Ny lokalplan deler vandene: Vi vil gerne imødekomme vores naboer

En ny lokalplan, der skal give medicinalvirksomheden Lundbeck mulighed for at udvide deres fabrik, bekymrer sommerhusejere i Lumsås.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom det er en regnvåd, mørk og kold forårsdag i Lumsås, så kan man sagtens se naturens skønhed. Det er der ingen tvivl om, at Astrid Skotte synes.

Hun er sommerhusejer i Lumsås i Odsherred og nyder jævnligt det smukke landskab, der omgiver hendes andet hjem.

Men nu er hun bange for, at det skal være slut.

- Jeg synes, det er sørgeligt. Det gør ondt, siger hun.

Ændret lokalplan

Årsagen til Astrid Skottes vemod er en ny lokalplan, der er på vej i Odsherred Kommune. 

quote Jeg synes, det er sørgeligt. Det gør ondt

Astrid Skotte, sommerhusejer i Lumsås

Den nye lokalplan giver medicinalvirksomheden Lundbeck lov til at udvide deres fabrik i den Vestsjællandske by. Ifølge planen kan Lundbeck udvide et stykke frem over en mark og op til 17 meter i højden. Derfor frygter virksomhedens naboer, at den vil være umulig at abstrahere fra, når de er i sommerhus.

Men det har været nødvendigt for kommunen at give Lundbeck tilladelsen til udvidelse, da Lundbeck ellers ikke kan producere nyudviklede produkter. Hvilket i sidste ende ville betyde, at de måtte lukke afdelingen i Lumsås. Men nu kan de udvide, og derfor siger formanden for Miljø- og Klimaudvalget, Morten Egeskov (V), således.

- Det er klart, at når man udvider, så skulle der meget gerne komme flere arbejdspladser. Om ikke andet muligheden for at fastholde dem, der er.

Afhængige af turister

Astrid Skotte og de mange andre utilfredse sommerhusejere kan også godt forstå behovet for arbejdspladser.

Men eftersom Odsherred brander sig på deres landskab og er meget afhængige af turister, der nyder godt af samme, så regnede hun med, at kommunen ville være mere lydhøre over for dem.

- At kommunen inviterer os her op og meget gerne vil have, at vi bor her, handler her og betaler ejendomsskat her, men så slet ikke lytter til os, det, synes jeg, er sørgeligt, siger hun.

quote De er nok først vokset helt op, når jeg engang er død

Astrid Skotte, sommerhusejer i Lumsås

Lundbeck imødekommer naboer

Lundbeck, der har haft en afdeling i Lumsås i snart 55 år, vil gerne holde et godt naboskab med sommerhusejerne, lyder det fra kommunikationschef Anders Schroll.

- Derfor vil vi også gerne imødekomme vores naboer og derfor allerede nu, når vi får lokalplanen, igangsætte etableringen af et naturligt hegn, og så vil der først om nogle år blive bygget. Og det er ikke sikkert, vi bygger i 17 meters højde, siger han.

Det glæder da Astrid Skotte, men et træ vokser jo ikke op i 17 meter efter et par år.

- De er nok først vokset helt op, når jeg engang er død, siger hun med et glimt i øjet.


Nyhedsoverblik