Lolland er landet for lokallister: - Det er en form for protest

Lolland er den kommune i hele regionen, der har flest lokallister. Ifølge Anette Egelund Holm fra Borgerlisten Lolland er det en form for protest.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Syv lokallister.

Så mange forskellige lister har man mulighed for at sætte sit kryds ved i Lolland Kommune, når kommunalvalget foregår den 21. november. Dermed er Lolland den kommune, som har flest borgerlister i regionen.

Men selvom valgmulighederne er mange, så er det kun én borgerliste i Lolland Kommune, der har mandater i byrådet inden kommunalvalget. Og dét falder godt i tråd med, at færre vælger at stemme på lokallisterne. Siden 1970 er stemmeandelen faldet fra 17,1 procent til fem procent. 

quote Det her er et kommunevalg og det drejer sig om kommunen. Det drejer sig ikke om partipolitik

Anette Egelund Holm, Borgerlisten Lolland

Ifølge Anette Egelund Holm, der har stiftet sin egen lokalliste, Borgerlisten Lolland, så er der en grund til, at de landsdækkende partier tager stemmerne. 

- De landsdækkende partier har jo unægteligt en meget større økonomisk fordel. De kan føre en fuldstændig anden type valgkamp, fordi de har flere penge end borgerlisten. Vi har jo, hvad vi selv kan skrabe sammen, og hvad vi så kan få fra sponsorer, siger hun. 

Folk er trætte af politikken

Anette Egelund Holm har tidligere både været medlem af Fremskridtspartiet, Radikale Venstre og Liberal Alliance, men nu har hun altså stiftet sin egen liste, fordi Lolland Kommune trænger til noget nyt.

- Og det har jeg kun kunnet gøre ved at danne min egen borgerliste. Jeg mener ikke, det er relevant at skulle ind og spørge de andre partier på Christiansborg, hvis man ville gøre noget. Det her er et kommunevalg, og det drejer sig om kommunen. Det drejer sig ikke om partipolitik. Derfor har jeg min egen liste, siger Anette Egelund Holm.

Og hun er da også temmelig sikker på, hvorfor der er så mange lokallister på Lolland.

- Det tror jeg simpelthen stammer fra, at folk er trætte af den politik, der bliver ført. Det er det eneste, jeg kan identificere det med. Det må være et tegn på det, siger Anette Egelund Holm.

- Det er en form for protest. 

God mavefornemmelse

Hvad er det en lokalliste kan i forhold til de landsdækkende partier?

quote Jeg har sådan en god mavefornemmelse

Anette Egelund Holm, Borgerlisten Lolland

- Hos os er det ikke et spørgsmål om, hvem vi samarbejder med, men hvad vi samarbejder om. Det er det, borgerlisten kan, siger Anette Egelund Holm. 

- Vi arbejder ud fra værdier. Og så er vi sådan set ligeglade med, om de er røde eller blå - bare det er til gavn for Lolland. 

Kan du mærke, at lokallisterne er pressede?

- Det synes jeg ikke, vi kan. Vi føler, der er rigtig god opbakning til det, vi går og laver. Jeg har sådan en god mavefornemmelse om, at det vil gå godt for Borgerlisten Lolland, siger Anette Egelund Holm.


Nyhedsoverblik