Lolland Kommune er bedst til at få langtidsledigheden ned

Ud af alle landets kommuner har Lolland Kommune det største fald i andelen af langtidsledige. Succesen skyldes en skræddersyet strategi, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mentorordning, psykologhjælp, praktik og økonomisk rådgivning.

Det er nogle af de tiltag, Lolland Kommune har satset stort på siden 2013 i håb om at få flere langtidsledige i arbejde. 

Nu – fire år senere – kan kommunen konstatere, at strategien har båret frugt. Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at Lolland Kommune er den kommune i landet, hvor andelen af langtidsledige, altså personer, som har været arbejdsløse i mere end et år, er faldet mest i perioden fra 2013 til 2017.

femern_tunnel_element_flyt.jpg
Læs også
Femern-byggeri skal aktivere langtidsledige
femern_tunnel_element_flyt.jpg
Læs også
Femern-byggeri skal aktivere langtidsledige

På tværs af alle kommuner er andelen af langtidsledige faldet i løbet af de seneste fire år, bortset fra på Læsø, hvor den er steget en smule. Her lå niveauet dog i forvejen lavt, og de langtidsledige er gået fra at udgøre 0,5 procent til 0,7 procent af arbejdsstyrken.

Alle kan ikke skæres over en kam

I Lolland Kommune er de langtidsledige gået fra at udgøre 2,5 procent af arbejdsstyrken i maj 2013 til at udgøre én procent i maj 2017, og det er mere end en halvering.

Den store nedgang skyldes mange ting, fortæller Vibeke Grave (S). Hun er formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Lolland Kommune, som står bag den nye strategi.

Hun mener, at et særligt fokus på den enkelte borger har været nøglen til succes i forhold til at nedbringe langtidsledigheden.

140527_Jobcenter_skilt.jpg
Læs også
Færre langtidsledige på Lolland
140527_Jobcenter_skilt.jpg
Læs også
Færre langtidsledige på Lolland

- Vi har været inde og kigge meget på den enkelte, fordi vi godt var klar over, at vi ikke kunne løse mange af de problemer, som vores borgere står over for, ved bare at skære alle over en kam, siger hun til TV ØST.

Private arbejdspladser

Det har krævet en målrettet strategi og en ekstra pose penge til formålet at få bragt andelen af langtidsledige ned, fortæller Vibeke Grave.

Blandt andet er der blevet brugt fem millioner kroner yderligere til jobcentret, som har givet mere personale og betydet flere skræddersyede tilbud til kommunens unge mennesker, der er langt væk fra arbejdsmarkedet.

Det har for eksempel været i form af samarbejdsaftaler med virksomheder i kommunen, praktikordninger, lærepladser og 1.000 nye private arbejdspladser.

quote Vi kunne virkelig have stået med store problemer, hvis ikke havde gjort noget

Vibeke Grave (S), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Lolland Kommune

Håndtering af borgere fra andre kommuner

1471875323_flyttemand.jpg
Læs også
Hovedstadskommuner betaler for socialt udsattes flytning til Lolland
1471875323_flyttemand.jpg
Læs også
Hovedstadskommuner betaler for socialt udsattes flytning til Lolland

Ud over at håndtere borgerne i Lolland Kommune, er der ifølge Vibeke Grave også flyttet over 500 borgere til kommunen, som har haft brug for hjælp til at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Debatten om den ’sociale eksport’ er en anden diskussion, fortæller hun, men konstaterer, at selv om der gennem årene har været flere borgere på offentlig forsørgelse at se til, så er udviklingen glædelig – og strategien har været nødvendig.

- Vi kunne virkelig have stået med store problemer, hvis ikke havde gjort noget, siger hun.

Kommunalvalget kan ændre strategien

Som bekendt er der kommunalvalg på tirsdag, og derfor er der en chance for, at kommunens Arbejdsmarkedsudvalg ser anderledes ud efter 1. januar, når de nye udvalg træder i kraft.

Dog har det nuværende byråd besluttet, at kommunens strategi fortsætter i hele 2018, men at det nye Arbejdsmarkedsudvalg har mulighed for at lave justeringer. 

I Ishøj Kommune har der været det næststørste fald i andelen af langtidsledige. Ishøj Kommunes langtidsledige udgør dog stadig 1,5 procent af den samlede arbejdsstyrke.


Nyhedsoverblik