Livstruende syg kvinde erklæret ”uarbejdsdygtig" af læge: Kommune nægter hende førtidspension

Michelle Maack fra Næstved har fået afslag på førtidspension på trods af, at hun er blevet erklæret kronisk syg og uarbejdsdygtig af speciallæge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Michelle Mie Maack fra Næstved starter hverdagen med opkast og diarré.

Hun lider af en række alvorlige sygdomme, herunder en bestemt tarminfektionssygdom, som truer med at tage livet af hende. Alligevel har Næstved Kommune nægtet at give hende en førtidspension.

quote Jeg vil ikke dø bare for at komme på arbejde. Jeg kan ikke blive ved med at presse min krop. Jeg har noget familie, jeg gerne vil være i live for

Michelle Mie Maack

- Jeg vil ikke dø bare for at komme på arbejde. Jeg kan ikke blive ved med at presse min krop. Jeg har noget familie, jeg gerne vil være i live for. Jeg har to små niecer, min bror, min svigerinde og min mor og far, og dem vil jeg hellere se, end jeg vil se et arbejdsmarked, siger Michelle Mie Maack til TV ØST.

Hendes mor har fulgt hendes sygdomsforløb hele livet.

- Hun har kæmpet og kæmpet. Der er bare ikke mere at komme efter. Det eneste man kan gøre, er at holde hende i live længst muligt, siger Jette Maack, der er mor til Michelle Mie Maack og partrepræsentant i sin datters sager.

Afslag på førtidspension

Den 4. september modtog Michelle Mie Maack et brev fra Næstved Kommunes Center for Arbejdsmarked med et afslag på at få førtidspension, som TV ØST har fået indsigt i.

Her lægger de blandt andet vægt på, at der fortsat er behandlingsmuligheder.

Som borger har man ret til førtidspension, hvis ens arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat. En speciallæge fra Infektionsmedicinsk Ambulatorium på Hvidovre Hospital har konkluderet, at Michelle Mie Maack er ”kronisk” og ”livstruende syg, og hun kan erklæres ”uarbejdsdygtig”.

quote Hver dag er jeg nødt til at gå ind og hvile mig, når jeg har lavet en lille ting. Det er enormt belastende, når man kun er 33 år gammel

Michelle Mie Maack

Michelle Mie Maack lider af omkring 10 kroniske sygdomme, herunder en livstruende og uhelbredelig tarminfektion, der hedder ”Recidiverende Clostridium Difficile Infektion”.

- Jeg har daglige gener af de forskellige sygdomme. På grund af Clostridium har jeg kvalme, opkast, diarré, hovedpine, migræneanfald, tinnitus-anfald, feber-anfald, led-smerter og er mega træt. Hver dag er jeg nødt til at gå ind og hvile mig, når jeg har lavet en lille ting. Det er enormt belastende, når man kun er 33 år gammel, siger Michelle Mie Maack.

Michelle Mie Maacks sygdomme

Recidiverende toksinproducerende clostridium difficile tarminfektion
Astma-allergi
Ehlers Danlos Syndrom
Migræne
Fibromyalgi- kroniske nonmaligne smerter
Total MBL mangel
Osteoporose-osteopeni
Skoliose
Colitis
​​​Raynauds Syndrom

Unikt tilfælde – også i udlandet

Michelle Mie Maack har modtaget diverse behandlinger de sidste fire år og været til 180 forskellige lægebesøg/behandlinger inden for det sidste år. 

Udover sin tarminfektion lider Michelle Mie Maack blandt andet af Ehlers Danlos Syndrom, Raynauds syndrom, skoliose, svær fibromyalgi, migræne, astma, kroniske nonmaligne smerter, allergi samt total MBL mangel. 

- Hendes tilfælde er helt unikt, også i udlandet. Det står der i journalen – at hun har modtaget al form for behandling, som man kan give hende, siger Jette Maack.

Alligevel har Næstved Kommune givet hende afslag på en førtidspension og sendt hende i jobafklaringsforløb.

- Jeg synes, det er skræmmende, når man læser deres svar. For deres svar tyder på, at de ikke har forståelse for, hvad det er for nogle sygdomme, jeg har. Det tyder på, de ikke har lyst til at spørge mere ind til det her. Hvis de spørger, får de også svaret på, at det er livstruende, og det er alvorligt, siger Michelle Mie Maack.

I kommunens brev med begrundelse for afslag på førtidspension, som Michelle Mie Maack har modtaget står der:

"Vi vurderer, at din arbejdsevne ikke var væsentligt og varigt nedsat til det ubetydelige i ethvert erhverv på det tidspunkt, hvor du ansøgte om førtidspension, og at det ikke er udelukket, at din arbejdsevne kan blive forbedret eller optrænet."

Det skriver de på trods af, at Michelle Mie Maacks speciallæge på dette tidspunkt har udtalt, at "patientens infektion vurderes at være en livstruende tilstand".

- Jeg har stor forståelse for, at kommunen skal lave det her stykke arbejde. Det er deres arbejde, at sidde på den anden side og belyse sagen, men de er ikke læger, og de er nødt til at lytte til lægerne. Min læge er førende inden for det her område og haft mig med på konference i udlandet. De skal lytte, når lægen siger, at der ikke er mere at komme efter, siger Michelle Mie Maack.

Organisationer kritiserer kommunens afgørelse

Kommunens sagsbehandling af Michelle Mie Maacks sag møder kritik fra Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet (DUKH) og paraplyorganisationen Sjældne Diagnoser.

Ud over at Næstved Kommune har givet afslag på førtidspension, har de også vurderet, at Michelle Mie Maack ikke opfylder betingelserne for at få forlænget sine sygedagpenge.

