Lægemangel kan koste vagtlæger

Lægemangel i Region Sjælland presser de Praktiserende Lægers Organisation til at foreslå at nedlægge fem vagtlægeordninger i vores område.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lægevagtordningen duer ikke i den form, vi kender i dag. Det forklarer formanden for Praktiserende Lægers Organisation, PLO.
De kommer derfor med et forslag om at lukke lægevagtordningen i fem byer, så de kan effektivisere deres indsats i regionen. I Ringsted er man ikke glad for den udmelding.

quote Der er jo langt til Slagelse, Næstved eller Holbæk, og det kan jo være ubehageligt, hvis ikke man er rigtig rask

Kurt Petersen, Ringsted

- Jeg vil mene, at det er meget ubehageligt for byens borgere, fordi det er den eneste mulighed vi har. Der er jo langt til Slagelse, Næstved eller Holbæk, og det kan jo være ubehageligt, hvis ikke man er rigtig rask, siger Kurt Petersen fra Ringsted.

Virkeligheden kan ikke følge med forventningerne

Det kan blive en realitet med vagtlægelukninger, for selvom lægemanglen i Region Sjælland er et kendt problem, så er situationen nu så alvorlig, at den aftale som man for ti år siden indgik mellem region og læger, ikke længere passer til virkeligheden med en voksende befolkning og et fald i antal af læger. Derfor råber PLO nu vagt i gevær.

quote Vi har ansvaret for at dække lægevagten, og der må vi bare sige, at med det antal læger vi har i dag, så kan vi ikke blive ved med at afvikle lægevagten, som den er nu

Ulrik Hesislev, Formand PLO

- Vi har ansvaret for at dække lægevagten, og der må vi bare sige, at med det antal læger vi har i dag, så kan vi ikke blive ved med at afvikle lægevagten, som den er nu, siger Formand for PLO, Ulrik Hesislev.

Mangler minimum 50 læger

De seneste 10 år, har regionen mistet omkring 50 læger. Ifølge PLO's formand skaber det den uholdbare situation.

- Det er jo vores overarbejde at passe lægevagten, så når en læge i vores region i forvejen arbejder 45-50 timer om uge, så er der grænser for, hvad de kan nå. Når Tordenskjolds soldater bliver færre, så kan man ikke rotere dem rundt i virkeligheden, som det passer ind, siger Ulrik Hesislev.

De fem aktuelle byer

Derfor kommer PLO nu med et forslag til regionsrådet. ”Nedlæg Lægevagt ordningen i Nakskov, Vordingborg, Ringsted, Kalundborg og Nykøbing Sjælland”

I øjeblikket har vi lægevagter tilknyttet 11 byer i region Sjælland: Roskilde, Køge, Holbæk, Slagelse, Næstved og Nykøbing F plus de fem nævnte.

- Med det antal læger vi har til rådighed, så tænker vi jo, hvor udnytter vi dem bedst muligt henne og giver den bedst mulige kvalitet, og det gør vi jo der, hvor patienterne kommer ind til os, der har vi jo en større udnyttelsesgrad af lægernes tid, siger Ulrik Hesislev.

quote På årsbasis er der knap 158.000 konsultationer hos lægevagterne fordelt i hele region Sjælland. Ud af dem fordeler ca. 13 procent af konsultationer sig i de fem byer

Tal fra PLO

PLO mener, at kvaliteten bliver bedre, hvis lægevagten sidder i de byer, der i forvejen har sygehuse tilknyttet.
På årsbasis er der knap 158.000 konsultationer hos lægevagterne fordelt i hele region Sjælland. Ud af dem fordeler ca. 13 procent af konsultationer sig i de byer, som man foreslå at lukke ned i.

Region Sjælland takker nej til forslaget

Spidskandidaterne til regionsrådet fra de to store partier, Socialdemokraterne og Venstre, mener ikke at man skal lukke vagtlægeordningen i de fem byer.

- Jeg anerkender, at der er en udfordring i at besætte lægevagterne, som PLO også er ude med, så det er også derfor, at jeg siger, at vi hurtigt må få sat gang i, hvilke løsninger vi kan finde i stedet, for det er meget vigtigt at sige meget tydeligt fra min side, at vi skal bevare lægevagten i de byer, der er tale om, siger Socialdemokratiets spidskandidat, Heino Knudsen.

Jacob Jensen er godt klar over, at den ti år gamle aftale mellem læger og regionen måske skal nytænkes, så den svarer til det lægeantal, der eksistere i dag.

- Det handler om, at vi får brugt de læger vi har så godt og effektivt som muligt af hensyn til borgerne. Det handler også om, at vi får rekrutteret blandt andet læger fra hovedstadsområdet. Og så skal vi gøre en indsats for, at få fastholdt de læger vi har og give dem mulighed for at bruge ny teknologi, så de rent faktisk kan løse de opgaver, som de har indgået aftale om med Region Sjælland, siger Venstres spidskandidat Jacob Jensen.


Nyhedsoverblik