Lokale kæmper for deres lokale bibliotek med højtlæsning af børnebøger og erotik

03:06

I dag gik beboerne i Hørve i Odsherred til kamp for at sikre at der fortsat skal være et bibliotek i byen - en kamp der blir kæmpet med højtlæsning.

1 af 2

Fremtiden for det lokale bibliotek i Hørve er uvis. Derfor afholder byens borgere en fredelig aktion for at redde deres samlingspunkt.

De begyndte klokken 06.00 lørdag morgen med oplæsning fra Tottes samlede værker. Ved frokosttid var der spirituel oplæsning på programmet, og klokken 24.00 sluttede det hele med erotik.

Sådan så en del programmet ud for maratonoplæsningen på Hørve Bibliotek lørdag. Oplæsningen var arrangeret af flere borgere og foreninger i byen til kamp for at bevare deres bibliotek.

Det er misligholdt, og der er skader

Charlotte Weitza, en af arrangørerne bag læsemaratonet

- Vi er rigtig glade for vores bibliotek, men det betyder også noget, at det ikke blot er et, vi har her og nu. Vi vil rigtig gerne have det i 100 år ud i fremtiden, og så er det  nødvendigt, man tænker på en løsning, for situationen her holder ikke i 100 år, siger Ulla Margrthe Hansen, der var en af dagens mange oplæsere.

Slidt bygning

Problemet er, at den bygning biblioteket holder til i, er i så dårlig stand, at den enten skal rives ned eller renoveres, hvis biblioteket fortsat skal være i bygningen.

Derfor havde arrangørerne samlet hele 36 oplæsere til 18 timers oplæsning. En oplæser hver halve time. De ville nemlig gøre opmærksom på problemet angående den faldefærdige biblioteksbygning.

- Det er misligholdt, og der er skader. Det er sket for mange år siden, som er noget, man kunne have gjort noget ved i god tid, siger Charlotte Weitza, der er en af arrangørerne bag læsemaratonet.

Der er absolut ingen intentioner om at nedlægge biblioteket i Hørve

Gitte Hededam (S), formand for Kultur- og Folkeoplysningsudvalget

Det er dog ikke første gang, at borgerne gør opmærksom på bygningens dårlige tilstand. I 2016 lånte den samme gruppe borgere alle bøger på biblioteket for at sige til politikkerne ”I kan sagtens flytte biblioteket - men vi har bøgerne”. Det gav dog ikke det store resultat, men nu har de altså prøvet igen.

Kommunen kigger på løsning

Hos kommunen er man opmærksom på problemerne og erkender, at det har været en langsommelig proces.

- Det politiske liv har en lang løbetid, fra at vi begynder at snakke om, til at tingene er realiteter. Der er det jo en lang tid. Så når man står som borger i det her, så har jeg stor forståelse for dem, siger Gitte Hededam (S), formand for Kultur- og Folkeoplysningsudvalget. 

Læs også Uromagere plager Næstveds biblioteker: Endnu et bibliotek lukker for selvbetjening

Kommunen kigger derfor på sagen og dens mulige løsninger. Men som det ser ud nu, mener politikkerne ikke at biblioteket skal lukkes.

- Der er absolut ingen intentioner om at nedlægge biblioteket i Hørve - snarere tværtimod. Men hvordan, hvor det skal ligge, og om det kan kombineres med noget andet, der skal vi nu have svingningerne i gang for at finde en løsning på det problem, siger Gitte Hededam.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App