Lokal biskop freder konfirmationer i mulig lockout

Arkivfoto. Foto: TV ØST

Konfirmander i Lolland-Falsters Stift kan ånde lettet op, hvis der skulle opstå lockout.

Under de offentligt ansattes overenskomstforhandlinger har konfirmander og deres familier spændt afventet svar på, om deres konfirmation skal aflyses på grund af en eventuel lockout af overenskomstansatte præster.

Men nu kan konfirmander i Lolland-Falsters og Fyens Stift ånde lettet op, skriver Kristeligt Dagblad.

Her har biskopperne, henholdsvis Marianne Gaarden og Tine Lindhardt, anbefalet stiftets provster at forestå eventuelle konfliktramte konfirmationer.

Det ville være urimeligt, hvis konfirmanderne kom i klemme i en overenskomstkonflikt

Marianne Gaarden, biskop i Lolland-Falsters Stift

Ifølge Marianne Gaarden var alle provster i Lolland-Falsters Stift enige om beslutningen.

- Vi syntes, at det ville være urimeligt, hvis konfirmanderne kom i klemme i en overenskomstkonflikt. Det er et svært dilemma at skulle vælge mellem hensynet til de offentligt ansattes lønkamp og hensynet til brugerne af kirken. Det vil imidlertid være utroværdigt at aflyse konfirmation den ene søndag på grund af en lønkonflikt og så den næste søndag prædike, at man ikke kan tjene både Gud og mammon, siger biskoppen til avisen. 

Læs også Konflikten risikerer at ramme regionens konfirmander: - Jeg håber, det ikke bliver til noget

Det er Moderniseringsstyrelsen, der har slået fast, at provster og biskopper er at betragte som ledere, og at de derfor kan tage sig af vigtige kirkelige handlinger som eksempelvis konfirmationer, hvis disse måtte være ramt af en lockout.

Stift glæder sig over løsningen

Og det er en god løsning, synes en af Lolland-Falsters Stifts overenskomstansatte præster Lene Bruun-Kristensen fra Rødby og Ringsebølle Sogne.

- Det er helt oplagt. Selvfølgelig skal provsterne og biskopperne gøre det, hvis det er en mulighed. Mit synspunkt er, at vi er en medlemskirke, der altid og først og fremmest skal betjene medlemmerne, som har ønsket en kirkelig handling, som de både har ret til og personligt har set frem til. Når der er en mulighed for det inden for reglerne, er jeg pragmatisk, siger hun. 

Læs også Skuespiller springer ud som præst: Kom med til hans første konfirmation

Sognepræst Lill Arendt Hemmingsen fra Nykøbing Falster Sogn er ligesom sin kollega personligt glad for, at hendes to konfirmandhold får lov at blive konfirmeret på den planlagte dag. Til gengæld undrer hun sig over, at biskopperne ikke har fundet en fælles løsning for alle i folkekirken.

- Jeg synes, at biskopperne skulle have lagt en ens linje, om det så var den ene eller anden beslutning, det endte på. Det skaber på en måde skruebrækkerfornemmelser, når provster kan tage arbejde i det ene stift, som de ikke kan tage i det andet. For konfirmanderne er det også mærkeligt, at det er deres geografiske placering, der afgør, om de kan blive konfirmeret under en eventuel lockout, siger hun.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App