Kvinder elsker Harley Det bliver nemmere og nemmere at være kvinde i klubben

Hvis du møder en flok Harley-Davidson motorcykler, sidder der sandsynligvis kvinder på mange af de store maskiner. Sådan var det ikke for 25 år siden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det bliver nemmere og nemmere at være kvinde i klubben, for mændene er ved at vænne sig til os, efterhånden som vi bliver flere og flere. Langt de fleste accepterer os fuldt ud, men der er selvfølgelig stadig nogle mænd, der ikke synes, vi hører til her, siger Pia Ellebirke, som er næstformand i Harley-Davidson Club of Denmark, distrikt Sjælland.

Hun har været medlem af klubben i mange år og kan godt huske dengang, hvor kvinderne primært var passagerer på deres mænds motorcykler. Senere blev Pia næstformand i distrikt Sjælland og var dermed automatisk med i landsklubbens hovedbestyrelse – som den eneste af hunkøn.

quote Langt de fleste accepterer os fuldt ud, men der er selvfølgelig stadig nogle mænd, der ikke synes, vi hører til her

Pia Ellebirke, næstformand i Harley-Davidson Club of Denmark på Sjælland

- Dengang var miljøet lige lovligt maskulint, husker Pia Ellebirke.

Men i dag er mindst 20 procent af medlemmerne kvinder, og i distrikt Sjællands bestyrelse er kvinderne ligefrem i flertal, nemlig fem ud af ni medlemmer.

Blomster på bordene

I Harley-Davidson klubben har man noget, der hedder et par-medlemskab, og her er det okay, at den ene sidder bag på motorcyklen. Og det er næsten altid kvinden.

- Men langt de fleste af vores kvindelige medlemmer har deres egen Harley og kører selv, fortæller formanden for distrikt Sjælland, Ib Johansen.

Han roser det store engagement hos kvinderne, der står i spidsen for de fleste af aktiviteterne i klubben. Og netop distrikt Sjælland er det distrikt, der har langt flest medlemsarrangementer.

- Der er blomster på bordene, når vi har arrangementer i klubhuset, svarer Ib på spørgsmålet om, hvordan det påvirker miljøet i klubben, at der er så mange kvinder i bestyrelsen.

Jeanette Hestehave
Læs også
Mød Harley-entusiasterne: - For mig er det livet
Jeanette Hestehave
Læs også
Mød Harley-entusiasterne: - For mig er det livet

Men formanden indrømmer samtidig, at han gerne ser, at flere mænd stiller op til bestyrelsen.

- Jeg arbejder med de hænder, der er. Det er positivt at kvinderne stiller op, men det ville være fint med lidt mere maskulinitet - gerne i form af nogle unge mænd med nye ideer.

Ib Johannesen så gerne, at fordelingen af mænd og kvinder i bestyrelsen afspejlede fordelingen i klubben nogenlunde, altså cirka 20 procent kvinder og 80 procent mænd.

Jeanette Hestehave, kasserer, Harley-Davidson Club of Denmark, Distrikt Sjælland
Jeanette Hestehave, kasserer, Harley-Davidson Club of Denmark, Distrikt Sjælland Foto: Ulrik Westphal

Fint at være kvinde i en mandeverden

- Det får du altså ikke mig til at sige. Det er en gammeldags holdning. Jeg synes, det er lige meget, om man er mand eller kvinde - det vigtigste er, at man er aktiv, siger Jeannette Hestehave, som er kasserer i Harley-Davidson klubben på Sjælland.

Selv er hun meget aktiv på flere fronter i klubben, selvom hun først begyndte at køre Harley-Davidson og blev medlem af klubben for to år siden.

Flemming Kramer elsker sin Harley
Læs også
Harley er en motorcykel - og et fællesskab
Flemming Kramer elsker sin Harley
Læs også
Harley er en motorcykel - og et fællesskab

Jeanette havde ingen problemer med at komme ind i den mandeverden, som MC-klubben trods alt stadig er.

- Jeg synes, at jeg blev taget rigtig godt imod, og mændene var meget hjælpsomme og tålmodige på det mekaniske område. Jeg elsker at køre, men jeg er også interesseret i det tekniske og mekaniske, men vidste ikke så meget om det dengang, fortæller Jeanette.

Hun er enig med Ib Johansen i, at der bliver gjort mere rent, ryddet op og pyntet op i klubhuset, fordi der er feminint overtal i bestyrelsen. Men hun er sikker på, at mændene faktisk sætter pris på det, bare de ikke selv skal gøre det.

Heksene – og alle de andre grupper

I Harley-Davidson-verdenen er der mange små klubber i klubben. Altså grupper af folk, som kører sammen. Ib Johannesen mener, at især mændene bruger deres kræfter i grupper som Rattlesnakes MC og Gentlemen MC og derfor ikke er interesseret i at stille op i til bestyrelsen.

En del af småklubberne er stadig forbudt for kvinder, men omvendt har kvinderne også en ren feminin gruppe kaldet Heksene. Men den er Jeanette Hestehave ikke medlem af.

- Det er ikke lige mig med en ren kvindeklub. Jeg synes, det er vigtigt, at der er både mænd og kvinder, siger hun.


Nyhedsoverblik