Igen kritik af plejecenter: For få bleskift

Plejecentret Blomstergården i Sorø Kommune får hård kritik. Ifølge de pårørende til en dement kvinde kan der gå op mod halvandet døgn mellem bleskift.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Op til halvandet døgn uden bleskifte – er det en acceptabel standard i ældreplejen?

Bag spørgsmålet står en familie, der har et nært familiemedlem på demensplejecentret Blomstergården i Dianalund.

Familien finder ofte den demente Inger Lise Andersen liggende med gennemblødte bukser i sin egen urin, når de kommer på besøg i hendes private bolig på plejecenteret i Sorø kommune.

quote Jeg ser gennemblødte bleer og gammel, indtørret urin på hendes undertøj, fordi hun har siddet så længe, at det faktisk er fordampet igen

Kirsten Andersen, datter

Kirsten Andersen, der er datter til Inger Lise, stod søndag frem med private lydoptagelser fra morens plejebolig. Her havde de optaget nogle meget tilspidsede situationer mellem plejepersonalet og Inger Lise, når der skulle skiftes ble.

Blandt andet viste én af optagelserne, at en medarbejder sagde: ”Skal du snart ha’ et klap i røven?”.

Sorø Kommune har efterfølgende afskediget den pågældende medarbejder for uacceptabel adfærd. Yderligere én medarbejder er blevet afskediget efter TV ØST har sendt lydoptagelserne til social- og sundhedschef i kommunen, Søren Wollesen. 

Læs også
Kommune om behandling af dement: Umenneskeligt og uprofessionelt
Læs også
Kommune om behandling af dement: Umenneskeligt og uprofessionelt

Dagsnotat: Alt for lang tid mellem bleskift

Efter familien har klaget til kommunen over det syn, de har mødt, har de fået tilsendt Inger Lises daglige notater, som plejepersonalet skriver, når de har besøgt Inger Lise. I ét af notaterne står der følgende: ”Der skal forsøges i Dagvagt og Aftenvagt med bleskifte. Der må ikke gå mere end halvandet døgn uden bleskifte”.

Familien har sammenholdt timevis af lydoptagelser med notatet og ifølge dem kan der gå op mod 36 timer mellem Inger Lise får skiftet sin ble. Datteren Kirsten mener, at det er grov omsorgssvigt, at lade moren sidde så lang tid.

 - Jeg ser gennemblødte bleer og gammel, indtørret urin på hendes undertøj, fordi hun har siddet så længe, at det faktisk er fordampet igen, fortæller Kirsten Andersen.

Plejecentret Blomstergården
Læs også
Hård kritik af tonen på plejehjem: ”Skal du have et klap i røven?”
Plejecentret Blomstergården
Læs også
Hård kritik af tonen på plejehjem: ”Skal du have et klap i røven?”

Svært at skifte ble

Udover personalets omgangstone ved bleskifte, viser familiens lydoptagelser også, at den demente Inger Lise er frustreret under bleskiftene og modsætter sig personalets håndtering. Personalet råber ’Inger Lise. Stop så.’, når hun siger ’Jeg vil fandme ikke finde mig i det her’.

Ifølge en demensekspert kan længere tids dårlige oplevelser skabe en form for stresstilstand i kroppen, når man er dement:

- Det kan godt være, at man som menneske med demens ikke kan huske, hvad det er der er sket, men man kan bare fornemme, at der er et eller andet galt, udtaler Karen Tannebæk, der er uddannelsesleder på Nationalt Videnscenter for Demens.

Tannebæk arbejder med kompetenceudvikling af fagfolk inden for demensområdet, og hun pointerer, at hvis man står med en beboer, som har svært ved at samarbejde, skal man som personale balancere med omsorgspligten på den ene side og magtanvendelse på den anden.

- Det er en hårfin grænse, forklarer hun.

Høj risiko for infektion

Til trods for samarbejdsvanskeligheder retter Alzheimerforeningen kritik mod den personlige pleje af Inger Lise.

Direktøren mener, det er højst kritisabelt, at der skal gå så lang tid mellem bleskift.

- For en person med en demenssygdom, der har en uskiftet og en meget våd ble, der er det altså et meget alvorligt helbredsproblem. Risikoen for en infektion er meget høj, siger direktør Nis Peter Nissen.

Direktørens vurdering er, at personalet mangler kendskab, ressourcer og viden om, hvordan man håndterer bleskifte-situationer, når man har at gøre med demente.

TV ØST har flere gange forsøgt at få reaktioner på kritikken af behandlingen af Inger Lise fra såvel plejecenteret Blomstergårdens ledelse som social- og sundhedschef i Sorø Kommune Søren Wollesen, men ingen af dem har ønsket at kommentere sagen.

PRÆCISERING. Af en tidligere version af denne artikel fremgik det ikke, at TV ØST flere gange har været i kontakt med både Blomstergårdens ledelse og Sorø Kommune om Inger Lises sag, og at de ikke har ønsket at udtale sig.


Nyhedsoverblik