Nomineret til årets førstehjælper: Martin reddede sin kærestes liv

Martin Nordstjerne fra Næstved måtte sidste år yde førstehjælp, da hans kæreste faldt om. Nu er han nomineret til årets førstehjælper.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De er på vej i Fields i København. Martin Nordstjerne og kæresten Camilla Eriksen fra Næstved.

Det lille visit til det københavnske storcenter bliver dog en dramatisk oplevelse for de to.

På rulletrappen op fra parkeringskælderen taler Martin Nordstjerne i telefon med en kammerat. Camilla står lige bag ham, og lige før de når toppen, kollapser hun.

- Hun når ikke at sige, at hun har det dårligt eller noget. Hun puster bare ud, og så er hun helt væk, forklarer Martin Nordstjerne.

2._portraetbillede_af_aase_og_flemming.jpg
Læs også
Uden førstehjælp var Aase blevet enke: Nu kan hun blive årets førstehjælper
2._portraetbillede_af_aase_og_flemming.jpg
Læs også
Uden førstehjælp var Aase blevet enke: Nu kan hun blive årets førstehjælper

quote Hun puster bare ud, og så er hun helt væk

Martin Nordstjerne, freelance fotograf

- Man må hanke op i sig selv

Han kaster telefonen fra sig og når lige at gribe hende, før hun falder forover med hovedet mod den metalhårde rulletrappe. Han får slæbt hende væk fra rulletrappen.

- Jeg tænker, den er i hvert fald helt gal her, fortæller Martin Nordstjerne om situationen.

Han får fat i sin telefon og ringer 112. Samtidigt har hans kæreste kramper, og da det holder op, trækker Camilla Eriksen ikke vejret.

helle_faerk.jpg
Læs også
Helles mand fik hjertestop midt i stuen:
- Jeg rusker i ham og prøver at få kontakt
helle_faerk.jpg
Læs også
Helles mand fik hjertestop midt i stuen:
- Jeg rusker i ham og prøver at få kontakt

Martin Nordstjerne ved, at der inden for få minutter vil være en ambulance ved dem. Men han ved også, at han bliver nødt til at gøre noget i mellemtiden. Han begynder at yde førstehjælp.

- Man må lige hanke op i sig selv, for de her fem minutter kan være altafgørende, siger Martin Nordstjerne, der sidst havde haft førstehjælpsundervisning fire år før.

Da ambulancen ankommer, giver redderne Camilla Eriksen stød. Efter fire forsøg lykkes det at få gang i hendes hjerte. Og efter to dage i koma vågner hun – uden alvorlige mén.

Førstehjælp er alfa omega

Martin Nordstjerne har fået at vide, at Camilla næppe var vågnet igen, hvis det ikke havde været for Martin Nordstjernes førstehjælp den dag i januar 2018.

quote For hvert eneste minut, der ikke udøves førstehjælp, falder overlevelseschancen med 10 %

Merete McCarthy, kampagneleder i Røde Kors

Nu er Martin Nordstjerne nomineret med to andre, der ligeledes har reddet liv med førstehjælp i det forgangne år. Den 4. april kårer Røde Kors årets førstehjælper for 28. gang.

En kåring, der er med til at understrege, hvor vigtigt førstehjælp er, fortæller Merete McCarthy, der er kampagneleder i Røde Kors.

- Den første hjælp er alfa omega, når vi taler livstruende ulykker som hjertestop. For hvert eneste minut, der ikke udøves førstehjælp, falder overlevelseschancen med 10 %. Og så kan man hurtigt regne ud, at efter bare få minutter får personen meget svært ved at overleve, lyder det.

Førstehjælper
Læs også
Sådan giver du førstehjælp - seks trin kan redde liv
Førstehjælper
Læs også
Sådan giver du førstehjælp - seks trin kan redde liv

Vinderen modtager desuden en pris på 10.000 kroner. Martin Nordstjerne vil naturligvis gerne vinde både titlen og pengene. Men den største belønning for hans førstehjælpsindsats har han allerede.

- Det kan være en ekstra bonus. Men det at have Camilla i dag kan man ikke rigtigt sætte nogen pris på. Det overstråler alt andet, siger han.

Derfor anbefaler han også, at alle tager et førstehjælpskursus.

- Hvis man står i en situation, hvor nogen, man kender, eller en fremmed falder om på gaden, så er det utroligt rart at kunne hjælpe, forklarer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den 26. januar skulle ikke være dagen, hvor Camilla Eriksen fik hjertestop, og Martin Nordstjerne reddede hende. Det skulle være deres bryllupsdag.
Den 26. januar skulle ikke være dagen, hvor Camilla Eriksen fik hjertestop, og Martin Nordstjerne reddede hende. Det skulle være deres bryllupsdag. Foto: Privatfoto

Vendte dagen til noget positivt

quote Det er mere livsbekræftende, at man fejrer livet i stedet for at fejre, at det måske kunne være slut

Martin Nordstjerne, freelance fotograf

Da Camilla Eriksen den 26. januar 2018 faldt om, havde hun og Martin Nordstjerne været kærester i fire år. Parret havde endda været forlovet et par år.

Den 26. januar 2019 – på årsdagen for ulykken – blev de to så gift. For at vende det negative til noget positivt.

- Det er mere livsbekræftende, at man fejrer livet i stedet for at fejre, at det måske kunne være slut, konstaterer han.

joergen_hansen_og_dennis.jpg
Læs også
20-årige Dennis reddede sin stedfars liv: - Jeg ville ikke miste ham
joergen_hansen_og_dennis.jpg
Læs også
20-årige Dennis reddede sin stedfars liv: - Jeg ville ikke miste ham

Camilla Eriksen har fået indopereret en ICD, der skal give hjertet stød, hvis hjertet får problemer igen. Hun er stadig på sit politistudie men afventer lige nu, om og hvordan hun kan fortsætte. Studiet har nemlig ikke før været ude for, at en studerende har fået hjertestop.


Nyhedsoverblik