To kvinder besejrede Femø i våddragter

Seks timer og 42 minutter. Så lang tid tog det to kvinder at svømme rundt om Femø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det hele startede med en snak i en lun svømmehal en kold vinter. To kvinder mødtes for at holde svømmetræningen ved, lige til sæsonen med at svømme i åbent vand gik i gang igen.

De havde tidligere svømmet fem og 10 kilometer lange ruter i havet og var klar til en ny udfordring. Et stævne i Sverige dukkede op som en mulighed, men de 21 kilometer var lidt voldsomt for de to kvinder. Så en ny idé tog form.

quote Og så kunne man se nogle kæmpe krabber, som vi slet ikke er vant til

Gitte Bjørlig, svømmer

- Melanie (Büscher, red.) tager på kvindelejr på Femø hver år, så hun tænkte, mon ikke man kan svømme rundt om den ø, uden hun helt vidste, hvor langt der var, fortæller Gitte Bjørlig.

Ingen hjælp at hente

De to svømmere, Gitte Bjørlig, 44 år, og Melanie Büscher, 45 år, holdt svømmetræningen ved lige og holdt fast i ideen og at svømme rundt om Femø. De prøvede at finde ud af, om de kunne hente erfaringer fra andre, der havde svømmet rundt om øen.

- Der var ikke nogen, der havde svømmet rundt om øen før. Så det var lidt spændende, for der var ikke nogen, vi lige kunne spørge om, hvordan de havde gjort, fortæller Gitte Bjørlig.

quote ...mon ikke man kan svømme rundt om den ø?

Gitte Bjørlig, svømmer

De fandt dog ud af, at det kunne lade sig gøre at sejle rundt om øen i kajak, så derfor gav de det en chance.

- Melanie kom til Femø lidt før og talte med en sejler og nogle lokale, der kender vandforholdene. Og hun spurgte lidt ind til strøm, højvande og lavvande, siger Gitte Bjørlig.

Kendte ikke turens længde ved afgang

Og med den viden kastede de sig ud i det mandag morgen klokken 9 – stadig uden helt at vide, hvor langt svømmeturen blev. De vidste dog, at der på land er cirka 14 kilometer rundt om øen.

- Strømmen var ikke så slem, som vi havde regnet med. Men nogle steder var der så lavvandet, at hænderne pludselig stødte på bunden. Så måtte vi rejse os og gå lidt længere ud. Og så kunne man se nogle kæmpe krabber, som vi slet ikke er vant til. Det var derfor vi valgte, vi ikke skulle ramme bunden. De var jo nærmest på størrelse med skildpadder, siger Gitte Bjørlig.

Fik en kajak som følgebåd

De første fire kilometer var de på egen hånd i vandet.

- De første fire kilometer vi svømmede alene, havde vi aftalt, at ved hver kilometer kunne jeg lige klappe Melanie på benet og høre, om alt var okay, og høre om vi skulle fortsætte. Efter de fire kilometer fik vi en kajak som følgebåd. Og kajakroeren havde saftevand, marcipanbrød og energigel med til os. Vi havde aftalt med hende, at hun lige sagde til hver halve time, at der var fodring, fortæller Gitte Bjørlig.

quote Der var ikke nogen, der havde svømmet rundt om øen før. Så det var lidt spændende, for der var ikke nogen, vi lige kunne spørge om, hvordan de havde gjort

Gitte Bjørlig, svømmer

Selv om vandet var blevet godt lunt efter en lang solrig sommer, valgte de to kvinder at svømme med våddragt. De svømmede crawl hele vejen.

Efter seks timer og 42 minutter nåede de to kvinder i havn igen. Og her kunne de se, at turen havade været 15,73 kilometer lang.

Overraskelse i målet

Da de kom i land ventede en overraskelse. Det var nemlig rygtedes på Femø, hvad de to kvinder var i gang med. Så der kom en masse folk ned på havnen for at tage imod dem.

- Vi blev virkelig rørt over den opbakning, vi fik. Da vi kom ind, stod hele idrætsforeningen og tog imod, og der var bobler. Det var meget rørende, fortæller Gitte Bjørlig.

Efter den vellykkede svømmetur virker ideen om at svømme de 21 kilometer i åbent vand i Sverige ikke helt så afskrækkende.

- Nu overvejer vi alligevel at svømme stævnet i Sverige i august næste år, slutter en glad Gitte Bjørlig.

Der ventede de to kvinder en overraskelse, da de kom i land efter at have svømmet Femø rundt. Der var stor opbakning fra lokalbefolkningen, der kom med bobler til dem.
Der ventede de to kvinder en overraskelse, da de kom i land efter at have svømmet Femø rundt. Der var stor opbakning fra lokalbefolkningen, der kom med bobler til dem. Foto: Natascha Romme

Nyhedsoverblik