Lokale turistattraktioner er hårdt ramt af afbrændingsforbud

På Vikingeborgen Trelleborg i Slagelse har afbrændingsforbuddet stor betydning for de besøgende. Nu har de søgt dispensation fra forbuddet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvad er en sommer uden bål i det fri? For vikingerne er det en kedelig en af slagsen.

Det fortæller museumsinspektør Anne-Christine Larsen fra Vikingeborgen Trelleborg i Slagelse.

- Bål er en vigtig del af vikingernes hverdag. Det har rigtig stor betydning for os og for vores besøgende, siger museumsinspektør Anne-Christine Larsen til TV ØST.

For afbrændingsforbuddet betyder, at turistattraktionen ikke må tænde bål, og det har indflydelse på gæsternes oplevelse.

quote  Det, at man ankommer til parkeringspladsen og der dufter af bål, er faktisk en vigtig del af totaloplevelsen

Anne-Christine Larsen, museumsinspektør, Vikingeborgen Trelleborg

- Det, man får hos os, er en totaloplevelse. Det skulle gerne være den gode historie og den gode oplevelse fra man kommer, til man går, og der er lugtesansen også en vigtig del af det, fortæller hun og fortsætter:

- Man skal prøve på egen krop, hvordan det er at være viking. Prøve nogle håndværk og mærke, hvordan det er. Og der er det, at man ankommer til parkeringspladsen og der dufter af bål, faktisk en vigtig del af totaloplevelsen, siger Anne-Christine Larsen. 

Gælder også middelaldergæster

Det samme kan man nikke genkendende til et andet sted i regionen. For på Middelaldercentret ved Nykøbing Falster må gæsterne undvære én særlig kendt attraktion.

- Vi må ikke skyde vores kanoner af, og det er vi rigtig ærgerlige over, for det er noget, gæsterne synes er spændende, siger museumsinspektør for Middelaldercentret, Thit Birk Petersen, til TV ØST.

Markbrand.720p.mp4-783759_0.jpg
Læs også
Må du grille og bruge terrassevarmeren? Få fakta om afbrændingsforbuddet her
Markbrand.720p.mp4-783759_0.jpg
Læs også
Må du grille og bruge terrassevarmeren? Få fakta om afbrændingsforbuddet her

Udover kanonerne, må besøgende på Middelaldercentret se langt efter få særlige aktiviteter, men her er man dog ikke lige så ramt som på Trelleborg.

- Vi kan ikke tilbyde skolebørnene, der kommer i ferien, at de kan lave pandebrød over bål. Og vi har en event med 80 gæster, der skal have mad over bål, men så må vi tænke lidt kreativt, siger Thit Birk Petersen og forklarer:

- Vi må gerne tænde bål i vores huse, fordi det er på afgrænsede områder, så på den måde kan vi godt fortsætte vores aktiviteter, siger hun.

Stor festival i fare

Tilbage på Vikingeborgen Trelleborg kommer afbrændingsforbuddet bestemt ikke særlig belejligt. 

For om små ti dage begynder den store årlige vikingefestival, hvor over tusind vikinger vil stå klar for at dyrke den ældgamle kultur. 

quote Vi arbejder på højtryk på at søge om en form for dispensation

Anne-Christine Larsen, museumsinspektør, Vikingeborgen Trelleborg

 - Der kommer 1100 vikinger til Trelleborg Vikingefestival og ti gange så mange besøgende. Det er virkelig et trækplaster. Vi kan godt afholde det uden bål, men det er altså en rigtig vigtig del af det, siger hun.

Vikingeborgen søger altid tilladelse til at afholde den slags events. Men nu er den bålmæssige del altså blevet afvist. Derfor søger de om dispensation fra afbrændingsforbuddet hos beredskabsdirektøren.

- Vi arbejder på højtryk på at søge om en form for dispensation. Men vi er godt klar over, at vi skal have gode argumenter klar om, hvorfor vi skal have lov at tænde bål. Hvis vi får dispensationen, tænder vi selvfølgelig kun bål under særlige forhold, siger hun og tilføjer: 

Markbrand
Læs også
Tørken forværres: Åben ild udendørs bliver forbudt i hele Danmark
Markbrand
Læs også
Tørken forværres: Åben ild udendørs bliver forbudt i hele Danmark

- Det er vigtigt at sige, at vi tænder selvfølgelig ikke bål, hvis beredskabsdirektøren siger, det ikke er forsvarligt, siger hun.

Afbrændingsforbuddet gælder over hele landet, og vil først blive ophævet, når det igen er forsvarligt at bruge åben ild.


Nyhedsoverblik