Fem og otte års fængsel for brande på Lolland-Falster

De to mænd, der er dømt skyldige i at påsætte en lang række brande på Lolland-Falster i 2015, skal i fængsel i henholdsvis otte og fem år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er udsigt til flere år bag tremmer for 23-årige Kim Faber Rasmussen og 30-årige Jim Viggo Petersen, der tidligere onsdag blev dømt skyldige i en lang række tyverier og påsatte brande på Lolland-Falster i 2015. Brande, der samlet set forårsagede skader for omkring 33 millioner kroner.

De to mænd skal i fængsel i henholdsvis otte og fem år, fortæller TV ØSTs udsendte ved Retten i Nykøbing Falster.

Bragte to menneskers liv i fare

Det er 23-årige Kim Faber Rasmussen, der har modtaget den hårdeste straf. Han er blandt andet blevet dømt efter straffelovens paragraf 180, der kan give fængsel indtil livstid. Det er han, fordi han 20. oktober satte ild til Skørringe Gods i Stubbekøbing på Falster, hvor to menneskers liv blev bragt i fare. Skaderne ved branden er vurderet til at løbe op i 17 millioner kroner.

Den 23-årige mand er også blevet dømt for påsættelsen af 15 brande samt 22 forhold af tyveri til en samlet værdi af i alt 1,4 millioner kroner. Og det har retten altså besluttet skal straffes med otte års fængsel.

En mentalundersøgelse af Kim Faber Rasmussen har blandt andet vist, at hans begavelse er under middel, at han er ureflekteret og impulsstyret. Han mangler desuden empati og ejer ikke evnen til at føle dårlig samvittighed.

Anklageren gik efter en samlet straf på ikke under 10 års fængsel, mens forsvaret plæderede for i alt 4-5 års fængsel. I forsvarets øjne var det en formildende omstændighed, at den 23-årige har erkendt flere forhold, at han ikke er tidligere straffet, og at metalundersøgelsen af ham viste, at hans begavelse er under middel.

Tidligere dømt for tyveri

Den 30-årige Jim Viggo Petersen fortalte i retten, at han ikke var med til størstedelene af ildspåsættelserne, men det fandt retten utroværdigt. Han blev dømt skyldig i påsættelsen af 13 brande og 12 forhold af tyveri. Tyverierne vurderes til at have en værdi på en million kroner.

Retten i Nykøbing Falster dømte ham til fem års fængsel.

Ifølge den 30-åriges mentalundersøgelse ligger hans begavelse i den nedre del af normalområdet, og han er præget af umodenhed og enfoldighed.

Jim Viggo Petersen er tidligere straffet to gange for tyveri, blandt andet af diesel for 30.000 kroner. 

Anklageren mente, at den 30-årige skulle have en dom på mellem seks og otte års fængsel, mens forsvaret mente, der var belæg for en fængselsstraf på tre et havlt års fængsel.

Generelt vurderede anklageren, at der var flere skærpende omstændigheder i sagen, for eksempel det faktum at de to mænd handlede i forening, og at de ingen omtanke have for andre mennesker. Ifølge anklageren var der meget få formildende omstændigheder i sagen.

Begge mænd har udbedt sig betænkningstid i forhold til, om de vil anke dommen.


Nyhedsoverblik