Mindre stinkende gylle på de danske marker

Afgasset biomasse erstatter oftere gylle på markerne. På Bregentved Gods ved Haslev har man gode erfaringer med afgasset biomasse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vinduerne bliver smækket i med det samme, vasketøjet bliver pillet ned og vejret holdt, når vinden blæser med dunsten fra gylle fra markerne.

Sådan oplever mange det, når landmanden spreder gylle på markerne. Men nu er der ifølge P4 Sjælland godt nyt for følsomme næser.

Den såkaldt afgassede biomasse spreder sig nemlig mange steder ud over de danske marker som erstatning for enten gylle eller kunstgødning. En af de stedet er Bregentved Gods ved Haslev.

- Vi har gode erfaringer. Vi ved, at der er både kvælstof, fosfor og kalk i, og det er noget af det, vi skal bruge. Og så slipper vi for at købe kunstgødning, siger fortæller inspektør Lars Erik Nielsen til radioen.

En tendes i hele landet

Ifølge P4 Sjælland erstatter den afgassede biomasse omkring 30 procent af kunstgødningsforbruget på markerne omkring Bregentved Gods.

En tendens, der ses i hele landet, fortæller formand for Brancheforeningen for Biogas, Bruno Sander Nissen.

På Bregentved Gods er fordelene store. Både for pengepungen, jorden og miljøet. Her er målet, at halvdelen af markerne fremover skal gødes med afgasset biomasse.


Nyhedsoverblik