Lokale fødevarer hitter i julen: Jeg vil vide, hvor produkterne kommer fra

Efterspørgslen efter lokalt producerede varer i juletiden er i vækst. Kunderne vil nemlig have kvalitetsvarer - gerne produceret i lokalområdet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lokalt producerede varer er efterspurgte denne jul

I SuperBrugsen Lendemark i Stege på Møn ligger omsætningen på 350.000 kroner en almindelig lørdag. Omsætningen lillejuleaftensdag i år bliver dog særlig gunstig.

- I dag ender vi på 800.000 kroner, fortæller brugsuddeler Anders Madsen.

quote Jeg vil vide, hvor produkterne kommer fra. Det man køber i supermarkederne, aner man ikke, hvor det kommer fra

Niels Carlsen, Idestrup

Han fortæller samtidig, at i anledningen af julen, betaler kunderne gerne ekstra for kvalitetsvarer. Det er økologiske varer og bæredygtige varer, men der er også stor efterspørgsel efter lokalt producerede varer. 

- Den berømte sennep fra Nyord er simpelthen revet væk. Det samme er vores lokalt producerede kamstage. Folk vil godt bruge nogle ekstra penge her i julen på gode ting, fortæller Anders Madsen.

Helt lokalt

I butikken "Helt Lokalt" på torvet i Nykøbing Falster, hvor de kun har lokale råvarer, oplever medindehaver, Dorthe Barholt, samme tendens denne jul.

- Det går rigtig godt. Vi kan mærke, at der er rigtg stor interesse efter de lokale varer. Især vores økologiske ænder er i høj kurs. Indtil videre har vi solgt cirka 1.300 ænder, og vi har kun ni tilbage, siger Dorthe Barholt.

Og selvom anden koster 99 kroner pr. kilo, får det ikke kunderne til at ryste på hænderne.

Gavekurv med lokale varer.
Gavekurv med lokale varer. Foto: TV2 ØST

- Jeg støtter de lokale. Jeg vil vide, hvor produkterne kommer fra. Det man køber i supermarkederne, aner man ikke, hvor det kommer fra, forklarer Niels Carlsen fra Idestrup, der handler i butikken Helt Lokalt.

Lokal producent

Hos de lokale producenter, som for eksempel Lolle Frugt i Sakskøbing, mærker de også den stigende interesse for lokalt producerede produkter. 

Lokalt producerede varer er i høj kurs hos kunderne. Som for eksempel øl fra Krenkerup Bryggeri.
Lokalt producerede varer er i høj kurs hos kunderne. Som for eksempel øl fra Krenkerup Bryggeri. Foto: TV2 ØST
Æbler fra Lolle Frugt på Lolland.
Æbler fra Lolle Frugt på Lolland. Foto: TV2 ØST

- I går var årets absolut bedste dag. Især gavekasserne var i høj kurs. Jeg tror, at 250 kilo æbler og pærer blev langet over disken i går, fortæller Erik Lolle fra Lolle Frugt.

Et foreløbigt overblik over dankort-transaktionerne fra Nets viser, at i de første 21 dage af december 2017 har danskere brugt 28,3 milliarder kroner. Det er en stigning på 5,1 procent i forhold til samme periode i 2016.

quinoa
Læs også
Nyt forretningseventyr: Landmænd vil dyrke eksotisk plante fra Sydamerika
quinoa
Læs også
Nyt forretningseventyr: Landmænd vil dyrke eksotisk plante fra Sydamerika

Nyhedsoverblik