Landskendt politiker kan gøre Guldborgsund til Danmarks første DF-kommune

Danmark kan få sin første DF-kommune, når der skal stemmes 21. november. TV ØST giver dig overblikket i Guldborgsund Kommune op til kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse: Det er farligt at koge et kommunalvalg ned til to kandidater, fordi alt kan ske på konstitueringsnatten.

Men ved valget i Guldborgsund Kommune er de fleste enige: Det bliver enten René Christensen fra Dansk Folkeparti eller den siddende borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten, der vinder retten til at kalde sig borgmester efter den 21. november.

quote Med 6.033 personlige stemmer blev René Christensen (DF) ved det seneste valg den absolutte stemmesluger uden at blive borgmester. 

 

Når de fleste er så skråsikre i deres betragtninger, hænger det sammen med kommunens historik og nuværende situation.

Hvis vi kigger i den historiske kikkert, så er der mange, der mener, at René Christensen forærede John Brædder borgmesterkæden ved kommunalvalget i 2013 og valget før det.

Med 6.033 personlige stemmer blev René Christensen ved det seneste valg den absolutte stemmesluger uden at blive borgmester. Det gjorde John Brædder til gengæld, som med under halvt så mange personlige stemmer sørgede for at lave en bred konstituering på valgnatten og på den måde blev siddende på borgmesterkontoret.

René valgte folketinget 

Kunne René Christensen have blevet borgmester? Ja, vurderer mange, men han valgte i stedet at prioritere sin post som folketingspolitiker på Christiansborg.

BAG OM ARTIKLEN

Denne artikel er baseret på en række interviews med politikere og andre personer med indsigt i kommunen og det politiske landskab.

I bytte fik René Christensen, der er imellem tiden er blevet en landskendt politiker, en række udvalgsposter i Guldborgsund Kommune. Han snuppede blandt andet formandsposten i arbejdsmarkedsudvalget og blev udpeget som viceborgmester.

Den løsning og samarbejdet mellem Christensen og borgmester John Brædder har egentlig passet de fleste ganske godt.

Flertal uden om borgmesteren

Men de seneste par år er der opstået problemer i samarbejdet, hvor Dansk Folkeparti og René Christensen i alliance med Socialdemokratiet har styret byrådet, når det passede dem.

quote Det endte med genvalg til borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten (G), der konstituerede sig med hele byrådet bortset fra Enhedslisten

 

For med Socialdemokratiets ni mandater og Dansk Folkepartis syv kan de sammen tælle til 16 mandater i et byråd, der består af 29. Det giver dem et komfortabelt flertal og et våben, der har været bragt i spil flere gange. Det skete især tilbage i 2015, hvor de to partier dannede et regulært flertal uden om borgmesteren, da årets budget skulle forhandles på plads.

Samme finte gentog sig ved budgetforhandlingerne tidligere i år, hvor Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre fik forhandlet budgettet igennem, mens borgmesterpartiet Guldborgsundlisten, Det Konservative Folkeparti, SF og Enhedslisten stod uden for aftalen.

Men det stopper ikke her for flertallet uden om borgmesteren.

En hurtig gennemgang

  • Guldborgsund Kommune var meget tæt på at blive landets første DF-kommune i 2013, men i sidste ende lykkedes det ikke for René Christensen (DF) at samle et nødvendigt flertal på 15 mandater. Det endte med genvalg til borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten (G), der konstituerede sig med hele byrådet bortset fra Enhedslisten.
     
  • Men Dansk Folkeparti kunne glæde sig over en stor fremgang og 22,1 procent af stemmerne, hvilket gav syv mandater. Det var partiets bedste resultat i landet. Og René Christensen fik 6.033 personlige stemmer, mens borgmesteren opnåede 2.745 stemmer.
     
  • Op til valget denne gang er målet for Dansk Folkepartis profil René Christensen at overtage borgmesterposten i Guldborgsund Kommune. Christensen sidder på to mandater for Dansk Folkeparti. Ét i Folketinget, hvor han fungerer som partiets finansordfører, og ét i kommunalbestyrelsen for Guldborgsund Kommune som 1. viceborgmester. Det er hans plan at prioritere lokalpolitikken, hvis han får muligheden.
     
  • 2. viceborgmester Bo Abildgaard er Socialdemokratiets borgmesterkandidat, mens Venstres borgmesterkandidat er Ole K. Larsen.
     
  • Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale Venstre, Kristendemokraterne, Guldborgsundlisten og Venstre er i valgforbund.
     
  • I den anden lejr er Alternativet, Enhedslisten og SF i valgforbund. SF’s spidskandidat er Annemette Schønberg Johnsen, Joan Gerti Kragh for Alternativet og Bente Lerche-Thomsen fra Enhedslisten. Ved seneste valg var Enhedslisten kun 16 stemmer fra endnu en plads i byrådet.

Kilde: Ritzau

De tre partier bag årets budget besluttede nemlig i august at gøre terrorsikringshegnet om Nykøbing Falster Havn mindre bastant. Senere fik et flertal anført af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti stoppet for en yderlige pengestrøm på 395.000 kroner til Lolland-Falster Airport. Lige nu lægger kommunen 617.000 kroner om året til flyvepladsen

Modstanderne mener, at flyvepladsen ved Holeby er for omkostningstung for Guldborgsund Kommune. Flyvemaskinerne holder ganske vist til i Lolland Kommune, men de to sydhavskommuner har en aftale om at dele faciliteterne og driftsomkostningerne.

