Øl, øl og mere øl.
Der er aldrig blevet brygget flere nye øl, end der blev i 2018. Alene fra bryggerier i Region Sjælland kunne man læske sig i 281 nye øl sidste år. Med 57 flere end året før er det rekord. Det skriver Beerticker.dk, der siden 2007 har talt øl.
De danske bryggere giver virkelig forbrugerne en bred vifte af velsmagende øl at vælge imellem
- Med rekordmange nye øl i 2018 fortsætter den danske ølrevolution med uformindsket styrke. De danske bryggere giver virkelig forbrugerne en bred vifte af velsmagende øl at vælge imellem, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.
I 2013 kom kun 113 nye øl på markedet fra sjællandske bryghuse.
Større nysgerrighed
Lidt ud for Ringsted, i Bringstrup, ligger Det Lille Bryggeri. Under det navn har René Hansen siden 2005 brygget øl, som kan findes hos restauranter og i specialforretninger.
Sidste år kom hele 37 nye øl fra hans hånd. Konkurrencen i ølbranchen er hård som aldrig før, og derfor må man udmærke sig, fortæller René Hansen.
- Der er flere og flere specialiserede ølbarer. Der skal hele tiden nye øl på hanerne, siger han.
Det skal der, fordi danskerne i højere grad ser på øl anderledes end tidligere. Øldrikkerne er mindre konservative og mere nysgerrige på, hvad øllens verden har at tilbyde.
- Øl kan være mere end noget, vi drikker, når vi er tørstige eller har slået græsplænen. Nu er det også i hyggesegmentet ligesom vin. Du kan godt dele en øl i to-tre, og så have tre forskellige slags, man kommer igennem på en aften med vennerne, fortæller Ringsted-bryggeren.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det er alle øl-genrer, der tages imod med mere åbne arme end før. Hos Det Lille Bryggeri kunne man i 2018 for eksempel både finde Humleaben Hr. Nelson, en Pale Ale på 4,7 procent, og en stout på 11,5 procent med det frygtindgydende navn Blod, Sved & Tårer.
Lokale bryggerier skaber sammenhold
En af årsagerne til, at antallet af nye øl aldrig er set højere, er, at antallet af bryggerier ligeledes er rekordhøjt. 206 registrerede bryggerier finder man ved årsskiftet på Beerticket.dk’s liste. Det er første gang, de 200 overskrides.
Bare at sende ud og ud og ud, det nytter ikke noget. Man er nødt til at have kvaliteten med i det
Rundt omkring på Sjælland poppede seks nye bryggerier op, der alle bidrog med forskellige varianter af humle til diverse beværtninger og forhandlere. For eksempel Bryghuset Gabriel i Tølløse.
- Der opstår stadigt flere bryggerier, hvoraf mange ligger langt fra de store byer, hvor de skaber vækst og sammenhold, siger Niels Hald om de lokalt forankrede bryggerier.
Artiklen fortsætter under billedet.
I Det Lille Bryggeri i Bringstrup vil der også fremover blive brygget løs.
- Jeg tror, jeg har 200-300 opskrifter, jeg endnu ikke har lavet. Man går jo og tænker øl hele tiden, fortæller René Hansen.
Han understreger dog, at det ikke er et succeskriterie alene at brygge mange øl.
- Bare at sende ud og ud og ud, det nytter ikke noget. Man er nødt til at have kvaliteten med i det, siger han.
På landsplan fandt 1.825 nye øl vej til tørstige ganer i 2018. Dermed rundede man 10.000-mærket for de sidste 10 års ølbryggeri i Danmark.
Skål!