Lægemangel eksploderet: Flere praksisser afviser nye patienter

Region Sjælland er en af landets mest truede, når det gælder lægedækning, viser en analyse fra lægeforeningen PLO.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er sket en markant stigning i andelen af lægepraksisser, der afviser nye patienter, viser en analyse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Det skriver Jyllands-Posten tirsdag.

I 2014 svarede 38 procent, at de afviste nye patienter. I den friske analyse er det 67 procent.

Samtidig stiger antallet af midlertidige regions- og udbudsklinikken, der skal fungere som en slags alternativ for lægepraksisser. I 2014 var der seks. Nu er der 59 på landsplan.

Belastningen fordeler sig ikke jævnt over landet. Eksempelvis er der fire kommuner, hvor alle lægepraksisser siger nej til nye patienter.

I lang række kommuner, hvor det er tilfældet for mindst 80 procent af lægepraksisserne. Det gør sig blandt andet særligt gældende i hovedstaden og lige vest for samt i Nordjylland og på Sydsjælland.

Danske Patienter kalder tendensen et "systemisk nedbrud".

- Vi har baseret hele systemet på, at ikke-akutte patienter har den første kontakt med egen praktiserende læge, som så visiterer videre. Det er godt system, når det fungerer, siger formand Camilla Hersom.

- Men når så mange praksisklinikker nu lukker for tilgang, og folk oplever, at det bliver næsten umuligt at få en praktiserende læge, så fungerer systemet ikke mere.


Nyhedsoverblik