Line har aspergers: Særlig linje hjalp hende til 12-tal til studentereksamen

En autismeklasse på Næstved Gymnasium og HF har været en succes for eleverne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det summer af spænding på gangene på Næstved Gymnasium og HF. Om lidt skal Line Andersen til sin afsluttende studentereksamen.

-  Jeg er spændt og lidt nervøs, men jeg glæder mig til at det er overstået, siger Line Andersen.

Døren går op, og det grønne eksamensbord venter.

Line Andersen har aspergers, og sammen med otte andre har hun gået i en såkaldt autismeklasse på Næstved Gymnasium og HF. 

quote Jeg har aldrig fået et 12-tal før

Line Andersen, nyudklækket studine

Når man har Aspergers syndrom kan man have svært ved at deltage i almindelig leg og samvær og almindelig samtale. Man kan også have en tendens til at blive helt opslugt af en helt særlig interesse. 

Klassen adskiller sig fra de andre ved at være mindre og have nogle lidt andre rammer. Blandt andet har klassen et grupperum, hvor eleverne kan sidde afskærmet og arbejde, hvis de har brug for ro og for at sidde lidt væk fra klassen.

Samtidig har eleverne et pauserum med sækkestol og en sofa, hvor man efter aftale med sin lærer kan gå ind og tage en pause, når behovet melder sig.

- De er helt almindelig unge mennesker, de har bare brug for nogle lidt andre rammer til at gøre deres bedste i, fortæller Ina Korneliusen, der som mentor har fulgt klassen på nærmeste hold. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Line Andersen.
Line Andersen. Foto: TV ØST.

- Den første autismeklasse på Næstved Gymnasium startede for tre år siden, Og indtil videre har den været en stor succes, tilføjer hun.

Næstved Gymnasium & HF's rektor Susanne Stubgaard er ikke overraskende enig. 

- De har været med til at give skolen noget ekstra. Vi lægger rigtig meget vægt på, at det er en rummelig skole med et stort fællesskab, der rækker langt ud. 

Fik topkarakter

Line Andersen har tre gange tidligere forsøgt at gennemføre en gymnasial uddannelse. Men det er først efter, hun kom i autismeklassen at studenterhuen kom indenfor rækkevidde. Det var derfor også en glad og stolt mor, der kunne tage imod Line Andersen.

- Det er verdens lykkeligste mor, siger Sanne Andersen, som er glad for, at hendes datter fik mulighed for at tage en udannelse på sine egne præmisser.

- Klassen har været god, fordi der ikke var så mange elever. Line har trængt til ro til at tilegne sig noget viden. Når der var for mange i klassen, var der for meget at holde styr på, fortæller Sanne Andersen.

hassan
Læs også
Vejen til huen: Skal man tage på stranden eller læse til eksamen?
hassan
Læs også
Vejen til huen: Skal man tage på stranden eller læse til eksamen?

Efter en halv time inde ved eksamensbordet går døren op.

- 12, lyder beskeden fra Line Andersen.

- Jeg har aldrig fået et 12-tal før, siger hun og tilføjer:

- Jeg regnede ikke med for fire år siden, da jeg fik min diagnose, at jeg ville stå her i dag. Så det er en meget stor dag. 

Unge springer ud som studenter.

 


Nyhedsoverblik