Lolland vil rive boliger ned for at slippe for socialt belastede borgere

Lolland Kommune har oplevet en stor tilgang af socialt belastede borgere fra andre kommuner, og det koster kommunen penge. Det skal nu forhindres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Almennyttige boliger er en stor hjælp til mange familier.

Men i Lolland Kommune er man kommet til den konklusion, at det er fint at have den slags boliger til sine egne borgere, man behøver dog ikke have så mange af dem, at det kan tiltrække ressourcesvage borgere fra andre kommuner.

Derfor vil kommunen fjerne 85 almennyttige lejemål i Rødbyhavn.

quote Vi kan jo ikke blive ved med at løfte, at andre kommuner hjælper deres borgere til at flytte hertil

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

- Vi har fået en rigtig stor tilflytning af borgere fra andre kommuner, der har brug for fællesskabets hjælp. Og det kan jo ikke være vores opgave at løse det. Vi tager et kæmpestort socialt ansvar i Lolland Kommune, men vi kan jo ikke blive ved med at løfte, at andre kommuner hjælper deres borgere til at flytte hertil, siger borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmusssen (S), til TV ØST.

85 lejemål skal fjernes

I den almennyttige boligblok Sognefogedvænget i Rødbyhavn, er der lavet en aftale om at reducere antallet af lejemål med 41.

Det betyder, at der skal findes 44 andre almennyttige lejemål andre steder i Rødbyhavn for at nå op på de 85 lejemål, som byrådet har besluttet, der skal fjernes.

Syltholmparken, der i øjeblikket har 108 lejemål, og Kongeleddet med 128 lejemål, er de to andre større almennyttige boligblokke, der ligger i Rødbyhavn. De hører begge til under Lolland Almennyttige Boligselskab.

quote Vi synes, det er brandærgerligt, at det nuværende byråd i Lolland Kommune ser os som et onde, de helst vil fjerne fra kommunen

Helen Siegvardsen, bestyrelsesformand i Lolland Almennyttige Boligselskab

- Vi synes, det er brandærgerligt, at det nuværende byråd i Lolland Kommune ser os som et onde, de helst vil fjerne fra kommunen, i stedet for at se os som en samarbejdspartner, der er med til at løse rigtig mange opgaver, som kommunen ellers skulle købe sig til, siger Helen Siegvardsen, bestyrelsesformand i Lolland Almennyttige Boligselskab.

Hun påpeger, at der ikke er nogen ledige lejemål i Kongeleddet i øjeblikket.

- Vi har ikke nogen ledige boliger i øjeblikket. Jeg kan jo ikke se i krystalkuglen, hvordan det ser ud om 10 år eller om 20 år, men på nuværende tidspunkt ser det ud som om, udbud og efterspørgsel hænger fint sammen, siger Helen Siegvardsen.

41 lejemål skal fjernes fra Sognefogedvænget i Rødbyhavn. Resten skal renoveres.
41 lejemål skal fjernes fra Sognefogedvænget i Rødbyhavn. Resten skal renoveres. Foto: TV2 ØST

Byrådsmødet

Da punktet blev fremlagt på byrådsmødet, sagde borgmesteren sådan her omkring boligforholdene i Rødbyhavn:

Der er ingen tvivl om, at overkapacitet tiltrækker yderligere borgere med sociale problemer. Det har vi set gennem mange år. 

Og specifikt om Kongeleddet lød det.

Der er store sociale udfordringer i flere af afdelingerne. For eksempel befinder 64 procent af de 18-54-årige i området sig uden for arbejdsmarkedet. 40 procent af børnene i Kongeleddet har en børnesag. Og vi kan se, at en stor del af de nuværende beboere er tilflyttere fra andre kommuner. Den beboersammensætning og det tilflytningsmønster er ganske enkelt ikke holdbart.

Ændret ordlyd

Hele sagsgangen ærgrer bestyrelsesformanden for Lolland Almennyttige Boligselskab. Hun var slet ikke klar over, at reduktion af boliger i enten Kongeleddet eller Syltholmparken i Rødbyhavn kunne komme i spil.

quote For eksempel befinder 64 procent af de 18-54-årige i området sig uden for arbejdsmarkedet. 40 procent af børnene i Kongeleddet har en børnesag

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

- Så kan vi lige pludselig konstatere, at sagen skal behandles på byrådsmødet i juni, og at der i planen står, at Kongeleddet skal reducere. Og at de vil lægge politisk pres på boligselskabet, for at vi går med til at reducere. I vores anden boligafdeling, Syltholmparken, som står med en kommende renoveringssag med nogle faldstammer, der skal vi gå med til at reducere, for at de kan få lov til at lave dem, forklarer Helen Siegvardsen.

Helen Siegvardsen er formand for Lolland Almennyttige boligselskab og ret ked af den måde, beboerne bliver omtalt på.
Helen Siegvardsen er formand for Lolland Almennyttige boligselskab og ret ked af den måde, beboerne bliver omtalt på. Foto: TV2 ØST

På byrådsmødet i juni var indstillingen til byrådet fra administrationen, at der skulle lægges politisk pres på boligorganisationen for at få dem til at rive boligblokke ned.

Forslaget var, at hvis man gerne ville have kommunen til at stille en garanti for de lån, man som boligselskab skal lave, for at have penge til at renovere, så skulle man sige ja til at rive andre boliger ned. Ellers ville kommunen ikke være med til at stille en garanti. Netop den metode opponerede Lolland Almennyttige Boligselskab imod. 

Og det endte med, at ordlyden i beslutningen på det sidste byrådsmøde ser anderledes ud. Nu skal hver renoveringssag vurderes enkeltvis. Men ifølge borgmesteren har det ikke den store betydning.

- Jeg har en klar forventning om, at hvis Kongeleddet kommer og siger at de skal renovere deres boliger, så kigger de også på de behov vi har for kommunens side om at bygningsmassen skal laves, det skal måske være et-plansboliger eller der skal være færre lejligheder. Ellers skal de nok ikke forvente at de får kommunens garanti, siger Holger Schou Rasmusen (A).

Det er planen at de 85 almennyttige boliger skal rives ned eller bygges om inden for de næste par år.


Nyhedsoverblik