Lollandske vindmøller sætter ny dansk rekord

Danske landmøller har nu en samlet effekt på fire gigawatt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vindmøller på land har rundet en ny rekord: Den samlede kapacitet er nu over fire gigawatt (GW).

Det er nok til at dække 27 procent af Danmarks elforbrug, oplyser brancheforeningen Vindmølleindustrien, som står bag opgørelsen.

Rekorden blev nået, da vindmølleparken Korsnakke på Lolland blev sluttet til elnettet. Den består af seks vindmøller på 3,3-3,45 megawatt (MW). Parken ejes af forsyningsselskabet Hofor.

Der står nu 4187 vindmøller på land.

Støtte stopper

Men milepælen med de fire GW kan blive den sidste af sin art. For muligheden for at opstille landvindmøller risikerer at ophøre fra februar 2018, frygter Vindmølleindustriens direktør, Jan Hylleberg.

- Det er stærkt beklageligt og skadeligt for vindindustrien og den grønne omstilling, at regeringen endnu ikke har meldt ud, at hvordan den ønsker, at udbygningen med møller skal foregå i fremtiden, siger Hylleberg.

Støtteordningen til landvind ophører 21. februar. Og trods talrige opfordringer har energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) ikke fremlagt sit bud på, hvad der skal erstatte den gældende ordning.

vestas.jpg
Læs også
Vestas er tilbage på verdens vindtrone
vestas.jpg
Læs også
Vestas er tilbage på verdens vindtrone

Regeringen har kendt til det kommende stop for landvind, siden den tiltrådte, påpeger Jan Hylleberg.

- Det er ufatteligt, at vi de facto kommer til at opleve et stop for opstilling af landvindmøller. Vi risikerer, at den grønne omstilling taber momentum, blot fordi regeringen ikke kan blive enig om en ny løsning, siger Jan Hylleberg.

Vinddirektøren kender ikke andre lande, hvor man på den måde "gambler med sine styrkepositioner", tilføjer han.

- Hvis ikke regeringen og Folketinget får lavet en løsning, der muliggør udbygning med landvind i fremtiden, vil vi ryge under fire GW igen meget snart, forudser Jan Hylleberg.

Ny støtteordning på vej

I de kommende år skal hundredvis af vindmøller nemlig pilles ned på grund af alder.

Lars Christian Lilleholt har tidligere over for Ritzau lovet, at der vil være en ny støtteordning for landvind på plads, når den gamle udløber.

- Det er usandsynligt, at der ikke kommer en ny ordning for landvind. Jeg gør alt, hvad jeg kan, og jeg ved, det er vigtigt, sagde Lilleholt i april.


Nyhedsoverblik