- Ministerens forslag er kun et skridt på vejen

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille kom i dag med et konkret forslag til at stoppe social eksport. Det er dog ikke nok, lyder det fra flere sider.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Holger Schou Rasmussen (S), der er borgmester i Lolland Kommune er træt af, at andre kommuner kan få en økonomisk gevinst ved at flytte deres arbejdsløse og socialt udsatte borgere til Lolland Kommune.

Han har eksempler på, at andre kommuner har betalt indskud og flytteomkostninger til borgere, som er flyttet til kommunen, og det kan simpelthen ikke være rigtigt, mener borgmesteren.

For en måned siden skrev han derfor et brev om problematikken til KL, og foranlediget af det brev kaldte Socialdemokratiets kommunalordfører Magnus Heunicke i dag økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille i åbent samråd. 

simon emil ammitzbøll minister
Læs også
Minister om social eksport: Det er usympatisk og asocialt
simon emil ammitzbøll minister
Læs også
Minister om social eksport: Det er usympatisk og asocialt

Forslag om forhåndsgodkendelse

På samrådet kom ministeren med et konkret forslag om, at en kommune ikke må give en borger økonomisk flyttehjælp, hvis ikke tilflytterkommunen har godkendt flytningen.

Det forslag tager Lollands Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen godt imod.

- Jeg er meget positiv over for ministerens forslag. På denne måde lærer vi borgeren at kende fra starten af. Hvis der har været lavet indsatser omkring borgeren i den kommune, han kommer fra, skal vi kunne arbejde videre på det, siger Holger Schou Rasmussen. 

1471875323_flyttemand.jpg
Læs også
Hovedstadskommuner betaler for socialt udsattes flytning til Lolland
1471875323_flyttemand.jpg
Læs også
Hovedstadskommuner betaler for socialt udsattes flytning til Lolland

Kun et skridt på vejen

Borgmesteren savner dog også, at det økonomisk incitament er en del af forslaget.

- Jeg håber, at man får taget hånd om den her bonus. Det er en af de ting, der belaster Lolland Kommunes økonomi, og som har gjort det i mange år. Man bør give belønning, når man flytter borgere fra passiv til aktiv forsørgelse, ikke fordi man får dem til at flytte, slår han fast.

Den opfattelse er hans partifælle Magnus Heunicke på Christiansborg enig i.

- Det er helt klart et skridt i den rigtige retning, så jeg er meget tilfreds med, at jeg tog sagen op over for ministeren. Det er bare ikke nok. Det løser ikke det grundlæggende problem, siger han. 

christiansborg.jpg
Læs også
Statsminister kritiserer ’social eksport’ til Lolland
christiansborg.jpg
Læs også
Statsminister kritiserer ’social eksport’ til Lolland

- Hinsides alt, hvad der er rimeligt

Kommunalordføreren mener, at det økonomiske aspekt er afgørende.

- Først og fremmest skal vi sikre, at kommunerne ikke kan tjene penge på den her transport. De skal ikke kunne få en bonus ud af det, som de kan i øjeblikket. Vi må have lavet reglerne om, men vi må også have en debat med kommunerne om, at den udflytningspolitik simpelthen må stoppe, siger Magnus Heunicke, som er forarget over den måde, nogle kommuner i dag udflytter deres udsatte borgere.

- Det er en asocial fremgangsmåde, og det kan ikke være rigtigt. Vi kan simpelthen ikke være det bekendt. Lolland skal ikke være hele Danmarks socialkontor, så den her trafik må stoppe. Det er hinsides alt, hvad der er rimeligt, siger han.


Nyhedsoverblik