Lokalpolitikere sagde nej i valgkampen - nu kan kæmpemøller på land alligevel være på vej

Tre borgmesterkandidater i Guldborgsund sagde før valget, at store vindmøller hører til på havet. Men nu kan der komme vindmøller på land alligevel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var tre enige borgmesterkandidater, der i valgprogrammet ”Dit valg” på TV ØST fra den 13. november 2017, kort før kommunalvalget, forholdt sig til miljøpolitikken i Guldborgsund Kommune.

De tre kandidater var Bo Abildgaard fra Socialdemokratiet, René Christensen fra Dansk Folkeparti og John Brædder fra Guldborgsundlisten - manden, der endte med borgmesterkæden om halsen.

"Dit valg" - sådan sagde de

I udsendelsen spørger vært Jacob Linddal først Bo Abildgaard fra Socialdemokratiet:

Hvis du bliver borgmester, hvad vil du så gøre for miljøet i Guldborgsund Kommune?

- Guldborgsund Kommune skal være en grøn kommune – det går vi fuldstændig ind for. Jeg kan se, der er nogle folk med vindmøller (programmet blev optaget i et supermarked med publikum, red.) og vi kunne jo tage udgangspunkt i det. Efterhånden er der nogle rigtig store vindmøller, der kan være utrolig høje. Der siger jeg bare, at det er fint med grøn energi, men med hensyn til vindmøller, så ud på havet med de kæmpe vindmøller.

Så du vil ikke have vindmøller på land, spørger værten?

Overhovedet ikke. Det ødelægger for meget for naboer, svarer Bo Abildgaard

René Christensen, vindmøller – land eller vand?

De skal selvfølgelig stå i vandet.

John Brædder?

Jeg siger også, at de her kæmpevindmøller skal på vand. Lad os få dem ud på havet.

Se klippet herunder.

 

Klar tale

Kenneth Petersen, der bor på Falster, så valgudsendelsen med de tre politikere. Han er med i gruppen stilhedtak.dk, der har kæmpet mod planer om vindmøller på Vennerslund og i Skørringe, som er de to steder, byrådet tilbage i 2016 stemte om som mulige vindmølleprojekter tilbage i 2016.

Kenneth Petersen har været af den opfattelse, at hans kamp mod møllerne sluttede, da Planklagenævnet i 2017 afgjorde, at kommunen ikke havde lavet de nødvendige vurderinger af hverken kæmpevindmøllernes påvirkning af fredede naturområder eller påvirkninger af fugle og flagermus. Og de tre borgmesterkandidaters udtalelser i tv forstærkede yderligere hans opfattelse. 

- De står på åbent TV og siger, at der ikke kommer store vindmøller på land. Og så passer det ikke, siger en frustreret Kenneth Petersen i dag til TV ØST.

Vindmøller på økonomiudvalgsmøde

På økonomiudvalgets møde tidligere i august var vindmølleprojektet på Vennerslund oppe at vende igen. Dansk Folkeparti valgte at sende sagen videre til byrådet, som på et møde torsdag aften skal tage stilling til, om der skal udarbejdes en lokalplan for området, der muliggør opførelse af kæmpevindmøller

quote Det, jeg vil køre byrådsmødet på i dag, er at sige, at jeg synes, I er utroværdige

René Christensen (DF), medlem af byrådet i Guldborgsund

Og nu er der ikke længere den helt samme enstemmighed blandt John Brædder (Guldborgsundlisten), Bo Abildgaard (S) og René Christensen (DF).

Borgmester John Brædder mener nemlig ikke, at han har sagt entydigt nej til kæmpevindmøller på land:

- Det der blev spurgt om på valgmødet var, om man ønskede fremtidig nyplanlægning af vindmølleområdet på land. Og der svarede alle tre, at det ønskede man ikke. Men der var ikke nogen, der henviste til, at vi havde to på vej igennem vores system, forklarer han.

Bo Abildgaard mener også, der er tale om to forskellige scenarier:

- Det, jeg sagde til vælgermøderne, i øvrigt det samme som borgmesteren sagde, var, at vi siger nej til kæmpevindmøller på land. Ud på havet med dem. Men det ændrer ikke på, at Vennerslund er udlagt til vindmølleområde. 

Læs også
Grøn energi mod grøn natur
Læs også
Grøn energi mod grøn natur

Kan du godt forstå, der sidder nogle vælgere, der synes, det er lidt mærkeligt, at de kan høre, der bliver sagt nej til vindmøller på land, og så kan der måske alligevel komme vindmøller på land?

- Nej det kan jeg ikke forstå. For det område har været godkendt af byrådet en gang. Så det kan jeg ikke forstå, siger Bo Abildgaard.

Og så kommer uenigheden. For René Christensen mener, at det er at løbe fra sine valgløfter.

- Så har vi taget den i byrådet, og der lægger vi en linje, at når alle har sagt inden valget, at vi ikke skal have vindmøller på land, så skal vi vel heller ikke efter valget. Det, jeg vil køre byrådsmødet på i dag, er at sige, at jeg synes, I er utroværdige. Hvorfor siger I sådan til vælgerne inden valget, når I vil noget andet efter valget?

Intet afgjort 

Hvis byrådet beslutter at gå videre med sagen, betyder det ikke, at det ender med kæmpevindmøller på Vennerslund.

quote De står på åbent tv og siger, at der ikke kommer store vindmøller på land. Og så passer det ikke

Kenneth Petersen, borger på Falster og medlem af stilhedtak.dk

- Det er vigtigt at understrege, at fordi vi beslutter at lave en lokalplan, er det langtfra ensbetydende med, at der bliver stillet møller op. Men der har været arbejdet med det her projekt i så lang tid, så vi er nødt til nu at have sagen på bordet og sent i høring. Men jeg synes, at for alle parters skyld, så fortjener man at få et reelt beslutningsgrundlag frem til politikerne, siger borgmester John Brædder. Og han bakkes op af Bo Abildgaard:

- Jeg siger, at fremtidige vindmøller, de skal ud på havet. Det her har været godkendt én gang, og nu afventer vi lokalplanen. Vi har ikke sagt ja til vindmøller i Vennerslund, men vi afventer den lokalplan. Der kommer et høringssvar, og så tager vi stilling til, om der skal være vindmøller i Vennerslund.

Spild af penge

René Christensen forstår ikke, hvorfor de skal blive ved med at tale om vindmøller på land og bruge penge på det.

- Et flertal i Økonomiudvalget ville bare lade den gå videre, og det syntes vi, var lidt mærkeligt. Vi ville have den i byrådet, fordi alle sagde jo i valgkampen, at vi ikke skulle have vindmøller, så hvorfor skal vi bruge administrative kræfter på at lave planer for noget, vi ikke skal have, undrer han sig.

Det samme gør Kenneth Petersen, der har svært ved at forstå, at han kunne tage så meget fejl af, hvad han hørte politikerne sige i valgkampen.

- De blev spurgt direkte, om der skulle store vindmøller op på flade Falster, og der sagde de enstemmigt, at selvfølgelig skulle der ikke det, slutter han.


Nyhedsoverblik