Lægeformand efter smitte med mæslinger: Bevar den sunde fornuft

Læger skal være ekstra opmærksomme på mæslingesmitte i den kommende tid. Lokal lægeformand maner til besindighed og opfordrer til vaccine.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke kun brækkede knogler og overrevne ledbånd, der har været fare for at pådrage sig i skiområdet Val Thorens i år. Indtil videre har to danskere nemlig fået konstateret virussen mæslinger.

quote Den eneste effektive forbyggelse mod mæslinger, det er jo vaccination

Peter Andersen, afdelingslæge, Statens Serum Institut

Derfor sendte Styrelsen for patientsikkerhed mandag et brev til landets praktiserende læger og vagtlæger om, at de skal være ekstra opmærksomme på mæslingesmitte i den kommende tid.

Styrelsen for Patientsikkerhed og Statens Seruminstitut forventer nemlig, at der i den kommende periode kan blive påvist flere tilfælde af mæslinger, når danskerne vender hjem fra ferien.

Lægeformand: Bevar den sunde fornuft

Ingen af de to danskere er fra vores område, og der er heller ikke anledning til den store panik, mener Ulrik Hesislev, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation på Sjælland.

- Jeg synes, man skal bevare almindelig sund fornuft. Der er tale om to tilfælde, og der er sjældent komplikationer forbundet med mæslinger, lyder de formanende ord fra Ulrik Hesislev.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Antal af mæslinge-tilfælde har generelt været lavt, siden MFR-vaccinationen kom til i 1987. Tilfælde i dag kommer typisk fra udlandet, fortæller Peter Andersen fra Statens Serum Institut.
Antal af mæslinge-tilfælde har generelt været lavt, siden MFR-vaccinationen kom til i 1987. Tilfælde i dag kommer typisk fra udlandet, fortæller Peter Andersen fra Statens Serum Institut. Foto: Statens Serum Institut

Mæslinger var tidligere en hyppig børnesygdom i Danmark. Men der har været meget få tilfælde, siden MFR-vaccinen blev indført i 1987. De seneste fire år er der for eksempel blot registreret 24 tilfælde.

- Når vi får mæslingetilfælde, så er det typisk danskere, der rejser ud på ferie, steder hvor der stadig er udbredt risiko for mæslinger, fortæller Peter Andersen, afdelingslæge på Statens Serum Institut.

Mæslinger 2
Læs også
Praktiserende læger advares om mæslinger
Mæslinger 2
Læs også
Praktiserende læger advares om mæslinger

Mæslinger ekstremt smitsomme, og det har fået Statens Serum Institut til at fraråde folk at møde op i venteværelser, hvis man tror, man er smittet.

- Vi vil jo helst ikke have spredning af sygdomme. Og i venteværelser kan der sidde børn på under et år, der ikke er vaccineret endnu, eller folk med immunsygdomme, som det kan gå mere alvorligt udover, begrunder Peter Andersen.

Business as usual

Ulrik Hesislev har lidt svært ved at se, hvordan instituttets råd skal fungere i praksis, da der i denne periode er særligt mange børn med symptomer, der minder om mæslinger, men som bare er andre febersygdomme. Og så mener han også, at det er lidt formålsløst, når mæslingepatienter alligevel ikke kommer i isolation.

- Hvor meget mening giver det, at vi skal lave særlige tiltag hos os, hvis familien går ned i svømmehallen bagefter, siger formanden for PLO-Sjælland.

Symptomer på mæslinger

Personer, som ikke er immune mod mæslinger, bør være opmærksomme på symptomer på sygdommen i op til 18 dage efter hjemkomst.

 

De typiske symptomer er:

 

- Høj feber

 

- Kraftig forkølelse

 

- Røde øjne

 

- Hoste

 

- Efter nogle dage med bedring på ny høj feber samt et rødt prikket udslæt, som starter i ansigtet og breder sig ned over kroppen. Udslættet vil typisk ”flyde sammen”.

 

Hvis man mistænker at være blevet smittet, skal man ringe til sin egen læge eller vagtlæge, så man kan blive undersøgt uden at udsætte andre for smitte.

 

Kilde: Statens Seruminstitut

Han opfordrer til, at man kigger på proportionerne. Samtidigt pointerer han dog, – i tråd med Statens Serum Institut – at man ringer til sin læge, hvis man mistænker sig selv eller sit barn for at have mæslinger.

- Vi må jo foreløbigt være opmærksomme. Men ellers tror jeg, det bliver meget business as usual, lyder det fra Ulrik Hesislev.

Bliv vaccineret

Selvom MFR-vaccinen har været tilgængelig for børn siden 1987, så er det ikke alle nyfødte, der modtager vaccinen, da det er frivilligt, om man ønsker det.

I Vest- og Sydsjælland er det for eksempel 85 procent af børn født mellem 1986 og 2013, der har fået vaccinen. Og det er også i det lag, de nationale tal ligger.

Peter Andersen fra Statens Serum Institut kalder den nationale vaccinationstilslutning rigtig god, men han opfordrer i den grad også til, at de resterende procent kommer med.

- Den eneste effektive forbyggelse mod mæslinger, det er jo vaccination, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Andelen af MFR-vaccinationer ligger ret jævnt fordelt på landsdele. Kun Købehavn skiller sig lidt ud.
Andelen af MFR-vaccinationer ligger ret jævnt fordelt på landsdele. Kun Købehavn skiller sig lidt ud. Foto: Statens Seruminstitut

Også Ulrik Hesislev appellerer til, at man sørger for at få vaccinationen, og nyfødte børn får den. Jo større vaccinationsdækning, desto mindre risiko for en epidemi i Danmark.

- Jo flere der er vaccineret, jo bedre er vi i fællesskab, konstater han.

Alle børn i Danmark tilbydes en MFR-vaccine. Vaccinen er delt i to, når barnet er 15 måneder og igen som 4-årig. Siden 1. april 2018 har det desuden været gratis for voksne danskere at få MFR-vaccinen, der også dækker fåresyge og røde hunde.


Nyhedsoverblik