På den anden side står Guldborgsundlisten, der mener, at flyvepladsen er afgørende, hvis området skal have en lægehelikopter og eventuelt servicere mange, der skal arbejde med Femernforbindelsen. Det er kort sagt vigtigt for områdets vækst og image, mener partiet.

Borgmester John Brædder udtalte til Lolland-Falsters Folketidende, at det er et utrolig dårligt signal at sende til nabokommunen, når flertallet i Guldborgsund Kommune vælger at stoppe pengestrømmen.

Opsigelsen af aftalen om flyvepladsen kan dog ifølge avisen tidligst ske i år 2023 med udløb i 2025.

For eller imod lufthavnen, hallen og stadion

Man behøver ikke have studeret kommunalpolitik særlig længe for at kunne se, at diskussionen om flyvepladsen er blusset op meget tæt på kommunalvalget. Partierne skal positionere sig.

quote Skolerne lider, og der mangler pædagoger og lærere, lyder det i krogene

 

Diskussionen smager af valgretorik og er symptomatisk for mange af de andre emner, der optager politikerne op mod den 21. november. Debatten, om hvorvidt Guldborgsund Kommune har en god eller en dårlig økonomi, er for alvor blusset op.

Faktum er, at kommunen er bedre rustet økonomisk, end den har været i flere år. Borgmester John Brædder har ry for at være både arbejdsom og driftsikker. Men der er stadig gæld, og kommunen slås eksempelvis med dyre og besværlige nedrivningssager. I alt 193 sager har kommunen haft de sidste tre år.

Byrådet i Guldborgsund Kommune

De 29 byrådsmedlemmer er fordelt på denne måde:
 
  • Socialdemokratiet: 9
  • DF: 7
  • Guldborgsundlisten (G): 6
  • Venstre: 4
  • SF: 1
  • Det Konservative Folkeparti: 1
  • Enhedslisten: 1

Kilde: Guldborgsund Kommune

Samtidig vurderer flere, at John Brædder har brugt sin valgperiode til at skære for meget i velfærden. Skolerne lider, og der mangler pædagoger og lærere, lyder det i krogene.

På den anden side står Guldborgsundlisten og borgmesteren og ønsker sig vækst. Ønskelisten rummer blandt andet en ny sportshal i Nykøbing Falster, en drøm der dukkede op efter de lokale håndboldkvinder fra NFH sensationelt slog københavnerne i foråret og for første gang nogensinde blev Danmarksmestre. Nu ønsker flere at udnytte det momentum og opføre en moderne hal.

De samme tanker rumsterer omkring fodboldklubben Nykøbing FC, der har fået økonomisk rygstød af kendisserne Claus Meyer, Mick Øgendahl og Claus Jensen. De har puttet 7,5 millioner kroner i klubkassen og dermed øget ambitionerne om at rykke op i landets bedste fodboldrække. Her ville et nyt stadion lune gevaldigt, men det er dyrt, og ingen lader til at hoppe på idéen op til valget.

På samme måde deler den nye Sundskole i Nykøbing Falster vandene. For skal man bruge pengene på mursten eller på flere hænder? Det spørgsmål bliver ved med at dukke op i debatten.   

Et valg mellem to og en joker

Midt i debatten om vækst i Guldborgsund Kommune dukker Venstre op. Partiet støtter ambitionerne om vækst og vil samtidig sætte skatten ned. Det gamle landparti har ført en hensygnende tilværelse i et byråd, hvor Guldborgsundlisten, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti regerer suverænt.

quote Han kan blive valgets store joker og snuppe borgmesterkæden

 

Men nu rører Venstre atter på sig. Partiet har fået en ny mand i spidsen ved navn Ole Larsen, som måske kan blive vigtig for John Brædders borgmesterdrømme, hvis Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet rotter sig sammen.

Den socialdemokratiske spidskandidat Bo Abildgaard fik ganske vist næstflest personlige stemmer ved valget i 2013, helt nøjagtig 2.930 stemmer, og hans parti sidder med det største antal mandater i byrådet.

Han kan blive valgets store joker og snuppe borgmesterkæden. Flere vurderer dog, at Bo Abildgaard i stedet peger på Dansk Folkeparti.

Men vil Abildgaard og hans vælgere kunne forlige sig med et giftermål med Dansk Folkeparti og udsigten til at gøre René Christensen til borgmester? Pønser socialdemokraten selv på at indtage borgmesterkontoret?

Det ved vi først i november.

TRE STORE TEMAER VED VALGET 

  • Kampen om borgmesterkæden kommer efter alt at dømme til at stå mellem den nuværende borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten og Dansk Folkepartis René Christensen. Flere gange har Dansk Folkeparti sammen med Socialdemokratiet udnyttet deres flertal udenom borgmesteren og hans lokalliste. Spørgsmålet er, hvem der egentlig har magten i kommunen?
     
  • Fronterne mellem Guldborgsundlisten på den ene side og Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet på den anden side bliver især trukket op på spørgsmålet om kernevelfærd. Hos Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet slår man på, at der er blevet skåret for meget i velfærden. Men det afviser borgmesteren og Guldborgsundlisten, der mener, at velfærden skal gå hånd i hånd med lokale investeringer som byggeprojekter, der kan skabe vækst.
     
  • Fylder Nykøbing Falster for meget? Siden kommunesammenlægningen i 2007, hvor Guldborgsund Kommune voksede frem af seks kommuner fra både Lolland og Falster, har spørgsmålet fyldt en del. Debatten om land og by blussede især i forbindelse med diskussionen om, hvorvidt der skal bygges en ny sportshal i Sakskøbing på Lolland. Nu blusser den op igen.

Nyhedsoverblik