DUKH har i en skrivelse til Jobcentret i Næstved, som TV ØST er bekendt med, bemærket, at: 

"DUKH kan i afgørelsen om ophør af sygedagpenge ikke se, hvorledes kommunen har fortaget en helhedsorienteret sagsbehandling af sagen."

quote Hendes samlede helbredstilstand kan aldrig blive stationær. På det tidspunkt den er stationær, er hun død. Hun har daglige smerter og er vågen mange gange i løbet af natten

Jette Maack, mor og partsrepræsentant 

- Lægen sagde til mig for halvandet år siden, at han sagtens kunne helbrede mig. Nu halvandet år senere siger han, at han ikke kan helbrede mig, men forsøge at holde mig i live længst muligt. Det er der ikke nogen, der ønsker at få at vide. Det er ligesom at få stillet en kræftdiagnose, siger Michelle Mie Maack.

Skal man have førtidspension er det dog ikke nok, at sygdommen er ”kronisk”. Tilstanden skal være ”stationær”, har Lis-Birgit Nielsen, der er teamleder i Næstved Kommunes Center for Arbejdsmarked tidligere udtalt til Sjællandske.

- Hendes samlede helbredstilstand kan aldrig blive stationær. På det tidspunkt den er stationær, er hun død. Hun har daglige smerter og er vågen mange gange i løbet af natten. Hun har kroniske smerte i kroppen hele tiden, siger moren, Jette Maack.

Sendt i jobafklaringsforløb, men kæmper kun for at være i live

Den seneste udmelding fra Michelle Mie Maacks speciallæge er fra den 3. september, 2018, hvor han konstaterer, at ”patientens tilstand kan betegnes som kronisk”, og at ”patienten vurderes fuld uarbejdsdygtig”.

- I maj 2018 vurderede min infektionsmediciner, at min tilstand var livstruende, og jeg besluttede derfor, at jeg var nødt til at ansøge om førtidspension. Min læge sagde, at nu var det så voldsomt for din krop. Det var et wake-up-call, for jeg havde stadig håbet på at blive rask, siger Michelle Mie Maack om beslutningen om at søge om førtidspension.

Det fik hun dog ikke. I stedet har Næstved Kommune sendt hende til en jobafklaringsaftale den 30. oktober, hvor det skal afgøres, hvor meget Michelle kan arbejde i fremtiden.

- Jeg håber, at jeg kan råbe nogen op. Jeg synes, de er meget umenneskelige i deres behandling af syge borgere. Jeg er ikke den eneste, der har et problem med Næstved Kommune, siger Michelle Mie Maack.

Selv har hun opgivet at drømme om fremtiden. Hun bor nu hjemme hos sine forældre, fordi hun ikke kan klare sig i egen bolig. Forældrene hjælper med at klare alt omkring hende, fordi hun selv er træt og afkræftet.

- Jeg holdt op med at drømme fra den dag, medicinen holdt op med at virke. Hver dag er en gave, og jeg har ingen anden drøm end at være i live længst muligt.

Kommune mener, de følger loven

TV ØST ville gerne have talt med en ansvarlig person fra Team Arbejdsmarked hos Næstved Kommune, men ingen har haft lyst til at stille op til interview.

Kun Næstved Kommunes borgmester har haft lyst til at udtale sig til TV ØST.

Carsten Rasmussen
Læs også
Kommune nægter dødssyg kvinde førtidspension: - Vi følger bare loven
Carsten Rasmussen
Læs også
Kommune nægter dødssyg kvinde førtidspension: - Vi følger bare loven

Ifølge borgmester Carsten Rasmussen (S) følger kommunen blot lovgivningen på området.

- Man får ikke førtidspension ud fra den diagnose, man har. En førtidspension kan man få, når man har undersøgt alle muligheder for, om man kan komme i job. Derfor laver man et jobafklaringsforløb på borgere, som har en sygdom. Det er også det, loven forskriver, vi skal gøre, siger han til TV ØST.

I afgørelsen til Michelle Mie Maack, som TV ØST har fået indsigt i, skriver kommunen, at de ikke kan ”tilkende førtidspension, når der fortsat er mulighed for lægelig udredning eller behandling”.

- Når en borger søger, kigger man på, om sygdommen er varig. Hvis man har en alvorlig kræftsygdom, og lægerne skriver, man har tre måneder igen, vil man typisk få en førtidspension. Eller hvis man er sengeliggende 24 timer i døgnet, vil der også være mulighed for det. Men hvis ikke det er et sygdomsforløb, hvor behandlingen er afsluttet, så går man ind og laver et jobafklaringsforløb, som er individuelt efter den enkelte borger, siger han.

FAKTA OM DOKUMENTATION:

Artiklen er skrevet på baggrund af interview med Michelle Mie Maack og hendes mor Jette Maack. Derudover har TV ØST fået indsigt i samtlige relevante dokumenter i sagen.
  • Brev fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen
  • Brev fra jobcentret – afslag på førtidspension
  • Afgørelse fra Næstved Kommune i forhold til sygedagpenge 
  • Udtalelse fra Morten Helms, speciallæge på Infektionsmedicinsk Ambulatorium på Hvidovre Hospital
  • Liste over Michelle Mie Maacks sygdomme
  • Bemærkninger fra Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet (DUKH)
  • Anke fra Sjældne Diagnosers Helpline
  • Brev fra Amager og Hvidovre Hospital – patientens infektion må betegnes som kronisk. Patienten vurderes fuld uarbejdsdygtig.
  • Anke til Næstved Jobcenter fra Michelle Mie Maack

Nyhedsoverblik