efter hans søn havde købt én. Han oplever Harley-Davidson som et ikon, som der er meget opmærksomhed omkring. Når Jens har været inde og handle, står der altid nogen og beundrer motorcyklen, når han kommer ud.

Selv synes Jens, at det i det hele taget er sejt at køre motorcykel, men han er Harley-fan, fordi man sidder meget bedre og mere tilbagelænet på den.

Jens Halby Pedersen
Jens Halby Pedersen Foto: Ulrik Westphal

Marianne Duffield, indretningsarkitekt

”Det drejer sig om cyklerne, ikke om fyrene. Det er bare godt selskab.”

Selvom det kun er to år siden, at Marianne Duffield købte sin første motorcykel, er hun allerede den lykkelige ejer af to Harley’er. Hun befinder sig strålende i den mandeverden, det trods alt er, og er fuldstændig forelsket i sin nyeste Harley – selvom hendes ben faktisk er for lange til den.

Den er en ”lille” kompakt army-grøn sag, som det har krævet både penge og masser af besvær at skaffe hjem fra Tyskland. 

- Men man skal jo skille sig ud fra flokken, som Marianne siger.

Marianne Duffield
Marianne Duffield Foto: Ulrik Westphal

Henrik Søfeldt Jørgensen, 52 år, naturvejleder

”Jeg kan godt lide den tilbagelænede stil. Jeg kan lide at køre på landevejen – det er kedeligt at køre på motorvejen.”

Da Henrik Søfeldt Jørgensen var helt ung, begyndte han at køre motorcykel – bare som et transportmiddel. Men han solgte den, blev gift og kørte ikke i mange år.

Da børnene blev større og økonomien bedre, købte han en Harley, og i dag er Henrik vicepræsident i Harley-Davidson Club of Denmark. Han kan godt lide det fællesskab, der følger med oven i hatten, når man får en Harley.

Selvom Henrik i sit job færdes meget i naturen, så synes han at man oplever den friske luft og vejret på en helt anden måde i sadlen på en Harley-Davidson.

Henrik Søfeldt Jørgensen
Henrik Søfeldt Jørgensen Foto: Ulrik Westphal

Nyhedsoverblik