Miljøorganisation er skeptisk over for træflisfyret Asnæsværk

Når Asnæsværket til sommer begynder sin omlægning fra kul til træflis, så er det til det bedre. Men ikke godt nok, lyder det fra Det Økologiske Råd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dong, Kalundborgs Forsyning, Novo Nordisk og Novozymes har indgået en aftale, hvor de sikrer at Asnæsværket overgår til at blive fyret med træflis fremfor kul.

Men miljøorganisationen Det Økologiske Råd er noget skeptiske over for den store satsning på træflis.

- Vi har sagt indtil nu, at det er et skridt i den rigtige retning, men at det skal være en midlertidig løsning. Men når de lægger en plan for at køre på træpiller i 20 år, så er det ikke en midlertidig løsning. Så bliver vi mere skeptiske, lyder det fra sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.

Han anerkender, at træpiller er bedre end kul, men det er ikke så bæredygtigt, som man kunne tænke sig.

Kalundborg Havn
Læs også
Milliardbeløb skal give Asnæsværket grønnere fremtid
Kalundborg Havn
Læs også
Milliardbeløb skal give Asnæsværket grønnere fremtid

Flere problemer følger med træpiller

Der er nemlig flere problemer ved brugen restprodukter som eksempelvis grene og kviste, til træpille-fyring, ifølge Det Økologiske Råd.

- Når DONG siger, det er restprodukter, så kan man være bekymret for, at de støvsuger skovene for kviste og så videre. Så kan det blive en meget gold skov. Men biodiversiteten har brug for dødt ved i bunden af skoven, forklarer Christian Ege.

quote Når de lægger en plan for at køre på træpiller i 20 år, så er det ikke en midlertidig løsning

Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd

Ikke reelt bæredygtigt

Der er nemlig tre typer af certificeringer, der stempler bæredygtigheden. Og DONGs bygger ikke alene på FSC, som er den mest strikse certificering.

Ifølge Christian Ege, så er kun halvdelen af DONGS træpilleforbrug FSC-certificeret. Hvilket betyder, at den sidste halvdel reelt ikke er optimalt bæredygtigt.

Han er dog glad for, at man ønsker at udfase kul, det er bare for kortsigtet at vælge at bruge træpiller i så stort et omfang – certificeret eller ej.

Både vigtigheden af dødt ved i skoven og FSC-certificeringen på træpillerne er dog noget, som de er meget opmærksomme på hos DONG, understreger deres biomasseekspert, Peter Kofod Kristensen.

- Vi har en vigtig opgave i at sikre, at den flis, vi bruger på vores kraftværker, kommer fra skove, der er bæredygtigt drevet. Der er en række forskellige certificeringsordninger, man kan bruge til det, herunder FSC. Når Asnæsværket tages i brug i slutningen af 2019, vil stort set al den træflis, vi bruger, være certificeret, siger han til TV ØST.

quote Når Asnæsværket tages i brug i slutningen af 2019, vil stort set al den træflis, vi bruger, være certificeret

Peter Kofod Kristensen, DONG

Varmepumper er sagen

Men Christian Ege så hellere, at DONG kigger væk fra træflis og finder en mere holdbar løsning på den lange bane.

- Vi havde hellere set, at de havde lavet et mindre træpilleanlæg og suppleret med varmepumper, så man havde været mere langsigtet og investeret i den korrekte teknologi.

Der er faktisk en varmepumpe i Kalundborg til at supplere træflisfyret. Tilbage i januar fortalte TV ØST, at Kalundborg Forsyning installerer en varmepumpe, der skal udnytte byens spildevand. 

Statoils raffinaderi i Kalundborg
Læs også
Spildevand skal give Kalundborg billigere fjernvarme
Statoils raffinaderi i Kalundborg
Læs også
Spildevand skal give Kalundborg billigere fjernvarme

Varmepumpen skal stå for den samlede fjernvarme henover sommeren, mens værket bliver omlagt til træflis. Herefter skal den supplerer med varmen.

Ifølge Det Økologiske Råd vil det mest fornuftige dog være helt at køre på varmepumper og ikke lade en lille en, som den i Kalundborg, nøjes med at supplerer som en fast løsning. Men det er DONG ikke helt enige i.

quote Vi havde hellere set, at de havde lavet et mindre træpilleanlæg og suppleret med varmepumper

Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd

- Varmepumper er bestemt en del af løsningen på en fossilfri forsyning i 2050. Men en varmepumpe kan ikke dække det fulde behov med den tilgængelige teknologi, og så længe vi stadig får en del strøm fra tyske kulkraftværker, mener jeg ikke, at varmepumper er en bedre løsning for miljøet end bæredygtig træflis, siger Peter Kofod Kristensen og slutter:

- Derudover er det vigtigt at huske, at en meget vigtig rolle for Asnæsværket er at levere damp til Novo Nordisks og Novozymes’ fabrikker i Kalundborg. Den damp kan hverken komme fra overskudsvarme eller varmepumper.


Nyhedsoverblik