Lodsejer: Jeg risikerer at miste min ejendom

Flere lodsejere vil ikke skrive under på, at der må blive lagt kabler til Kriegers Flak på deres grunde. De frygter den økonomiske konsekvens.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Havvindmølleparken på Kriegers Flak kan blive en dyr forretning for godsejer Christian Lassen.

På hans marker på Stevns skal der nemlig graves to kilometer kabel ned til parken. Men det kan ifølge godsejeren få store økonomiske konsekvenser. Derfor har han nægtet at skrive under på aftalen med Energinet.dk.

- Jeg er ærgerlig over, at der bliver en unødvendig ballade om en fornuftig sag. Og jeg synes, det er fordi, man ikke snakker sammen, og fordi man prøver at presse noget igennem som grundlæggende er urimeligt, mener han.

Uenighed om gæsteprincip

Det, som godsejeren synes er urimeligt, er ikke, at kablet skal gå over hans ejendom. Det er det økonomiske ansvar, der følger med, der er problemet.

- Jeg er ikke uenig i, at de kan gå over min ejendom. Jeg er uenig med dem om det meget juridiske begreb, der hedder gæsteprincippet. Om kablet skal være gæst på min grund eller ej, forklarer Christian Lassen.

Hvis kablet ikke lægges i jorden under gæsteprincippet, så er nemlig det lodsejerne selv, der skal betale, hvis kablet af forskellige årsager senere skal flyttes.

- Hvis det ikke er "gæst", så sker der det, at jeg kommer til at hænge på den meget store risiko, det er at flytte dette kabel, hvis der kommer nogle nye offentlige tiltag på min ejendom - ting som jeg ikke selv er herre over, siger han.

Milliondyr regning

Ifølge Energinets egne oplysninger til lodsejerne, så vil det koste mellem 11 og 24 millioner kroner pr løbende kilometer at få flyttet kablerne.

- Jeg har cirka to kilometer af det her kabel på min ejendom, og vi kan komme til at tale om en pris på op til 48 millioner kroner at få det flyttet. Det kan jeg ikke klare, så mister jeg min ejendom, siger han.

Energinet.dk frygter regninger

Ole Buhl, der er afdelingsleder hos Energinet.dk mener, at det er helt i orden, at lodsejeren selv skal betale en eventuel flytning.

Han mener ikke, at der er tale om, at virksomheden pålægger et urimeligt krav til de mindre lodsejere.

- Det er vigtigt for os, for det her er store anlæg, og flytning af et kabel er forbundet med store omkostninger. Derfor kan vi ikke risikere, at vi pludselig skal flytte et kabel efter krav fra lodsejeren, har Ole Buhl fra Energinet.dk tidligere udtalt til Dagbladet Køge.

 


Nyhedsoverblik