Lolland mod Atomaffald: Først fester vi, men så fortsætter arbejdet

Regeringen vil på ny undersøge, hvor et muligt slutdepot for Risøs atomaffald kan være. Det glæder stifteren af ’Lolland mod Atomaffald’.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg kunne næsten ikke få fat i telefonen, fordi jeg ikke kan få armene ned.

Sådan lyder det fra stifteren af ’Lolland mod Atomaffald’, Bodil Waagensen.

I dag har regeringen nemlig foreslået, at planerne om et slutdepot for Risøs atomaffald i enten Lolland, Bornholm, Kerteminde, Skive eller Struer Kommuner skal skydes til hjørne.

quote Vi er meget stolte over, at videnskaben har lyttet til borgerne i denne her sag

Bodil Waagensen, Lolland mod Atomaffald

De mener nemlig, at det er mere sikkert med et dybereliggende depot på 500 meters dybde, og derfor skal det undersøges på ny, hvor sådan et lager eventuelt kunne ligge.

- Vi er meget stolte over, at videnskaben har lyttet til borgerne i denne her sag. Da man begyndte at tale om slutdepotet, fastholdt vi at alle landets kommuner måtte være i spil. Og det er de nu, så det er vi stolte over, siger Bodil Waagensen til TV ØST.

Kæmpet for mellemlager

xborg.01.jpg
Læs også
Regeringen vil lade Lolland slippe for at opbevare atomaffald
xborg.01.jpg
Læs også
Regeringen vil lade Lolland slippe for at opbevare atomaffald

Mens de nye undersøgelser at et dybtliggende slutdepot for det radioaktive affald finder sted, skal atomaffaldet blive på Risø i mellem 30 og 50 år. Det skal dog flyttes højere op i terrænet, og faciliteterne skal opgraderes, oplyser regeringen.

Og beslutningen om at beholde affaldet i Risø som en form for mellemlager, begejstrer stifteren af ’Lolland mod Atomaffald’. Sammen med repræsentanter fra de seks kommuner, der var i spil til et slutdepot, har de nemlig kæmpet for netop at benytte et mellemlager i mange år.

quote Vi har fået forhindret en vanvittig forurening og en vanvittig katastrofe, som vi skulle give videre til vores børn og vores børnebørn

Bodil Waagensen, Lolland mod Atomaffald

- Vi har fra dag ét sagt, at der ikke skal graves noget ned i Danmarks undergrund. Så først fester vi, men så fortsætter vi arbejdet. Vi skal til møde i ministeriet i oktober, og der skal vi snakke om, hvordan de kommende undersøgelser skal forløbe, siger Bodil Waagensen.

Først fester vi

Men først kommer altså festen og stoltheden over, at borgerne har haft direkte indflydelse på demokratiet.

- Vi har fået forhindret en vanvittig forurening og en vanvittig katastrofe, som vi skulle give videre til vores børn og vores børnebørn. Vi ånder lettet op på de seks lokationer, der var peget ud som slutdepot. Nu er faren overdrevet, siger stifteren af modstandsgruppen.

Uddannelses- og Forskningsministeriet oplyser, at de også fortsat undersøger, om affaldet fra Risø kan blive opbevaret i et andet land.

Mængden af atomaffaldet fra Risø svarer til 250 fyldte lastbiler.

Holger Schou Rasmussen
Læs også
Borgmester om nye planer for atomaffald: Det har været en lang kamp
Holger Schou Rasmussen
Læs også
Borgmester om nye planer for atomaffald: Det har været en lang kamp

Nyhedsoverblik