Miljøorganisationer: Godt at udskyde beslutning om atomaffald

Danmark bør vente på, at større lande finder frem til en permanent løsning, mener svensk miljøorganisation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringens forslag om at oplagre det danske atomaffald i yderligere 30 til 50 år i Risø er i store træk fornuftigt.

Det mener Johan Swahn, direktør i den svenske miljøorganisation MKG, som holder øje med de svenske myndigheders atomaffaldshåndtering.

quote Der er mange andre lande i samme situation som Danmark, og det vil være en god idé for de lande at arbejde sammen for i det mindste at erfaringsdele

Johan Swahn, direktør i den svenske miljøorganisation MKG

- I Danmark har der både været problemer med at finde et sted, hvor samfundet omkring ville acceptere en permanent placering, og der har også været problemer med at finde en fornuftig metode til at deponere affaldet, siger han.

Vil eksportere affaldet til andre lande

De 30 til 50 år skal ifølge regeringen benyttes til at undersøge mulighederne for at eksportere affaldet til andre lande eller placere det i et slutdepot 500 meter under jorden.

- Danmark behøver ikke at gøre noget endnu. At finde en bedre midlertidig løsning og så vente på omkringliggende landes løsninger er i mine øjne en god idé, siger Johan Swahn. 

xborg.01.jpg
Læs også
Regeringen vil lade Lolland slippe for at opbevare atomaffald
xborg.01.jpg
Læs også
Regeringen vil lade Lolland slippe for at opbevare atomaffald

Greenpeace Danmark bakker op om opførelsen af et mellemlager til midlertidig opbevarelse og mener, at det er på tide, at striden om atomaffaldet bliver sat på pause.

Regeringen lægger i sit forslag op til at forbedre faciliteterne i Risø og flytte dem op i terræn, hvilket næppe bliver billigt.

Mellemlager til omkring 1,5 milliarder kroner

Rådgivningsvirksomheden Cowi udkom sidste år med en rapport, der anslår prisen på oprettelsen af et mellemlager til omkring 1,5 milliarder kroner.

Ifølge Johan Swahn er Danmark i atomsammenhænge så lille et land, at vi bør diskutere en permanent løsning sammen med andre små lande i EU-regi.

- Der er mange andre lande i samme situation som Danmark, og det vil være en god idé for de lande at arbejde sammen for i det mindste at erfaringsdele, siger han.

quote Det vigtige er her, at man ser nærmere på affaldet og ompakker det, så det bliver mere sikkert

Johan Swahn, direktør i den svenske miljøorganisation MKG

Opbevaringen i Risø kritiseres blandt andet af Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S), for at være en "lappeløsning".

Men skulle den danske regering gøre, som den lægger op til, behøver man ifølge Johan Swahn ikke være nervøs for sikkerheden. 

- Det vigtige er her, at man ser nærmere på affaldet og ompakker det, så det bliver mere sikkert, siger Johan Swahn.

Ved den seneste stormflod i januar steg vandet til et niveau, hvor det næsten nåede sikkerhedsforanstaltningerne omkring Risø. Blandt andet derfor skal anlægget nu flyttes op i terræn.

5.000 til 10.000 kubikmeter radioaktivt affald

I alt ligger mellem 5.000 og 10.000 kubikmeter radioaktivt affald lige fra gummihandsker til bestrålet brændsel i lagre på Risø.

Umiddelbart ser Johan Swahn, som også er civilingeniør i teknisk fysik, ikke nogen risiko ved affaldet, hvis det bliver håndteret rigtigt.

E004832__Om Lidt Atomaffald.kanal-web.mp4-486089.jpg
Læs også
Få overblikket i slagsmålet om atomaffaldet
E004832__Om Lidt Atomaffald.kanal-web.mp4-486089.jpg
Læs også
Få overblikket i slagsmålet om atomaffaldet

Men ifølge den svenske direktør for MKG er "der altid en risiko for, at nogen vil forsøge at få fat i affaldet for at misbruge det med onde hensigter".

Af hensyn til den videre politiske forhandling ønsker Uddannelses- og Forskningsministeriet ikke at oplyse, hvad det koster at flytte anlægget op i terræn.

MKG står for Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning.


Nyhedsoverblik