Misbrugsekspert om snus: Forbud dur ikke

Det er alvorligt, når unge begynder at bruge snus, mener speciallæge og misbrugsekspert Henrik Rindom. Forbud er dog ikke vejen frem for forældrene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Brugen af snustobak stiger blandt børn og unge, og det skaber bekymring.

- Det allerallerstørste problem er, at de bliver afhængige. Unge mennesker bliver hurtigere afhængige end voksne. Og den her forbistrede afhængighed er enormt svær at komme af med.

Sådan siger speciallæge og misbrugsekspert Henrik Rindom om de unges brug af snus.

Han frygter, at afhængigheden ikke bare bliver ved snusen, men at det vil udvikle sig i takt med, at de unge bliver ældre.

- Hvis de ikke kan få snus, vil de også begynde at ryge tobak, og vi ved, at de unge, der ryger og har lært at inhalere, også er dem, der har størst sandsynlighed for at begynde at ryge hash. Så jeg kan ikke advare nok imod afhængigheden, der bliver etableret i en ung alder.

unge_bruger_snus_.transfer.jpg
Læs også
Eksperter i Slagelse advarer: Snus er et stigende problem blandt unge
unge_bruger_snus_.transfer.jpg
Læs også
Eksperter i Slagelse advarer: Snus er et stigende problem blandt unge

Ulovligt at sælge

Selv om det er ulovligt, sælges snustobak ofte i portionspakker i landets kiosker.

Og selv om poserne syner små, skal man passe på, advarer Henrik Rindom. Hver enkelt lille pose kan indeholde samme mængde nikotin som ti cigaretter.

- Det, at de ikke får røg ned, det er det eneste lille bitte positive, man kan sige om det her stof. Den belastning, slimhinden er udsat for, er nikotin. Og det er det, der giver cancer, siger han. 

quote Hvis vi først er over 22 år, så er der næsten ingen, der begynder at eksperimentere med rusmidler

Henrik Rindom, misbrugsekspert og speciallæge

De unges hjerner er ikke færdigudviklede

At det især er de unge, der benytter sig af snus, kommer ikke bag på eksperten. Det er der nemlig en simpel forklaring på.

- Det er først efter 22-årsalderen, at vores frontallapper er så veludviklede, at vi kan træffe beslutninger om, at det er tåbeligt at forgifte sig selv med rusmidler. Derfor er det sådan, at hvis vi først er over 22 år, så er der næsten ingen, der begynder at eksperimentere med rusmidler.

Af den årsag opfordrer han forældre til at have en åben dialog med deres børn, så de ikke kommer i gang med rusmidlerne, inden deres hjerner er færdigudviklede.

- Man bør som forældre have en åben dialog med sine børn om, hvad er det for en rusmiddelkultur, de færdes i. Dermed kan man være med til at præge dem i retning af at ville holde sig fra det her. Forbud dur ikke – der skal en åben dialog til, siger misbrugseksperten.  


Nyhedsoverblik