Langt fra vikingetiden: Mjød fra Løve hitter internationalt

I et nedlagt slagteri i Løve brygges der prisvindene mjød. På bryggeriet lægger de afstand til vikingetiden, som mange ellers forbinder med mjød.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Honning, vand og gær og så lidt krydderier.

Sådan lyder opskriften på international succes fra et lille bryggeri i Løve mellem Slagelse og Kalundborg. Det er mjød, de brygger, og det gør de med så stor dygtighed, at de sælger den liflige drik til en pris, der svarer til, hvad en god flaske vin koster.

I nu fire år har Jørgen Petersen sammen med sine to sønner drevet det lille mjødbryggeri Petersen & Sønner, der har til huse i det nedlagte slagteri i Løve. Sammen med sønnerne er målet at lave mjød, der fremstilles med samme akkuratesse, som var det fin vin, og faktisk lagrer og gærer mjøden i aflagte vintønder af egetræ.

quote Mjød er egentlig bare alkohol, der er brygget på honning

Jørgen Petersen

- Her kan den trække vejret, der kan komme ilt igennem træet, så den bliver blødere, og den kommer til at smage meget, meget bedre af at ligge på et egetræsfad i et år, fortæller Jørgen Petersen, der hver dag går og smager og vogter over de mange tønder med mjød, og holder øje med, om den udvikler sig, som den skal.

Mjøden lagres på egetræsfade i et år, før den er drikkeklar.
Mjøden lagres på egetræsfade i et år, før den er drikkeklar. Foto: Bue Bukh - TV ØST

Væk med alle vikingereferencerne

Petersen og de to sønner skaber anderledes mjød end det, der serveres på diverse vikinge- og middelaldermarkeder. De sælger deres mjød til cocktailbarer og restauranter i København, og i det hele taget forsøger de at fjerne deres mjød langt væk fra alle vikingereferencerne.

- Vi bruger gamle produktionsmetoder ved, at vi har egetræsfade at gære det i, men vi arbejder med en champagnegær, som er kommet langt efter vikingetiden, forklarer Mads Petersen, der er den ene af Jørgen Petersens to sønner, som er med i driften af bryggeriet.

- Mjød er egentlig bare alkohol, der er brygget på honning, og i Kina har man brygget mjød i 8.000 år før vikingerne, fortæller Jørgen Petersen.

Bryggeriet er et samarbejde mellem Jørgen Petersen og hans to sønner. Her er det den yngste søn Mads Petersen (t.v.).
Bryggeriet er et samarbejde mellem Jørgen Petersen og hans to sønner. Her er det den yngste søn Mads Petersen (t.v.). Foto: Bue Bukh - TV ØST
Urtesalt
Læs også
Urtesalt og friskost: Lær at lave mad som en viking
Urtesalt
Læs også
Urtesalt og friskost: Lær at lave mad som en viking

Han mener derfor ikke, at mjød er noget, som vikingerne havde patent på.

Var selv professionel viking

Jørgen Petersen er ellers ret velbevandret i vikingernes historie. Inden han gik på pension, var han nemlig det, man lidt friskt kan kalde for professionel viking.

- Jeg har undervist oppe i sagnlandet Lejre, hvor jeg underviste skolebørn om vikingetiden, og gik rundt i vikingetøj, og det samme gjorde jeg inde på Nationalmuseet. Der fik jeg også mulighed for at smage på en del forskelligt mjød, og der var der en del, som smagte knap så godt, siger han.

Vikingefestival på Trelleborg
Læs også
Mjød, økser og drikkehorn: Vikinger er in
Vikingefestival på Trelleborg
Læs også
Mjød, økser og drikkehorn: Vikinger er in

Som pensionist kan Jørgen Petersen koncentrere sig om at lave mjød, som, han synes, den skal smage, og vikingekostumerne, dem er han helt færdig med.

- Jeg har lagt dem meget højt op på hylden. I min sidste tid inde på Nationalmuseet kunne jeg simpelthen mærke, at nu var vikingetiden slut for mit vedkommende, siger Jørgen Petersen.

Mjød er populært på vikingemarkeder - men det er især restauranter og cocktailbarer, der køber Petersen & Sønners mjød.
Mjød er populært på vikingemarkeder - men det er især restauranter og cocktailbarer, der køber Petersen & Sønners mjød. Foto: Bue Bukh - TV ØST

Bryggeriet i Løve sælger 5000 flasker om året, og prisen er 160 kroner stykket. Men på det lille bryggeri håber man at kunne sælge endnu flere - ikke mindst fordi de søde dråber er præmieret flere gange.

- Vores mjød nummer 1 har solgt en 12-15 internationale priser. Det går godt. Vi kan ikke rigtig klage. Vi vil selvfølgelig gerne sælge mere, men da vi har en produktionstid på et år, så er vi nødt til at sige, et det først kan være færdigt om et år, forklarer Jørgen Petersen.

Du kan se mere på bryggeriets hjemmeside her.


Nyhedsoverblik