Lokale museer i økonomisk knibe: Det grænser til en svinestreg

Flere kulturinstitutioner er i økonomisk knibe, efter at Arbejdsmarkedets Feriefond kræver penge tilbage, som museerne troede var en donation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere lokale kulturinstitutioner her i regionen har fået doneret penge fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Eller det troede de i hvert fald, Iindtil fonden i 2014 ændrede vedtægterne.

For nu vil de have pengene tilbage.

quote Det grænser til at være en svinestreg

Keld Grinder-Hansen, bestyrelsesformand i Andelslandsbyen Nyvang

I Andelslandsbyen Nyvang, der ligger i Holbæk, hvor man kan opleve hverdagen fra 1900-tallet, er der eksempelvis en kirke, der er opført for 6,5 millioner kroner doneret af Arbejdsmarkedets Feriefond.

Donationer forklædt som lån

Men en donation er måske så meget sagt. For Arbejdsmarkedets Feriefond mente åbenbart et lån, og det kommer som noget af en overraskelse for bestyrelsesformanden af Andelslandsbyen Nyvang.

30 andre museer i Danmark deler også opfattelsen af, at der var tale om en gave.

Andelslandsbyen Nyvang.
Andelslandsbyen Nyvang. Foto: TV2 ØST

Keld Grinder-Hansen, der er bestyrelsesformand i Andelslandsbyen, mener, at samtlige kulturinstitutioner har fået en donation forklædt som et lån.

- Det er jo åbenlyst, at alle kulturinstitutioner, jeg har talt med, giver den samme historie, at de har fået at vide mundtligt op til flere gange undervejs, at det er en donation. Det har været den strategi, man havde fra Fondens side, siger bestyrelsesformand Keld Grinder-Hansen til TV ØST.

Konsekvensen kan være fyringer og lukkede museer 

Men det blev aldrig skrevet ned, at lånet ikke skulle betales tilbage.

- Det er dybt mærkværdigt, at Arbejdsmarkedets Feriefond har ageret, som det har gjort. Det grænser til at være en svinestreg, vil jeg næsten kalde det, siger Keld Grinder-Hansen.

For Andelslandsbyen betyder det fyringer og for andre museer kan konsekvenserne langt mere vidtrækkende.

I Andelslandsbyen Nyvang, der ligger i Holbæk, kan man opleve, hvordan en hverdag så ud i 1900-tallet.
I Andelslandsbyen Nyvang, der ligger i Holbæk, kan man opleve, hvordan en hverdag så ud i 1900-tallet. Foto: TV2 ØST

- For mange kulturinstitutioner, der har fået penge fra Arbejdsmarkedets Feriefond, vil en tilbagebetaling betyde, at de må dreje nøglen om. Det er så alvorligt, fortæller bestyrelsesformand Keld Grinder-Hansen.

En løsning kan have lange udsigter

For et halvt år siden lovede Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, at han ville finde en løsning på problemet lige efter påske. I maj udtalte han til Berlingske, at det var hans ambition, at der ville være en løsning inden sommerferien. 

I dag har Troels Lund Poulsen ingen kommentarer til sagen. Men ifølge Rasmus Horn Langhoff (S) ser en løsning ud til at have lange udsigter.

Peter Vemming
Læs også
Manglende politisk handling kan ende med at tvinge museer til at lukke
Peter Vemming
Læs også
Manglende politisk handling kan ende med at tvinge museer til at lukke

- Der er behov for at se noget handling fra regeringens side. Man kunne have løst nogle af problemerne i forbindelse med finansloven. Vi hjælper gerne regeringen på vej, men de er nødt til at vågne lidt op nu, siger Rasmus Horn Langhoff til TV ØST.

Så længe der ikke er nogen løsning på problemet, kan museerne hverken lægge planer for næste år eller søge penge dertil. Mange af dem ved slet ikke, om de overlever.


Nyhedsoverblik