Kvindernes Internationale Kampdag - Der er fortsat noget at kæmpe for

Valgret til kvinder og barsel til mænd. Vi er kommet langt i ligestillingens tegn, men der er fortsat brug for den 8. marts.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kvindernes internationale kampdag så dagens lys første gang i 1910. Der blev holdt international socialistisk kvindekonference i København, hvor det helt store emne var om kvinder kunne få valgret til Rigsdagen på lige fod med mændene.

Det fik de som bekendt i 1915.

quote Jeg bliver også nødt til at sige, at selv om ligestillingskampen har været i gang i efterhånden flere hundrede år, så er vi ikke i mål endnu

Abelone Glahn, forfatter

- For mig er det en festdag. Jeg sendte en besked til min datter i morges, hvor jeg skrev tillykke med at kvindernes internationale festdag, for vi har meget vi skal være glade for, siger Abelone Glahn.

Fast dato

Inden konferencen i København sluttede, blev der stillet forslag om at der skulle laves en årlig kampdag, hvor socialistiske kvinder i alle lande, skulle være fortalere for kvindelig valgret. Det blev vedtaget med stort flertal.

I 1920 blev det vedtaget at kampdagen skulle ligge på den 8. marts og det har den gjort lige siden.

quote Jeg sendte en besked til min datter i morges, hvor jeg skrev tillykke med at kvindernes internationale festdag, for vi har meget vi skal være glade for

Abelone Glahn, forfatter

Siden er der sket meget for kvinders ligestilling i vores del af verden. Derfor mener Abelone Glahn, at der også er grund til at fejre den 8. marts.

- Det er vigtigt det er både en kamp- og en fest dag. Vi er nået relativt langt i ligestillingsdebatten, og hvad der er af opmærksomhed på den ulighed, der stadig er mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet og i de familiære forhold, siger Abelone Glahn, der er forfatter, kommunikationsrådgiver og debattør for kvinders ret til ligestilling.

I 2002 var det ikke alle, der var begejstrede for kampdagen. Vi har været en tur i arkivet.

Svækket kampdag

Efter 1915 blev dagen ikke markeret helt så meget som op til at kvinderne fik stemmeret i Danmark. Udbruddet af 1. Verdenskrig i 1914 svækkede den internationale arbejderbevægelse, der delvist opgav samarbejdet over grænser af nationale hensyn. Det gjaldt også kræfterne bag Kvindernes Internationale Kampdag.

- Vi skal fejre de sejre, der har været undervejs. Der, hvor der er grund til at være glade for at kvinder er blevet mere ligestillede. Men jeg bliver også nødt til at sige, at selv om ligestillingskampen har været i gang i efterhånden flere hundrede år, så er vi ikke i mål endnu. Vi har ikke ligeløn. Og vi har ikke nogen arbejdsforhold, der gør, at vi har en lige repræsentation af kvinder i ledende stillinger, siger Abelone Glahn, der samtidig glæder sig over at mænd har fået ret til barsel.

50 års jubilæum

I 1960 – 50 år efter Kvindernes Internationale Kampdag så dagens lys, får dagen atter fokus. Jubilæet blev markeret af Socialdemokratiets og fagbevægelsens kvinder ved et stort møde i festsalen i Folket Hus i København, samme sted som beslutningen om dagen oprindelig blev vedtaget. Temaet var kvindernes krav om plads i den økonomiske, sociale og kulturelle sfære.

quote Jeg oplever ikke den samme modstandskraft i de yngre generationer, som jeg så i min egen ungdom, hvor vi var ude at demonstrere

Abelone Glahn, forfatter

Og i 1970’erne blev dagen virkelig populær igen. Det skyldtes den nye kvindebevægelse, der opstod. I starten var det primært kvindeorganisationerne, der markerede. Men dette fik hurtigt en afsmittende effekt på andre organisationer og de politiske partier på venstrefløjen, og fra midten af 1970’erne havde de fleste større byer flere konkurrerende arrangementer og demonstrationer den 8. marts.

Abelone Glahn mener, der fortsat er god grund til at vi husker dagen og fortsat kæmper for fuldstændig ligestilling. Også for de yngre generationer, der vokser op i en digital verden og oplever, hvordan den kan sætte ligestillingen tilbage, hvis vi ikke passer på.

- Når jeg ser på de yngre generationer af kvinder, der vokser op og ser, hvad de er udsat for i forhold til at blive hængt ud på nettet i ydmygende situationer og den kvindenedgørelse, der stadigvæk finder sted, så synes jeg desværre, vi har noget tilbage at slås imod, siger hun og runder af:

- Jeg synes stadig, at unge kvinder bliver beskrevet på måder, jeg ikke synes er værdige. Og jeg oplever ikke den samme modstandskraft i de yngre generationer, som jeg så i min egen ungdom, hvor vi var ude at demonstrere, slutter hun.

Dagens arrangementer

Hvis du selv vil ud og være en del af Kvindernes Internationale Kampdag, er der flere muligheder i løbet af dagen:

På Næstved Bibliotek er der ligestillingsdebat fra 17-19

På Kulturforsyningen i Nykøbing F. mødes kvindelige folketingskandidater til en debat om deres mærkesager. Det er mellem 15 og 17

I Det røde Pakhus i Skælskør er der debat under parolen ”Kvindekamp er også klimakamp”. Det er mellem 18 og 20

I Værkerne i Sorø inviterer to kvindelige politikere kvinder ind til mad, hygge, snak og sang. Det er fra 18-21.

 


Nyhedsoverblik