Landmand: Dårligste høst i ti år

De fleste vil nok mene, at sommeren har været kedelig og grå. Men på Sydhavsøerne har der nærmest været tørke siden maj, og det får store konsekvenser for høsten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vejrguderne har ikke ligefrem været med landmændene på Sydhavsøerne.

Foråret var tørt, og så kom der masser af vand omkring Sankt Hans. I juli og august er der kommet en smule regn, men det har ikke været varmt nok. 

Nedbøren omkring Sankt Hans fik forårsbyggen til at skyde igen. Derfor er der nu masser af umodent byg på Anders Olsens marker ved Maribo, og det gør høsten besværlig og giver et mindre udbytte.

- Når det er grønt, kan man ikke bruge det til noget som helst. Jeg tror al mit byg bliver til foder i år, siger Anders Olsen.

Normalt høster Anders Olsen 8,5 ton byg pr. hektar. I år regner han med at høste 5 ton pr. hektar. Og det er noget, der kan mærkes.

- Worst case scenario kommer jeg til at miste 400.000 kroner på byg alene, og det er noget, der gør ondt, siger han.

Sydhavsøerne hårdt ramt

Det er ikke kun Anders Olsen, der ser ud til at få en dårlig høst. Alle landmænd på Sydhavsøerne melder, at de i år har et lavere udbytte end normalt.

- For vores region må vi sige, at høsten er dårlig. Når vi gør det op som en helhed, så er det 85-90 procent lavere end det normale udbytte. Det er lavt. Sjældent lavt, siger Bo Secher, der er Planteavlschef i Dansk Landbrug for Sydhavsøerne.

Og det bliver dyrt for landmændene.

- Det er jo klart, at hvis udbyttet er dårligt, så er det noget landmændene kommer til at mærke økonomisk, siger Bo Secher. 


Nyhedsoverblik