Landmand bliver truet på livet efter at have givet gris øl

En landmand fra Korsør lagde for nylig en video på facebook, hvor han giver en gris øl. Nu er han havnet i en shitstorm og bliver truet på livet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Landmanden Rasmus Halling Rasmussen var langt fra forberedt på den shitstorm, han er havnet i.

Midt i september offentliggjorde han en video, hvor han giver en af de søer, han passer, øl, eller hvad han selv i videoen kalder en ”fredags-øl”. Du kan se videoen i bunden af artiklen.

Siden da er det væltet ind med reaktioner, og mere end 80 dyrerettighedsaktivister har været inde og give dårlige anmeldelser på hans firmaprofil. Flere af kommentarerne var endda ondskabsfulde.

quote Noget af det, der har trådt mig mest over tæerne, det er sådan noget som at blive kaldt en dyrisk pædofilsk voldtægtsforbryder

Rasmus Halling Rasmussen, landmand

- Noget af det, der har trådt mig mest over tæerne, det er sådan noget som at blive kaldt en dyrisk pædofilsk voldtægtsforbryder. Det, synes jeg, er fuldstændig absurd. Nogen skrev til mig, at jeg måtte være ked af, at dyresex var blevet forbudt. Hvad har det med mit arbejde og mit landbrug at gøre? Jeg har helt målløs, siger Rasmus Halling Rasmussen.

Herunder ses nogle af de beskeder og kommentarer Rasmus Halling Rasmussen har modtaget.

En af de trusler Rasmus Halling Rasmussen har modtaget. Kommentaren er sløret efter Rasmus Halling Rasmussens ønske.
En af de trusler Rasmus Halling Rasmussen har modtaget. Kommentaren er sløret efter Rasmus Halling Rasmussens ønske.
En af de trusler Rasmus Halling Rasmussen har modtaget. Kommentaren er sløret efter Rasmus Halling Rasmussens ønske.
En af de trusler Rasmus Halling Rasmussen har modtaget. Kommentaren er sløret efter Rasmus Halling Rasmussens ønske.

Selv er Rasmus Halling Rasmussen meget overrasket over folks reaktioner.

Kan du forstå, hvorfor der kommer så voldsomme reaktioner på sådan et opslag?

- Nej, det kan jeg egentlig ikke. Jeg kan ikke forstå, hvordan man true mennesker på den måde, siger Rasmus Halling Rasmussen.

Vrede veganere

En af de grupper der blandt andet har diskuteret Rasmus Halling Rasmussens video er facebook-gruppen ’Fremtiden er Vegansk’. De har opfordret folk til at dele videoen og komme med deres holdning. Selv er de tydeligt modstandere af måden Rasmus Halling Rasmussen giver grisen øl, og måden grisen ligger på i videoen.

quote Det er levende dyr ligesom hunde og katte - det er grov udnyttelse og mishandling

’Fremtiden er Vegansk’

’Fremtiden er Vegansk’ ønsker ikke at udtale sig i et interview, men i et skriftligt svar til TV ØST skriver de:

- At grisen får øl og bliver kaldt "skat", ser vi nok som det mindste problem i den video. Men at det proklameres som såkaldt god "dyrevelfærd", at grisene fastspændes i farebure, fremavles, fedes op, dræbes og avles på, som var de maskiner, der bare skal slides op, ser vi helt klart som dyremishandling. Det er levende dyr ligesom hunde og katte - det er grov udnyttelse og mishandling, skriver personerne bag facebook-siden.

Landmanden har på sin private facebook-side modtaget dødstrusler. Hvad mener I om, at han har fået sådanne trusler?

- Vi tager selvfølgelig afstand fra alle slags dødstrusler, både dem veganere får for at tale dyrenes sag, og dem manden i videoen skulle have fået for at mishandle grise, skriver ’Fremtiden er Vegansk’.

Flere giver grise øl

Det at give en gris øl er dog ikke noget nyt indenfor svineproduktion. Det fortæller brancheforeningen Landbrug og Fødevarer.

quote For lige at få soen til at slappe af og vende sig til den nye situation, så kan det være fint at give den en øl

Vivi Aarestrup Moustsen, chefforsker i Landbrug & Fødevarer

- Ja, der er flere besætninger, der bruger det at give en enkelt øl til enkelte dyr, fortæller Vivi Aarestrup Moustsen, chefforsker i Landbrug & Fødevarer.

Ofte bliver øl brugt i forbindelse med søer, der næsten lige har født. Søerne kan efterfølgende godt være lidt stressede, så øllen bruges til at få søerne til slappe af.

- Unge søer kan godt finde på at bide efter deres afkom, og det er selvfølgelig ikke så godt for pattegrise at blive bidt. For lige at få soen til at slappe af og vende sig til den nye situation, så kan det være fint at give den en øl. Erfaringerne fra besætningerne er, at det får søerne til at slappe af og være mere rolige, men vi har ikke gennemført forsøg med det, men vi har kendskab til besætninger, der gør det, siger Vivi Aarestrup Moustsen. 

Efter de mange kommentarer valgte Rasmus Halling Rasmussen at slette sit opslag og video. 

 

Nyhedsoverblik