Millionregning forsinker omdiskuteret hal - gravemaskiner bliver i garagen

En stor udbygning af Høng Hallen er forsinket, fordi budgettet på byggeriet er skredet med mange millioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Beslutningen blev truffet i 2016, udbuddet blev afsluttet i sommer, og byggetilladelsen kom i hus den 10. juni.

Men selvom alt formelt set er på plads for at indlede byggeriet af Høng Hallen, så er gravemaskinerne indtil nu blevet i garagen, mens politikerne overvejer at ændre projektet.

Byggeprojektet med en ny hal og et udendørsaktivitetsareal i Høng bliver nemlig langt dyrere end oprindeligt forudset.

Det bekræfter Kalundborg Kommune overfor TV ØST.

quote Det siger jo sig selv, at når vi fortsat forhandler, så er de ti millioner kroner ikke nok

Michel van der Linden, teknisk direktør i Kalundborg Kommune

- Byggeprojektet er delt op i fem hovedentrepriser, og da de var i udbud i sommer, viste det sig, at byggeprojektet blev dyrere end først antaget, oplyser teknisk direktør i Kalundborg Kommune, Michel van der Linden, til TV ØST.

Han oplyser, at projektet er sat på pause, indtil man finder en plan for, hvordan man skal tackle situationen.

- Lige nu forhandler vi med entreprenører og blandt andet Bygge- og Anlægsfonden om, hvordan vi skal få projektet til at falde på plads. Vi er imidlertid ikke der, hvor vi kan melde noget ud om disse forhandlinger, siger han til TV ØST.

Skredet mere end 30 procent

Det nye byggeri i Høng omfatter blandt andet en multihal, en rytmiksal, et mindre mødelokale og en udendørs, overdækket motionssti på 950 kvadratmeter med tilhørende cykelværksted.

Projektet skulle oprindeligt koste 45 millioner kroner. Heraf skulle Kalundborg Kommune betale 35 millioner kroner, mens Bygge- og Anlægsfonden skulle betale ti millioner.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Elkiær + Ebbeskov Arkitekter

På et møde i kommunalbestyrelsen i Kalundborg satte man onsdag yderligere ti millioner kommunale kroner af til projektet – men det er slet ikke nok til at dække det omfattende budgetskred.

- Det siger jo sig selv, at når vi fortsat forhandler med både entreprenører og Bygge- og anlægsfonden, så er de ti millioner kroner ikke nok, siger Michel van der Linden.

Ifølge TV ØST's oplysninger er skreddet på mere end 30 procent – det vil sige, at prisen på byggeriet ender på mere end 58 millioner kroner.

Ny idrætshal i Høng 2
Læs også
Lokale dropper nyt millionbyggeri: - Politikerne har fået solstik
Ny idrætshal i Høng 2
Læs også
Lokale dropper nyt millionbyggeri: - Politikerne har fået solstik

Hverken Michel van der Linden eller formanden for styregruppen bag halprojektet, Gitte Johansen (V) ønsker dog at kommentere på præcise beløb overfor TV ØST.

- Jeg kan bekræfte, at vi forhandler med andre parter som følge af udbuddet, og at det er grunden til, at vi ikke er kommet i gang. Du må imidlertid ikke citere mig for andet, før vi har afsluttet forhandlingerne, siger Gitte Johansen til TV ØST.

Omdiskuteret projekt ’skal optimeres’

En del af forhandlingerne med entreprenørerne og Bygge- og Anlægsfonden er også, at man skal finde besparelser i byggeprojektet.

quote Det er endt, som vi frygtede

Torben Kelvin, Høng Gymnastikforening

- Vi vil gerne fastholde tankerne i grundprojektet, men er nødt til at justere det til den økonomiske virkelighed. Det vil vi gøre ved at optimere projektet og se, om vi kan gøre de enkelte elementer billigere, siger teknisk direktør i Kalundborg Kommune, Michel van der Linden, til TV ØST.

Hallen i Høng

  • Høng Hallen er opført i 1974 og har et bygningsareal på 3.294 kvadratmeter, herunder også sikringsrum og skydebane. Der er i dag 11 omklædningsrum.
  • I forbindelse med hallen findes blandt andet en petanquehal.
  • Hallen har i dag et cafeteria med plads til 100 mennesker.
  • Hallen kan opdeles med en port, der kan køres til siden. Det giver mulighed for at have et separat gymnastikrum. I dette rum er der en springgrav.
  • Den nye idrætshal er på 1.204 kvadratmeter. Delvist indbygget i ankomstområdet placeres en kultur- og rytmiksal på 310 kvadratmeter.
  • Det nye projekt er tegnet af Elkiær + Ebbeskov Arkitekter i samarbejde med JJW Arkitekter, Bisgaard Landskab og Balslev Ingeniører.

Det forslag vækker dog bekymring i det lokale foreningsliv.

- Det er endt, som vi frygtede. Politikerne vil have et stort prestigeprojekt: En flot sportsvogn, som de kan vise frem. Men pengene rækker ikke, og for ikke at tabe ansigt bliver foreningslivet ofret. Vi har helt praktisk mest af alt brug for ekstra kvadratmeter i hallerne, og i vores øjne ville vi være begejstrede for en praktisk Berlingo, der til gengæld kunne løse vores behov, siger Torben Kelvin fra Høng Gymnastikforenings gymnastikafdeling.

Ny idrætshal i Høng
Læs også
Høng får ny idrætshal og bevægelsespark
Ny idrætshal i Høng
Læs også
Høng får ny idrætshal og bevægelsespark

Foreningen opfordrer nu kommunen til at fokusere projektet på de behov, der faktisk er i det lokale foreningsliv, og betragte situationen med pragmatisme.

- Hallen her stod oprindeligt til at blive dobbelt så dyr per kvadratmeter som lignende halprojekter i eksempelvis Roskilde. Tænk, hvor langt man kunne være nået, hvis de fra starten ville have brugt 35 millioner kroner til at imødekomme det lokale foreningslivs dokumenterede behov. Det ville vi være begejstrede for, siger Torben Kelvin.


Nyhedsoverblik