Lægerne mødte en flaskehals hos Giftlinjen under den formodede forgiftningssag

Da en familie fra Congo blev alvorligt syge af en formodet forgiftning, havde lægerne svært ved at komme igennem til Giftlinjen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjælland konkluderer, at det var en vellykket indsats, som beredskabet ydede den torsdag, hvor to congolesiske børn afgik ved døden som følge af en formodet forgiftning.

Det viser en 112-redegørelse, regionen har foretaget. 

Rapporten konkluderer dog også, at sygehusene havde svært ved at komme i kontakt med Giftlinjen, da lægerne mistænkte familien for at have fået en svampeforgiftning. 

quote Så vores frygt er selvfølgelig, at folk med alvorlig forgiftning ikke hurtigt nok får den fornødne rådgivning og hjælp

Kim Dalhoff, ansvarlig overlæge hos Giftlinjen

- Det foreslås derfor, at opkald fra Region Sjælland til ekspertberedskaber ved beredskabshændelser koordineres, skriver regionen i rapporten. 

Vil effektivisere linjen

Kim Dalhoff, der er ansvarlig overlæge hos Giftlinjen, påpeger, at der den torsdag var fuld bemanding på Giftlinjen, og at der hele dagen var en overlæge, der håndterede sagen.

Men mere generelt fortæller han, at der kan være stor belastning i travle perioder. 

- Vi har gennem årene arbejdet meget med at effektivisere Giftlinjen, således at svartiderne kan holdes nede. Vi satser på, at borgere eller sundhedspersoner maksimalt må vente to minutter i telefonen, inden vi svarer, siger Kim Dalhoff.

- Men når det så er sagt, kan der - heldigvis sjældent - optræde større katastrofer, hvor mange mennesker bliver forgiftet, og i sådanne tilfælde er vores kapacitet for lille. Vi kan dog indkalde folk, hvis vi kan få fat på dem. 

Samme budget som i 2007

Giftlinjen fik 10.000 henvendelser i 2007, hvor linjen åbnede.

I år forventer de at få flere end 25.000 henvendelser, men de har samme bemanding og samme budget som for 10 år siden.

Lige nu har Giftlinjen mulighed for at holde to telefonlinjer åbne, når der er ekstra travlt, men det håber den ansvarlige overlæge kan blive til flere til fremtiden.

Mindes forgiftet familie i Haslev
Læs også
Region Sjælland efter formodet forgiftningssag: Beredskabet ydede en vellykket indsats
Mindes forgiftet familie i Haslev
Læs også
Region Sjælland efter formodet forgiftningssag: Beredskabet ydede en vellykket indsats

- Så vi ville gerne have mulighed for på visse tidspunker at have tre stationer åbne, samt et bagvagtslag af speciallæger, der kunne træde til, når sygeplejerskerne er trængte, siger Kim Dalhoff.

Giftlinjen har søgt om budgetudvidelse, men det er endnu usikkert, om det er noget, de får tildelt.

- Så vores frygt er selvfølgelig, at folk med alvorlig forgiftning ikke hurtigt nok får den fornødne rådgivning og hjælp, siger Kim Dalhoff.

- Vi håber, at hvis de er i livsfare, og man ikke kan komme igennem til vores numre 82 12 12 12 eller 38 63 55 55, at man så ringer til 1-1-2. 


Nyhedsoverblik